Navigation Content

Russell Crowe

Russell Crowe

Datum rođenja: 07.04.1964

Mjesto rođenja: Wellington, Novi Zeland

Visina: 1,82 m

Russell Ira Crowe rođen je u Wellingtonu na Novom Zelandu gdje je živio do svoje četvrte godine kada se s obitelji preselio u Australiju, gdje je već s nekih pet godina angažiran u australskoj TV seriji 'Spyforce' za rečenicu teksta u dijalogu. Pohađao je Srednju školu za dječake u Sydneyu sve dok se sa 14 godina nije sa obitelji vratio živjeti na Novi Zeland, gdje se obrazovao u srednjoj školi Auckland koju, zbog teške financijske situacije svoje obitelji, nije završio. Sredinom osamdesetih godina Russell se sa prijateljem Tomom Sharplinom upustio u glazbene rock'n'roll vode, te pod umjetničkim imenom Russ Le Roq ostvario singl 'I wanna be like Marlon Brando'.

Kad mu je bila 21 godina Russell se vratio u Australiju sa željom da se upiše na Nacionalni institut dramskih umjetnosti. Kako je radio u kazalištu, prijatelj mu je savjetovao kako bi pohađanje Nacionalnog instituta bilo gubljenje vremena uz njegovo dotadašnje glumačko iskustvo. Russell se pojavio u TV serijama 'Neighbours' i 'Living with the Law', nakon čega su pristigle njegove prve ponude za angažmane u filmovima 'The Crossing' 1990. i 'Blood Oath' 1990. godine, a pojavio se i u jednoj od epizoda 'Police Rescue' 1992.

Uspjeh koji ga je počeo pratiti u Australiji uspio je zadržati i u Hollywoodu, gdje mu je prvi film bio 'The Quick and the Dead' 1995, nakon čega su mu počele pristizati brojne ponude, te se Russell pojavio u filmovima poput 'Virtuosity' 1995. zajedno s Denzelom Washingtonom, 'L.A. povjerljivo' (L.A. Confidential) 1997, 'Breaking Up' 1997. te 'Mystery, Alaska' 1999, a iste je godine glumio u filmu 'The Insider' za kojeg je po prvi puta nominiran za prestižne nagrade Oscar i Zlatni Globus. Već sljedeće godine tumači glavnu ulogu u filmu 'Gladijator' 2000. za koji osvaja nagradu Oscar u kategoriji najboljeg glavnog glumca, a nagrada Zlatni globus pripala mu je za glavnu ulogu u filmu 'Genijalni um' (A Beautiful Mind) 2001. u kojem je prikazan život nobelovca Johna Nasha. Osim u spomenutim, Russella smo imali prilike gledati i u filmovima 'Dokaz života' (Proof of Life) 2000, 'Gospodar i ratnik' (Master and Comander: The Far Side of the World) 2003. te 'Dobra godina' (A Good Year) 2006. godine. Russell se 2002. okušao i kao redatelj dokumentarnog filma 'Texas' i kratkog filma '60 Odd Hours in Italy'.

U 2007. radi na dva filma; 'U 3 i 10 za Yumu' (3:10 to Yuma), 2007. o siromašnom farmeru koji se pridruži skupini čuvara koji prate opasnog kriminalca do vlaka za Yumu i na 'Američkim gangsterima' (American Gangster), 2007. u ulozi okorjelog policajca. Film je nominiran za dva Oscara. Nastavlja Ridleyovom akcijom 'Tijelo od laži' (Body of Lies), 2008. Russell i Leonardo DiCaprio CIA-ini su agenti koji udružuju snage kako bi uhitili opasnog terorista koji napada nevine žrtve. Film se temelji se na istoimenom romanu Davida Ignatiusa, novinarskog veterana koji je za Wall Street Journal deset godina pokrivao rad CIA-e te zbivanja na Bliskom istoku. Iduće godine snima krimi dramu 'Tenderness', 2009. i političku dramu 'U vrtlogu igre' (State of Play), 2009. Russell je osvojio AFI International Award za najboljeg glumca.

Slijede 'Robin Hood', 2010. s Cate Blanchett i akcijski triler 'Sljedeća tri dana' (The Next Three Days), 2010. U 2012. gledamo ga u filmu ovjek željeznih šaka' (The Man with the Iron Fists) i u 'Jadnicima' (Les Misérables), romantičnoj drami rađenoj po najpopularnijem mjuziklu svih vremena, rame uz Hugha Jackmana, Anne Hathaway, Helene Bonham Carter i dr.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...