Navigation Content

Keanu Reeves

Keanu Reeves

Datum rođenja: 02.09.1964

Mjesto rođenja: Bejrut, Libanon

Visina: 1,85 m

Keanu Charles Reeves rođen je u Bejrutu, a veći je dio djetinjstva proveo u Torontu. U samo pet godina pohađao je četiri različite škole, među kojima je bila i Umjetnička škola Etobicoke iz koje je kasnije izbačen. Glumačku je karijeru započeo glumeći u tragediji Romeo i Julija u kazalištu Leah Posluns kada mu je bilo 15 godina.

Priliku za debi na ekranu dobio je 1979. godine u kanadskom gradu Alberta, nakon čega se pojavio u nekoliko reklamnih spotova i kratkih filmova te nastupao u kazalištima u Torontu. Keanuova karijera krenula je uzlaznom putanjom nakon uloge u filmu River's Edge (1986), tinejdžerskoj drami, za koju je dobio svoje prve pozitivne kritike te tako izašao iz faze kritičarima nepoznatog glumca, što mu je bio dobar poticaj da ostatak osamdesetih provede glumeći u filmovima namijenjenim tinejdžerskoj publici.

Prvu je polovicu devedesetih Keanu iskoristio za novi uzlet u karijeri, glumeći u uspješnim filmovima kao što su Pakleni val (Point Break) 1991, My Own Private Idaho 1991, Drakula (Bram Stoker's Dracula) 1992. i Brzina (Speed) 1994, no dogodilo mu se i nekoliko ostvarenja koja nisu ispunila očekivanja, poput Johnnyja Mnemonica 1995. i Lančane reakcije (The Chain Reaction) iste godine.

Nakon tih neuspjeha, umjesto prihvaćanja uloge u nastavku popularne 'Brzine' Keanu je odlučio glumiti uz Ala Pacina i Charlize Theron u filmu Đavolji odvjetnik (The Devil's Advocate) 1997. godine, te tako vratio svoju karijeru na uzlaznu putanju. Dvije godine kasnije pojavio se u prvom u nizu popularnih SF filmova The Matrix 1999, za kojim su uslijedili nastavci The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions 2003. godine. Iz Keanuovog opusa filmova potrebno je spomenuti i ostvarenja Ljubav nema pravila (Something's Gotta Give) 2003, Constantine 2005. te Kuća na jezeru (The Lake House) 2006. godine. Keanu Reeves je 31. siječnja 2005. godine zasluženo dobio svoju zvijezdu na prestižnom Šetalištu slavnih u Hollywoodu. 2008. prihvaća vodeće uloge u filmovima: 'Kraljevi kvarta' (Street Kings), u ulozi vrhunskog policajca u Los Angelesu koji se u životu vrlo teško snalazi nakon što mu umire žena, te 'Dan kad se Zemlja zaustavila' (The Day the Earth Stood Still) u remakeu jednog od najoriginalnijih i najinovativnijih znanstveno-fantastičnih filmova, a radi se o istoimenom hitu iz 1951. godine. Režirao ga je legendarni Robert Wise, a priča prati dobrohotnog čovjekolikog vanzemaljca zvanog Klaatu, koji svojim svemirskim brodom slijeće u Washington s ciljem da se susretne sa svjetskim vođama kako bi ih upozorio da ljudsko nasilje prijeti opstanku ostalih civilizacija u svemiru. Iduće godine snima romantičnu dramu 'Privatni životi Pippe Lee' (The Private Lives Of Pippa Lee), 2009. sa Robin Wright.

Reeves je počeo snimati romantičnu komediju 'Henryjev zločin' (Henry's crime) u prosincu 2009., a snimanje je završilo početkom 2010. U ulozi je pljačkaša koji je odležao tri godine zatvora za pljačku banke koju nije počinio, te ju nakon toga odlučuje zaista i opljačkati. Nakon dvije godine stanke, Keanu Reeves se vraća na velika platna u filmu 'Generation Um…', 2012., koji prati jedan dan u životu Johna i njegove dvije prijateljice koje žive život pun hedonizma, seksa, droge i neodlučnosti. Iduće godine slijedi direktorski prvijenac Keanu Reevesa 'Man of Tai Chi', 2013., film o borilačkim vještinama u kojemu glumi zajedno s Tiger Chenom, veteranom kaskaderom koji je radio s Keanuom na oba nastavka filma Matrix. Film prati mladića koji svoje Tai Chi sposobnosti koristi u nizu sve nasilnijih underground borbi. Iako organizator tih borbi tvrdi da ima samo najbolje namjere, mladić uskoro saznaje pravu istinu iza njegovih postupaka. Slijedi 'Ronin 47', 2013., koji nas vodi u svijet drvenog Japana i velikih ratnika još veće časti. Keanu Reeves predvodi glumačku ekipu kao Kai, koji se priključuje skupini 47 izgnanih samuraja. Film je inspiriran istinitim događajem koji se dogodio u 18. stoljeću.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...