Navigation Content

Eddie Murphy

Eddie Murphy

Datum rođenja: 03.04.1961

Mjesto rođenja: Brooklyn, New York

Visina: 1.77 m

Eddie Murphy rođen je u Brooklinu 1961. Otac mu je umro rano, pa je djetinjstvo proveo s majkom, očuhom i braćom. Mlad i talentiran, već od 15. godine držao je samostalne nastupe u lokalnim klubovima, školama i audicijama. Tako je dospio do Manhattna, gdje je prvi put uočen kao perspektivan glumac. Zahvaljujući tome dobio je sporednu ulogu u NBC-jevoj emisiji 'Saturday Night Live', što ga je diglo u zvijezde.

Film u kojem smo ga prvi put vidjeli na filmskom platnu bio je '48 sati' s Nickom Nolteom. Komičarski duh i neupitan talent oba glumca osvojio je kritiku i publiku. 1983. godine za svoj video 'Eddie Murphy, Comedian' dobiva Grammyja. Sljedećih godina uslijedili su hitovi kao 'Policajac s Beverly Hillsa', 'Policajac s Beverly Hillsa II' i 'Policajac s Beverly Hillsa III' kojima je postao svjetski poznata zvijezda. Slava je bila na vrhuncu, pa su filmovi u kojima je glumio, kao što je 'Zlatno dijete', unatoč lošim kritikama ostvarili znatan uspjeh kod publike.

U režiserskom poslu se okušao 1989. godine s filmom 'Harlemske noći' koji nije pokupio blistave kritike. Ali Eddie se tu nije zaustavio. 'Luckasti profesor' vratio ga je natrag na naslovnice. Od tada povremeno glumi u filmovima koji su više ili manje hitovi, ali veličina i status koji je stvorio drže ga na ljestvici popularnosti pri samome vrhu. Svoj dobar glas tako je posudio Mushu, malenom zmaju u crtiću 'Mulan', i komičnom magarcu u svim nastavcima 'Shreka', gdje je Eddijev humor i osobnost posebno došla do izražaja. Unatoč popularnosti, Murphy živi sretno sa svojom ženom i djecom te poručuje kako je i bez svoje karijere sretan čovjek.


Zanimljivosti

Ima šestoro djece, petoro s Nicole Mitchell Murphy i kćer s Melanie Brown.

Proglašen je najpopularnijim učenikom Roosevelt Junior-Senior srednje škole, uglavnom zato što je zabavljao školske kolege stand-up komedijama i šalama koje im je pričao tijekom odmora.

Odbio je ulogu Winstona Zeddemorea u 'Istjerivačima duhova' (1984).

Na vrhuncu popularnosti započeo je glazbenu karijeru u suradnji s Rickom Jamesom, Michaelom Jacksonom, Magic Johnsonom i Iman, te snimio album 'Whazzupwitu'.

Izlazio je s Whitney Houston prije nego se udala za Bobbyja Browna.

Veliki je fan Elvisa Presleya.

Omiljena serija su mu 'Zvjezdane staze'.

Eddie je prvi glumac koji je dobio $1,000,000 za svoju prvu ulogu.
Nagrade: Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu 'Komadi iz snova'

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...