Navigation Content

Al Pacino

Al Pacino

Datum rođenja: 25.04.1940

Mjesto rođenja: New York

Visina: 1,70

Al Pacino, pravim imenom Alfredo James Pacino, započeo je svoju glumačku karijeru sedamdesetih godina i do danas je ostao ikona američkog filma. Rođen je 1940. godine u južnom Bronxu. Nakon rastave roditelja nastavlja živjeti s majkom i djedom. Najveća zabava u djetinjstvu bila je oponašanje filmskih likova, što mu je odlično išlo. Nezainteresiran za učenje i školu, zabavu pronalazi u mnogim školskim predstavama, što je ubrzo postala njegova jedina opsesija. S obzirom na siromaštvo često je morao posuđivati novac kako bi prisustvovao audicijama. Nakon samo nekoliko odglumljenih predstava dobio je svoje obožavatelje i par kazališnih nagrada, kao što su Obie i Tony. Njegova prva filmska uloga bila je u ne baš uspješnom filmu 'Me, Natalie', no događaji koji će uslijediti zauvijek će mu promijeniti život. Naime, uloga Michaela Corleonea u 'Kumu' donijela mu je planetarnu slavu, a film je postao jedan od najgledanijih u povijesti filma. U konkurenciji za ulogu bili su Robert Redford, Warren Beatty, Jack Nicholson i Robert De Niro, ali Francis Ford Copola nanjušio je u mladom i nepoznatom Al Pacinu nevjerojatni talent. Studio, producenti, glumci, nitko nije želio Pacina, pa je tijekom cijelog snimanja proživljavao strahove kako bi mogao ostati bez posla. Međutim, nakon snimljenog filma prihvaćen je, ne samo od strane svojih kolega, već i publike širom svijeta, pa iste godine dobiva Oscara za sporednu ulogu u 'Kumu'.
Uslijedile su uloge u biranim filmovima kao što su 'Serpico', 'Pasje poslijepodne' i 'Lice s ožiljkom'. 1990. godine vraća se Corleoneu i snima treći nastavak 'Kum III'. Zatim prihvaća komičnu ulogu u filmu 'Dick Tracey', koja mu donosi još jednu nominaciju za Oscara. 'Miris žene', u kojem glumi slijepca, 1992. godine napokon mu donosi i Oscara za najboljeg glumca.
Kao redatelj filma 'Looking for Richard', snimljenom prema Shakespeareovom šaljivom djelu, pokazao se i dostojan režiserske stolice. U kratkom vremenu uslijedili su hitovi 'Donnie Brasco', 'Đavolji odvjetnik', 'Probuđena savjest' i 'Samo igra'.
U Hollywoodu je Al Pacino poznat kao nepopravljiv neženja. S učiteljicom glume, Jan Tarrant, ima kćer Julie Marie, a s dugogodišnjom djevojkom, Beverly D'Angelo, dobio je blizance. Romantični dio njegove povijesti definitivno je dugogodišnja ljubav s Diane Keaton, glumicom s kojom je snimao 'Kuma'.
Kao glumac, pokazao je svoju osobnost, svoj stil i originalnost i time si osigurao mjesto među najpopularnijim i najcjenjenijim glumcima u povijesti. Njegova gluma poslužila je kao uzor mnogim glumcima i onima koji su to htjeli postati. Grubi glas i specifične uloge moćnih muškaraca postale su zaštitni znak ove filmske legende.


Zanimljivosti

1961. godine uhićen i optužen za nošenje skrivenog oružja.

Odbio je uloge u filovima 'Kramer protiv Kramera', 'Apokalipsa danas', 'Ratovi zvijezda', 'Zgodna žena', 'Rođen 4. srpnja'.

1994. prestao je pušiti kako bi sačuvao glas, a danas samo povremeno zapali biljne cigarete.

Veliki je fan opera.

Jedan je od rijetkih glumaca nominiranih za Oscara za glavnu i sporednu ulogu iste godine, te je drugi muškarac koji je osvojio oba iste godine!

Na početku svoje karijere htio je promijeniti ime u 'Sonny Scott' kako ne bi dobivao iste uloge zbog svog talijanskog imena. U djetinjstvu su ga zvali 'Sonny'.
Nagrade: Oscar 1993. (za najbolju glavnu ulogu u 'Mirisu'žene'), American Comedy Awards 1991. (za najbolju sporednu ulogu), Emmy 2004. (za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Anđeli u Americi'), Zlatni globus 1974. (za najbolju mušku ulogu u filmu 'Serpico'), Zlatni globus 1993. (za najbolu mušku ulogu u filmu 'Miris žene'), Zlatni globus 2004. (za najboljeg glumca u mini-seriji 'Anđeli u Americi')

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...