Navigation Content

Richard Gere

Richard Gere

Datum rođenja: 31.08.1949

Mjesto rođenja: Philadelphia

Visina: 1,80

Humanitarac i glumac, Richard Gere rođen je 1949. godine u Philadelphiji. Odrastao je kao drugo od petoro djece u siromašnoj obitelji. Kao dijete bavio se glazbom, svirao je mnoge instrumente, a u srednjoj školi je pisao glazbu za školske predstave. Na sveučilištu u Amherstu studirao je filozofiju, ali je zbog glume zapustio studij.

Uz glazbu i učenje glumio je u kazališnim predstavama, a jedna od prvih uloga na velikom platnu bila je u filmu 'Looking for Mr. Goodbar' 1977. Sljedeću godinu proveo je u Nepalu učeći o životnoj mudrosti Tibetanaca od redovnika i svećenika. Nakon povratka u Hollywood dobiva ulogu u 'Američkom žigolu' koja mu omogućava proboj na sam vrh svjetskih glumačkih ljestvica. Novostečeni status potvrdio je u filmu 'Oficir i džentlmen'.

Ranih '80-ih Richard odlazi u humanitarni pohod u Honduras, Nikaragvu i El Salvador, gdje unatoč građanskom ratu obilazi izbjegličke kampove. Vraća se u Hollywood 1990. i s Juliom Roberts snima blockbuster 'Zgodnu ženu'. Film je poharao svjetskim kinima i zaradio milijune dolara. Čini se da je kombinacija Richardove suzdržanosti i Julijine brzopletosti bila formula za uspjeh jer je njihov sljedeći zajednički film, 'Odbjegla nevjesta', zaradio čak $152 milijuna.

Četiri godine bio je u braku sa Cindy Craford. Nakon raspada braka počinje se zabavljati s glumicom Carey Lowell s kojom ima sina. Tijekom svoje karijere više puta je proglašavan jednim od najljepših i najzgodnijih ljudi svijeta. Svoju publiku je osvojio, osim odlične glume, humanitarnim radom i akcijama. Član je i donator mnogim neprofitnim organizacijama koje se bave ljudskim pravima, borbom protiv siromaštva, zaštitom ugroženih skupina, kao što su Indijanci, te zaštitom kulturnih baština. Svojom osobnošću i djelima postao je uzor, ne samo glumcima, već i gledateljstvu širom svijeta.


Zanimljivosti

Richard je budist više od 10 godina.

1994. godine bio mu je zabranjen ulaz na dodjelu Oscara jer je govorio protiv kineske vlasti.

Komponirao je i odsvirao klavirski solo u 'Zgodnoj ženi'.

Svog sina je nazvao Homer James Jigme. 'Jigme' na tibetanskom znači neustrašiv.

Odbio je ulogu u filmu 'Umri muški', koju je na poslijetku odglumio Bruce Willis.

Pet mjeseci je vježbao za plesnu scenu u filmu 'Chicago'.

Aktivni je donator u borbi protiv AIDS-a.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...