Navigation Content

Woody Allen

Woody Allen

Datum rođenja: 01.12.1935

Mjesto rođenja: Brooklyn, New York

Visina: 1,65 m

Woody Allen rođen je 1935. godine u Brooklynu, New York, kao Allen Stewart Konisberg. Žarko je želio postati sportski novinar, ali životni put odnio ga je u filmske vode. Kratko je pohađao New York College, ali nikad nije diplomirao. U to vrijeme promijenio je ime u Woody Allen.

Krajem 50-ih i početkom 60-ih počeo je pisati materijale za komične emisije televizijske kuće NBC, a i sam je vrlo uspješno nastupao kao stand up komičar. Prvi značajniji doticaj s filmom Allen je ostvario 1965. godine u komediji 'What's new, Pussycat', za koju je napisao scenarij i tumačio jednu od sporednih uloga. Uslijedili su 'What's Up Tiger Lily' (1966) i 'Casino Royale' (1967), koji ga potvrđuju kao uspješnog i pomalo neobičnog autora.

Karijera Woodyja Allena može su ugrubo podijeliti u tri razdoblja: rano, u kojem stvara prvenstveno slapstick komedije brzog ritma s naglaskom na vizualnim gegovima i groteski; drugo, koje se odnosi na sredinu sedamdesetih kada počinje vrijeme njegovog potpunog autorskog sazrijevanja koje kulminira 1977. godine filmom 'Annie Hall'.

'Annie Hall' je pravi alenovski film, osoban, promišljen, ironičan i vrlo zabavan. Film je odlično prošao kod kritike i skupio hrpu nagrada, uključujući četiri Oscara – za najbolji film, najbolju glumicu (Diane Keaton – Allenova prva muza i životna suputnica), najboljeg redatelja (Allen) i najbolji scenarij (Allen i Marshall Brickman). S Brickmanom je napisao scenarij i za svoj financijski najuspješniji film 'Manhattan' (1979), a u to vrijeme prekida vezu s Keaton.

U trećem razdoblju svoje filmske karijere, koja traje od 80-ih pa do današnjih dana, Allen je uhvatio stalan ritam od jednog filma godišnje. Osamdesete je obilježila nova Allenova muza, glumica Mia Farrow s kojom je bio u braku sve do početka 90-ih kada dolazi do vrlo mučnog razvoda koji puni naslovnice svih medija zbog otkrića da je Allen u ljubavnoj vezi s usvojenom kćerkom Soon Yi. U to vrijeme snima jedan od svojih najboljih filmova 'Muževi i žene' (1992) u kojem kao da preispituje i svoj osobni život. Dobiva dvije nominacije za Oscara: za najbolju sporednu glumicu i za najbolji originalni scenarij. Komični triler 'Zagonetno ubojstvo na Manhattanu' (Manhattan Murder Mystery), 1993. najavljuje ponovnu suradnja s Marshallom Brickmanom i Diane Keaton. Snima još par vedrijih filmova s ženskim ulogama koje će zaslužiti Oscara, 'Meci iznad Broadwaya' (Bullets Over Broadway), 1994. o dramatičaru u svijetu gangstera i  'Moćnu Afroditu' (Mighty Aphrodite), 1995. o sportskom novinaru, kojeg on glumi koji traži majku svog usvojenog djeteta. Trećeg Oscara je dobio za scenarij filma 'Hannah i njezine sestre' (Hannah and Her Sisters ), 1986., još jedne humorne drame/romantične komedije na allenovski način.

Slijedi 'Svi kažu volim te' (Everyone Says I Love You ), 1996., gdje pokazuje svoju ljubav prema glazbi 30-tih te prisiljava na pjevnja Alana Aldu, Edwarda Nortona i Tima Rotha. Slijedeći  film je potpuna suprotnost 'Razarajući Harry' (Deconstructing Harry), 1997. je crna komedija koja po mnogima ulazi u mizantropske Allenove radove, jedan od filmova snimljenih poslije obiteljske i osobne krize ima veze s osobno proživljenim skandalom. Svijetom holivudskih skandala bavi se i 'Superstar', 1998. koji preispituje život zvijezdi a najveća zanimljivost filma je da Kenneth Branagh u glavnoj ulozi doslovce imitira Allenovu gestikulaciju iz filmova, dok Charlize Theron dokazuje komični potencijal koji će potvrditi u 'Prokletstvu škorpiona' (The Curse of the Jade Scorpion), 2001. 'Prokletstvo škorpiona' je jedna od komedija s početka milenija koja je kod mnogih probudila sumnju u redateljsko umijeće ostarjelog Allena. Povratak u vode ozbiljnijih komedija su 'Hollywoodski svršetak' (Hollywood Ending), 2002., 'Ljubav i sve ostalo' (Anything Else), 2003., te 'Melinda and Melinda', 2005. u kojima predstavlja mnoge mlade glumce kao Jasona Biggsa i Amandu Peet koji se pridružuju njegovoj provjerenoj ekipi.

'Završni udarac' (Match Point), 2005. bio je jedan od najuspješnijih Woodyevih filmova desetljeća, prikupivši sve pozitivne kritike. To je priča o kompliciranim međuljudskim i ljubavnim odnosima osoba različitih društvenih klasa a u glavnim ulogama su Scarlett Johansson, Jonathan Rhys Meyers i Emily Mortimer. Film je je zaradio više od 23 milijuna dolara u zemlji i više od 62 milijuna dolara na međunarodnim blagajnama, te je Woody zaslužio prvu nominaciju za Oscara za originalni scenarij, te nominaciju Zlatnog globusa za najboljeg scenaristu i redatelja. Sam Allen je izjavio je to bio najbolji film je ikada napravio. Allen se vratio u London filmom 'Senzacionalna vijest' (Scoop), 2006. gdje opet glavnu ulogu dodjeljuje Scarlett Johansson uz Hugha Jackmana , Iana McShanea, Kevina McNallya i samog Allen. Iste godine snima i 'Cassandra's Dream' sa Colinom Farrellom, Ewanom McGregorom i Tomom Wilkinsonom.

Nakon što je završio treći londonski film, Allen kreće u Španjolsku. Radi sa Scarlett Johansson, Penelope Cruz i Javierom Bardemom u 'Vicky Cristina Barcelona', 2008. Allen je oduševljen radom u Španjolskoj i sama zemlja je postala za njega nešto posebno.  Film je nominiran Zlatnim globusom za najbolji mjuzikl ili komediju, a Penélope Cruz osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu. 2008. godine Woody se vraća u New York s pričom 'Whatever Works', usmjerenoj više prema starijoj publici, gdje glume Larry Davida, Patricia Clarkson i Evan Rachel Wood. Film opisuju kao crnu komediju koja prati priču o neuspjelom pokušaju samoubojstva. Dvije godine poslije, film 'Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca' (You Will Meet a Tall Dark Stranger), 2010., snima u Londonu s Antonioom Banderasom, Joshom Brolinom, Anthonyom Hopkinsom, Freidom Pinto i Naomi Watts. Film prati dva bračna para dok ih njihove strasti, ambicije i tjeskobe dovode u nevolje. Slijedi 'Ponoć u Parizu' (Midnight in Paris), 2011. U kojem ghlume Adrien Brody, Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Kathy Bates, Michael Sheen, Gad Elmaleh i Carla Bruni, prva dama Francuske u vrijeme snimanja. Owen Wilson tumači lik zaručnika, zanesenog nostalgičnog pisca kojeg Pariz apsolutno očara. U svojim će noćnim lutanjima romantičnim ulicama i uz Seineu susresti glavne aktere pariškog zlatnog doba iz 20-tih godina prošlog stoljeća. S Hemingwayem, T.S. Eliotom i Fitzgeraldima će obilaziti kultna mjesta. Družit će se s Picasssom, Daliem i njihovim ljubavnicama i muzama… Woody je htio dočarati Pariz kako ga on vidi, emocionalno i s ljubavlju. Dobio je Oscara i Zlatni globus za najbolji scenarij i priču.

Definitivni povratak Woodya uz 'Ponoć u Parizu' je i 'Rimu s ljubavlju' (To Rome with Love), 2012., komedija smještena u Rimu koja nam donosi  četiri priče o ljubavnim zgodama i nezgodama u kojoj glume Penelope Cruz, Jesse Eisenberg, Ellen Page, Alec Baldwin i legendarni komičar Roberto Benigni.  Nakon Odiseje po europskim gradovima, Woody se vratio kući - u svoj New York, odnosno kombinaciju New Yorka i San Francisca filmom 'Jasmine French' (Blue Jasmine), 2013. Životna kriza će jednu ženu natjerati na put u San Francisco gdje će se povezati sa svojom sestrom… Uz Cate Blanchett i Aleca Baldwina tu su Louis CK , Andrew Dice Clay, Sally Hawkins i Peter Sarsgaard. 2013. radi i na 'Magic in the Moonlight' sa glumačkom postavom Marcia Gay Harden, Emma Stone i Colin Firth. Film je snimljen na jugu Francuske, što ga označava kao osmi Allenov film snimljen u Europi, a radnja odvija u 30-im godinama prošlog stoljeća.

Allen je bio nominiran 23 puta i osvojio četiri Oscara: tri za najbolji originalni scenarij, a jedan za najboljeg redatelja.  Allen redovito nastupa kao jazz klarinetist u malim barovima na Manhattanu, te postavlja kazališne adaptacije svojih filmova na Broadwayu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...