Navigation Content

Daniel Craig

Daniel Craig

Datum rođenja: 02.03.1968

Mjesto rođenja: Chester, Velika Britanija

Visina: 1,80 m

Daniel Wroughton Craig rođen je u Chesteru u Engleskoj, a nakon razvoda roditelja, Daniela i njegovu sestru Leu odgajala je majka u Hoylakeu. Kako je majka bila angažirana u području umjetnosti kao profesorica, poticala je djecu na česte posjete kazalištu Liverpool Everyman, gdje je Daniel razvio interes za glumu. Sa šest godina je počeo glumiti u školskim predstavama, krenuvši od predstave 'Oliver!' u Osnovnoj školi Frodsham, a sa 14 je godina glumio u predstavama 'Oliver', 'Romeo i Julija' i 'Pepeljuga' u okviru srednje škole Hilbre u West Kirbyju, koju je napustio sa 16 godina kako bi se pridružio Nacionalnom kazalištu mladih prilikom njihove turneje u Manchesteru 1984. godine, što mu je pošto za rukom, te se preselio u London. Debitirao je kao Agamemnon u predstavi 'Troilus And Cressida', a karijeru kazališnog glumca je nastavio turnejama svoje kazališne trupe u Španjolskoj i Rusiji. Godine 1988. je nakon nekoliko pokušaja uspio upisati Guildhall, školu glazbe i drame, koju je pohađao, između ostalih, zajedno s Ewanom McGregorom i Alistairom McGowanom.

Na filmu je debitirao ulogom u 'The Power of One' 1992, a karijeru je nastavio na televiziji u okviru serije 'Our Friends in the North' 1996. godine. Veću popularnost je osvojio ulogama u filmovima 'Lara Croft: Tomb Raider' 2001, gdje se pojavio uz Angelinu Jolie te 'Road to Perdition' 2002, nakon čega je glumio u filmovima poput 'The Mother' 2003, 'Sylvia' 2003, 'Enduring Love' 2004, 'Posljednji posao' (Layer Cake) 2004, 'Pomračenje' (The Jacket) 2005. te 'Munchen' (Munich) 2005. godine. Uloga koja ga na široka vrata predstavlja svjetskoj publici svakako je ona najpoznatijeg tajnog agenta Jamesa Bonda u filmu 'Casino Royale' 2006.


Zanimljivosti

S bivšom je suprugom Fionom Loudon bio u braku dvije godine a imaju i kćerkicu Ellu.

Prvi je glumac plave kose koji je tumačio legendarnog tajnog agenta Jamesa Bonda.

Prvi film Jamesa Bonda kojeg je Daniel gledao je 'James Bond: Živi i pusti umrijeti' (Live and Let Die) iz 1973. godine, s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi.

Igrao je ragbi za Hoylake Rugby Club.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...