Navigation Content

Dennis Quaid

Dennis Quaid

Datum rođenja: 09.04.1954

Mjesto rođenja: Houston, SAD

Visina: 1,85 m

Dennis Quaid rođen je 9. travnja 1954. u Houstonu u američkoj državi Teksas. Pohađao je srednju školu Bellaire, a potom je na Sveučilištu Houston studirao dramu, no nije uspio diplomirati jer se preselio u Los Angeles kako bi ostvario glumačku karijeru. Iako mu je u početku bilo teško naći posao, počeo je plijeniti pažnju nakon pojavljivanja u filmu Breaking Away 1979. godine, a za ulogu u filmu Put u svemir – Prava stvar (The Right Stuff) 1983. dobio je mnoge dobre kritike.

U idućem se razdoblju pokazao kao svestran glumac, pojavljivao se kako u dramama, tako i u komedijama, a njegova karijera doživjela je vrhunac sredinom osamdesetih godina, kada je tumačio glavne uloge u filmovima Enemy Mine 1985, Opušteni grad (The Big Easy) 1987, Innerspace 1987. i nakon što je maestralno utjelovio Jerryja Leeja Lewisa u filmu Velike vatrene lopte (Great Balls of Fire) 1989. godine.

Iako mu je karijera tijekom ranih devedesetih godina zapala u krizu, Dennis se vratio na velika vrata, a od njegovih najznačajnijih uloga spomenut ćemo one u filmovima Wyatt Earp 1994, Samo igra (Any Given Sunday) 1999, Traffic 2000, Večera s prijateljima (Dinner With Friends) 2001, Početnik (The Rookie) 2002, Daleko od raja (Far from Heaven) 2002, Đavolje ždrijelo (Cold Creek Manor) 2003, Alamo (The Alamo) 2004, Dan poslije sutra (The Day After Tomorrow) 2004, U dobrom društvu (In Good Company) 2004, Feniksov let (Flight of the Phoenix) 2004, Tvoji, moji i naši (Yours, Mine and Ours) 2005. te American Dreamz 2006. godine.


Zanimljivosti

Osim što je glumac, Dennis Quaid je i glazbenik. Svira sa bendom po imenu Sharks.

Ženio se tri puta, a za svako vjenčanje odabrao je dan koji se posebno obilježava - 4. srpnja, Valentinovo i Dan zahvalnosti.

S prvom ženom P.J. Soles bio je u braku nešto više od četiri godine, a sa svojom drugom ženom Meg Ryan, s kojom je proveo deset godina, ima sina Jacka Henryja rođenog 24. travnja 1992. godine. Trenutno je u braku s Kimberly Buffington.

Ima pilotsku dozvolu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...