Navigation Content

Hilary Swank

Hilary Swank

Datum rođenja: 30.07.1974

Mjesto rođenja: Lincoln, SAD

Visina: 1,65 m

Hilary je već sa devet godina glumila u školskoj predstavi 'Knjiga o džungli' u ulozi dječaka Mowglija. Da li je već tu zacrtano da će joj muške uloge donijeti slavu? Nastavlja glumu u lokalnom kazalištu i u školskim predstavama u školi u Bellinghamu. Voli plivanje i gimnastiku i natječe se u Washington State prvenstvima što će joj uvelike pomoći za uloge u 'Buffy - Ubojica vampira' (Buffy the Vampire Slayer), 1992. i 'Karate kid 4' (The Next Karate Kid), 1994. Slijede 'Mirni dani u Hollywoodu' (Quiet Days in Hollywood), 1995., te nekoliko televizijskih filmova i serija.

1999. godine Hilary je odobrana za glavnu ulogu u filmu 'Dečki ne plaču' (Boys Don't Cry) zbog koje je provela mjesec dana kao muškarac i osvojila je publiku i kritiku ulogom. Hilary dobiva Oscar i Zlatni globus za najbolju žensku ulogu. Glumi u nekoliko manjih filmova; zlostavljanu ženu u filmu 'Dar' (The Gift), 2000., osvetoljubljivu spletkarica na kraljevskom dvoru u 'The Affair of the Necklace', 2001., policajku – partnericu Alu Pacinu u filmu 'Nesanica' (Insomnia), 2002., te znanstvenicu u naučno fantastičnom filmu 'Jezgra' (The Core), 2003. Iste godine gledamo ju u filmu '11:14' i u filmu 'Red Dust', 2004.

2004. Hilary je angažirana u Clint Eastwoodovom filmu 'Djevojka od milijun dolara' (Million Dollar Baby), u kojem glumi mladu konobaricu koja želi ostvariti bolji život i trenira za boksačku prvakinju. Za ulogu je trenirala šest puta tjedno po četiri sata sa slavnim trenerom Hectorom Rocok koji je trenirao Alija, Frasiera i Tysona. Hilary je opet fascinirala publiku i kritičare i osvaja svoj drugi Oscar. Nakon toga slijedi De Palmina ekranizacija novele Jamesa Ellroya film 'Crna Dalija' (The Black Dahlia), 2007. Iste godine nastupila i producirala dramu 'Pisci slobode' (Freedom Writers), 2007., te u hororu 'Žetva' (The Reaping) u kojem glumi znanstvenicu koja pokušava riješiti religijski fenomen. Iste godine snima romantičnu komediju sa Gerardom Butlerom 'P.S. Volim te' (P.S. I Love You), 2007. Godinu poslije gledamo ju u sporednoj ulozi u filmu 'Birds of America', 2008., a 2009. u filmu 'Amelia' gdje glumi heroinu Ameliu Earhart, prvu ženu koja je sama preletjela Atlantik. Slijede film 'Osuđen' (Conviction), 2010. i triler 'Promatrač' (The Resident), 2011.

Zanimljivosti

Ona je treća najmlađa dobitnica Oscara, nakon Luise Rainer i Jodie Foster.

Prva je žena koja je osvojila Oscara u ulozi boksača.

Honorar za film 'Dečki ne plaču', 1999. je bio 75$ na dan.

Borila se za ulogu Christine Collins u filmu 'Changeling', 2008., ali je izabrana Angeline Jolie.

Udala se Chada Lowea 28. rujna 1997.

Ima papigu, mačka Tallinna i dva psa Karooa i Luckya.

Voli roniti, rafting i skijanje.

Nagrade: Oscar (najbolja glumica za film 'Dečki ne plaču' (Boys Don't Cry) 2000. godine; najbolja glumica za film 'Djevojka od milijun dolara' (Million Dollar Baby) 2005. godine) Zlatni globus (najbolja glumica za film 'Dečki ne plaču' (Boys Don't Cry) 2000. godine; najbolja glumica za film 'Djevojka od milijun dolara' (Million Dollar Baby) 2005. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...