Navigation Content

Hugh Grant

Hugh Grant

Datum rođenja: 09.09.1960

Mjesto rođenja: London, Velika Britanija

Visina: 1,80 m

Hugh John Mungo Grant rođen je u Londonu 1960. godine. Pohađao je školu Wetherby, Višu školu Latymer i New College u Oxfordu. Na filmu je debitirao 1982. kada je glumio u filmu 'Privileged' kojeg je financirao Oxford. Od 1985 se pojavljivao i u televizijskoj produkciji počevši filmom 'Impromptu', gdje je glumio uz Judy Davis i Juliana Sandsa.

Među prve važnije uloge Hugha Granta ubraja se film 'The Remains of the Day' 1993, nakon kojeg je glumio u 'Night Train to Venice' 1993. i 'Sirens' 1994, da bi dočekao angažman u filmu koji ga je predstavio široj javnosti i dao mu status filmske zvijezde. Radi se o 'Četiri vjenčanja i sprovod' (Four Weddings and a Funeral) 1994, u kojem mu je partnerica Andie MacDowell, a za koji je Hugh dobio nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca.

Nakon uloga u filmovima poput 'Devet mjeseci' (Nine Months) 1995. i 'Sence and Sensibility' 1995, Hugh je pao u nemilost publike zbog svoje kompromitirajuće afere (plaćeni seks u automobilu). Naklonost dijela publike vratio je javnom isprikom u 'Večernjem Showu s Jayom Lenom'. Daljnje zapaženije uloge ostvario je tek 1999. u filmu 'Ja u ljubav vjerujem' (Notting Hill) zajedno s glumačkom zvijezdom Julijom Roberts, nakon čega su uslijedili filmovi 'Dnevnik Bridget Jones' (Bridget Jones's Diary) 2001, 'Sve zbog jednog dječaka' (About a Boy) 2002. te 'Dva tjedna za ljubav' (Two Weeks Notice) 2002. godine gdje mu je partnerica Sandra Bullock. Od novijih Grantovih filmova spomenut ćemo 'Zapravo ljubav' (Love Actually) 2003, 'Bridget Jones: Na rubu pameti' (Bridget Jones: The Edge of Reason) 2004. te 'American Dreamz' 2006. godine.


Zanimljivosti

Hugh Grant je bio u dugogodišnjoj vezi s modelom i glumicom Elizabeth Hurley, koja je prekinuta nakon seks skandala u kojem je Grant uhvaćen kako prima usluge oralnog seksa od prostitutke Divine Brown u svom automobilu. Par se pomiruje 2000. godine.

Elizabeth Hurley i Hugh Grant osnovali su vlastitu produkcijsku kuću Simian Films.

Godine 1995. magazin Empire izabrao je Hugha za jednu od 100 najseksi zvijezda u povijesti filma.
Nagrade: Zlatni globus (najbolji glumac za film 'Četiri vjenčanja i sprovod' 1995. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...