Navigation Content

John Wayne

John Wayne

Datum rođenja: 26.05.1907

Mjesto rođenja: Winterset, Iowa

Datum smrti: 11.06.1979

Mjesto smrti: Los Angeles

Visina: 1.93m

John Wayne, pravim imenom Marion Morrison, rođen je u Wintersetu,u Iowi 1907. godine. Zbog očevog lošeg zdravlja obitelj je bila prisiljena preseliti se u toplije krajeve pa Marion odrasta na ranču u južnoj Kaliforniji. Jedan običan dan u njegovom životu sadržavao je plivanje u kanalima za navodnjavanje i odlazak u školu na konju. Kada je ranč propao obitelj se opet seli, u Glendale, gdje Marion počinje raditi kao dostavljač novina kako bi zaradio za očeve lijekove.

U školi je briljirao, kako u ocjenama tako i u sportu. Kako se nije uspio upisati na sveučilište u Annapolisu, odlazi na akademiju za američki nogomet, gdje dobije stipendiju za školovanje. U filmske krugove ulazi kada ga glumac Tom Mix zapošljava kao pomoćnika u zamjenu za karte za sportske utakmice. Na snimanju se zbližava s režiserom Johnom Fordom koji mu daje prve uloge na filmskom platnu. Tada Marion mijenja ime u John Wayne.

Njegova prva uloga bila je u filmu ‘Men Without Women’. Nakon toga uslijedili su mnogobrojni vesterni i akcije u kojima je John više-manje glumio jednake likove, zapevši tako u kolotečini niskobudžetnih filmova. Život će mu promijeniti 'Poštanska kočija' Johna Forda koja mu je donijela svjetsku slavu. Do kraja svoje glumačke karijere snimio je preko 250 filmova od kojih su neki bili epskih razmjera.

Bio je predsjednik desničarske političke organizacije 'Alliance for the Preservation of American Ideals'. Svoja konzervativna stajališta prikazao je u filmu 'Alamo' u kojem se pojavio kao glumac, ali i režiser i producent. Tijekom snimanja filma 'Osvajač Džingis Kan', koji je proglašen njegovim najlošijim filmom, John Wayne bio je ozračen radijacijom zbog obližnjih testova nuklearnog oružja američke vojske. Kao podljedica toga, ostatak godina je proveo boreći se protiv raka, koji je najprije zahvatio pluća. Nakon što su mu odstranili jedno plućno krilo, bolest se proširila na želudac. Nakon odstranjivanja želuca 1978. godine, John Wayneu su dani bili odbrojani.

Bio je nominiran za najboljeg glumca u'Pisma s Iwo Jime', ali je Oscara dobio za 'True Grit' 1969. godine. Neki od najpoznatijih filmova koje je snimio su'Rio Grande',‘Sinovi Katie Elder’,‘Rio Grande’, ‘Tragači’, ‘Hatari!’ i ‘Crvena rijeka’.
John Wayne preminuo je zbog teških zdravstvenih tegoba 1979. godine u Los Angelesu. Ostao je zapamćen kao simbol i legenda vesterna milijunima ljudi.


Zanimljivosti:

Glumac s najviše glavnih uloga, čak 142. Zapravo, samo u 11 filmova nije igrao glavnu ulogu.

Odbio je ulogu u filmu ‘12 žigosanih’.

Jednom prilikom odsjeo je u hotelu u Las Vegasu, u sobi iznad Franka Sinatre s kojim se nikada nije slagao. Kako je noć odmicala buka iz Sinatrine sobe postajala je sve veća. Wayne se par puta žalio osoblju hotela na buku, ali promjena nije bilo. Wayne je odlučio uzeti stvar u svoje ruke pa je pokucao na Sinatrina vrata, gdje ga je dočekao zaštitar velikih proporcija. John je zahtijevao da se buka stiša, pa je nakon kratke rasprave nokautirao zaštitara jednim udarcem šakom, a nakon toga je razbio i stolicu na njemu. Nakon toga se više nije čula buka iz Sinatrine sobe.

Neke od omiljenih zanimacija bile su mu igranje pokera, bridža i šaha.

Na vrhu karijere, 1968. republikanci su Wayneu ponudili da se kandidira za predsjednika SAD-a. On ih je odbio jer je smatrao da jednog glumca nitko neće shvatiti ozbiljno kao predsjednika. Zato je podržao Ronalda Reagana u njegovoj kampanji.

Na snimanju filma ‘Neporažen’ pao je s konja i slomio tri rebra, pa nije mogao raditi gotovo dva tjedna. Nakon što se vratio na snimanje istegnuo je ligament u ramenu tako da gotovo uopće nije mogao micati ruku. Redatelj Andrew V. McLaglen odlučio je nastaviti snimanje i to iz posebnih kuteva kako se ne bi vidjela Johnova ozlijeđena ruka. Bilo je bolje provesti ovaj gotovo nemoguć plan nego razočarati mnogobrojne obožavatelje.

U početku svoje karijere snimio je par filmova u kojima je glumio ‘pjevajućeg’ kauboja.

Tijekom ranih ‘70.-ih, u vrijeme snažnog utjecaja desničarskih ideja u Americi, studenti su često bojkotirali gledanje Waynovih filmova na sveučilištima, smatrajući da je između ostalog i rasist.

U vrijeme Vijetnamskog rata, odbjegle u Europu je nazvao kukavicama, izdajnicima i komunistima.

John Wayne bio je glumački uzor Arnoldu Schwarzeneggeru.

Pokopan je u Orange okrugu, najkonzervativnijem dijelu Sjedinjenih država. Republikanci toga kraja toliko su ga idealizirali da su svoju međunarodnu zračnu luku nazvali po njemu.Nagrade: Oscar (najbolji glavni glumac u filmu 'True Grit')

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...