Navigation Content

Ziyi Zhang

Ziyi Zhang

Datum rođenja: 09.02.1979

Mjesto rođenja: Peking, Kina

Visina: 1,65 m

Zhang Zi-Yi je rođena 9. veljače 1979. u Pekingu. Sa 11 godina je počela pohađati Pekinšku plesnu akademiju, a sa 15 se upisala na prestižnu kinesku Centralnu dramsku akademiju. Kada je imala 19 godina ponuđena joj je uloga u filmu redatelja Zhang Yimoua The Road Home 1999, koji je 2000. godine osvojio nagradu Srebrni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu.

Ziyi je stekla popularnost ulogom u uspješnom filmu Tigar i zmaj za koji je osvojila nekoliko filmskih glumačkih nagrada u kategoriji najbolje sporedne glumice, uključujući i MTV Movie Award za najbolju tučnjavu na ekranu. Svoju prvu ulogu u filmu engleskog govornog područja ostvarila je na snimanju drugog nastavka filma Gas do daske (Rush Hour 2) 2001. godine. Ziyi tada nije govorila engleski te joj je u sporazumijevanju pomagao glavni glumac Jackie Chan. Svoju karijeru nastavlja ulogom u filmu Ratnik (Musa: The Warrior) 2001, koji tumači zbivanja u kinesko-korejskim odnosima iz 14. stoljeća uslijed sukoba dinastija, a iste godine glumi u filmu The Legend of Zu. Veliki uspjeh na engleskom govornom području postiže film Hero 2002, a Ziyi novi val svjetske prepoznatljivosti i popularnost postiže glavnom ulogom u filmu Sjećanja jedne gejše (Memoirs of a Geisha) 2005. godine za koji je zaradila svoju prvu nominaciju za nagradu Zlatni globus u kategoriji glavne glumice, prije kojeg je glumila u filmovima My Wife is a Gangster 2 2003, Purple Butterfly 2003, 2046 2004, House of Flying Daggers 2004, Jasmine Women 2004. te Princess Raccoon 2005. godine.


Zanimljivosti

U svibnju 2006. godine Ziyi je bila najmlađa članica ocjenjivačkog vijeća na Filmskom festivalu u Cannesu.

Ziyi je snimila soundtrack za film 'The House of Flying Daggers' s vlastitom izvedbom antičke kineske pjesme 'Jia Ren Qu'.

Zastupnica je TAG Heuera, Maybelline i Garnier kozmetike, Asiencea, VISA-e i Got Milk?

Rangirana je kao druga od 100 najseksi žena u tajvanskom izdanju časopisa FHM.
Nagrade: MTV Movie Award (najbolja tučnjava na ekranu za film 'Tigar i zmaj' 2001. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...