Navigation Content

Tom Hanks

Tom Hanks

Datum rođenja: 09.07.1956

Mjesto rođenja: Concord, Kalifornija, SAD

Visina: 1,78 m

Thomas Jeffrey Hanks je rođen u mjestu Concord u Kaliforniji. Odrastao je u šesteročlanoj obitelji sve do svoje pete godine kada su mu se roditelji razveli i odlučili kako će troje najstarije djece, Tom i njegova sestra i brat, živjeti s ocem, dok će najmlađi brat živjeti kod majke. Kako su oba roditelja ušla u nove brakove, Tom je odrastao u poprilično velikoj obitelji. Pohađao je srednju školu Skyline u Oaklandu i sudjelovao u dramskoj skupini škole, nakon čega je studirao kazališnu glumu na fakultetu Chabot s kojeg se nakon tri godine prebacio na Sveučilište u Sacramentu. Tijekom studentskih dana upoznao je Vincenta Dowlinga, direktora kazališnog festivala Great Lakes u Clevelandu, na čiju se sugestiju Tom zaposlio u Great Lakesu, gdje je izgradio izvrsnu podlogu za buduću glumačku karijeru.

Tom se 1979. godine preselio u New York gdje je glumio za Riverside Shakespeare Company i debitirao na niskobudžetnom filmu 'He Knows You're Alone'. Nakon nekoliko manjih uloga i mnogo audicija dobio je ulogu Kipa Wilsona u seriji 'Bosom Buddies', gdje ga je zapazio Ron Howard, koji ga je angažirao za ulogu u romantičnom filmu 'Splash' 1984. koji je postigao popriličan uspjeh, slijedom čega je Tom glumio u nekoliko manje značajnih komedija. Filmom 'Nothing in Common' 1986. godine dokazao se kao glumac koji se odlično snalazi i u ozbiljnim ulogama. Zatim je za Toma uslijedilo razdoblje mješovitog uspjeha, i s obzirom na odabir uloga, i s obzirom na uspješnost samih filmskih ostvarenja. Jedna od svijetlih točaka tog razdoblja bio je film 'Big' iz 1988. za koji je dobio svoju prvu nagradu Zlatni globus i bio po prvi puta nominiran za nagradu Oscar u kategoriji glavnog glumca, no pravo vrijeme filmske slave i afirmacije za Toma započelo je 1993. godine filmom 'Romansa u Seattleu' (Sleepless in Seattle), kojim je uz Meg Ryan, afirmirao svoj status glumca u romantičnim komedijama, a za kojim je iste godine uslijedio film 'Philadelphia', gdje se iskazao u ozbiljnoj ulozi odvjetnika homoseksualca zaraženog AIDS-om koji se suočava s reakcijama okoline. Za tu je ulogu, među brojnim nagradama, dobio i onu najprestižniju, Oscar u kategoriji glavnog glumca, a taj je uspjeh ponovio već sljedeće godine za ulogu u filmu 'Forest Gump' 1994. Nakon još jedne zapažene uloge, u filmu 'Apollo 13' 1995, sljedeće godine okrenuo se režiranju filma 'That Thing You Do' kada zajedno s producentom Garyjem Goetzmanom osniva filmsku kompaniju imena Playtone.

Glumi se vratio u velikom stilu ulogom u filmu 'Spašavajući vojnika Ryana' (Saving Private Ryan) 1998. godine, te u adaptaciji romana Stephena Kinga 'Zelena milja' (The Green Mile) 1999. Sljedeće godine osvojio je Zlatni globus za najboljeg glumca i nominaciju za Oscara za portret brodolomca, analitičara FedExa, u filmu Roberta Zemeckisa 'Brodolom života' (Cast Away) 2000. 2001. Hanks je bio jedan od producenata i redatelja HBO-ove mini-serije 'Združena braća' (Band of Brothers). Nakon toga pridružio se redatelju Samu Mendesu, u adaptaciji romana Maxa Allana Collinsa i Richarda Piers Raynera 'Put do uništenja' (Road to Perdition), 2002., u kojem je glumio plaćenog ubojicu u bijegu sa sinom. Iste godine, Hanks je ponovno surađivao sa Spielbergom, nastupivši s Leonardom DiCapriom u kriminalističkoj komediji 'Uhvati me ako možeš' (Catch Me If You Can), 2002., temeljenoj na istinitoj priči o Franku Abagnaleu Jr.

12. lipnja 2002. postao je najmlađi dobitnik nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta. U kolovozu 2005., Hanks je izabran za potpredsjednika Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Hanks neko vrijeme nije nastupao na filmu, da bi se konačno pojavio u tri filma: 'Gangsterska petorka' (The Ladykillers), 2004. braće Coen, još jednom Spielbergovom filmu 'Terminal' (The Terminal), 2004. I u 'Polar Express' (The Polar Express), 2004., obiteljskom filmu Roberta Zemeckisa. Hanks se pojavio i u dugo očekivanom filmu 'Da Vincijev kod' (The Da Vinci Code), 2006., temeljen na najprodavanijem romanu Dana Browna. Film je objavljen 19. svibnja 2006. u Americi, a u svijetu je zaradio više od 750 milijuna dolara. U filmu 'Rat Charliea Wilsona' (Charlie Wilson's War), 2007., nominiran je za Zlatni globus za najbolju mušku ulogu. Slijedi 'Veliki Buck Howard' (The Great Buck Howard), 2008. Tim koji je radio na 'Da Vincijevom  kodu' ponovno se vraća s dugo iščekivanim filmom 'Anđeli i demoni' (Angels & Demons), 2009., snimljenom prema još jednom bestselleru Dana Browna. Tom ponovno igra ulogu simbologa s Harvarda, Roberta Langdona, koji će se naći u samom srcu stoljećima dugo čuvane tajne koja prijeti uništenju Vatikana.

U 2011. piše, režira i glumi glavnu ulogu u humornoj drami 'Larry Crowne', gdje glumi srednjovječnog muškarca koji odluči okrenuti novi list u životu i glumi u filmu 'Jako glasno i nevjerojatno blizu' (Extremely Loud & Incredibly Close), drami Stephena Daldryja o dječaku koji po cijelom New Yorku traži ključanicu koja odgovara tajanstvenom ključu kojeg mu je ostavio otac ubijen u napadu 11. rujna. Između filmskih projekata Tom se uspijeva pojavljivati i u serijama 'Late Show with David Letterman' 2009., 'The Pacific', 2010. i 'Electric City', 2012., te posuditi glas u svim nastavcima crtića 'Priča o igračkama' (Toy Story) i 'Auti' (Cars).

2012. Tom glumi glavnu ulogu u najiščekivanijem filmu godine 'Atlas oblaka' (Cloud Atlas), snimljenom po istoimenom bestselleru Davida Mitchella iz 2004. godine, a za njegovu ekranizaciju najodgovorniji su Tom Tykwer, te brat i sestra Wachowski koji su film režirali, producirali te su sudjelovali i u izradi scenarija. Film je odnio nebrojeno nominacija i pobjeda na festivalima, mišljenja su podijeljena, kritičari ovog filma kažu da je pretenciozan i težak za praćenje,  a za ljubitelje prave drame sa daškom fantazije i misterije ovaj film je definitivno pogodio cilj.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...