Navigation Content

Jennifer Connelly

Jennifer Connelly

Datum rođenja: 12.12.1970

Mjesto rođenja: Catskill Mountains, SAD

Visina: 1,71 m

Jennifer Lynn Connelly rođena je u Catskill Mountainsu, a odrasla je u Brooklyn Heightsu. Pohađala je školu St. Ann's. Već je sa 10 godina započela karijeru modela u novinama i časopisima, a kasnije i u okviru televizijskih reklama. Debitirala je na televiziji u epizodi serije 'Tales of the Unexpected' 1979, a prvi iskustvo na filmu ostvarila je kao mlada Deborah Gelly u filmu 'Bilo jednom u Americi' (Once Upon a Time in America) 1984, Svoju prvu glavnu ulogu dobila je već sljedeće godine u filmu Daria Argenta 'Phenomena' 1985, nakon čega su uslijedile uloge u 'Etoile' gdje je tumačila ulogu balerine 1988, 'Some Girls' 1988, te veliki hit film 'Labirint' (Labyrinth) 1986. godine, nakon čega je njezina karijera uplovila u mirnije vode, sve do 1990. godine kada ju je Dennis Hopper angažirao u filmu 'The Hot Spot', temeljenom na krimi-romanu 'Hell Hath No Fury'.

Nova prekretnica u Jenniferinoj karijeri dogodila se kada je izabrana za ulogu u filmu 'The Rocketeer' 1991, nakon čega je glumila u filmovima poput 'Career Opportunities' 1991, 'The Heart of Justice' 1993, 'Mulholland Falls' 1996. i 'Inventing the Abbots' 1997. Već sljedeće, 1998. godine, pozvao ju je redatelj Aley Proyas na snimanje filma 'Dark City', za ulogu koja joj je 2000. godine donijela angažmane u TV seriji 'The $treet', glavnu ulogu u 'Waking the Dead' i 'Rekvijem za snove' (Requiem for a Dream), kojima je dokazala svoje glumačko umijeće, nakon čega je glumila u filmovima 'Pollock' 2000, u kojem tumači ulogu Pollockove ljubavnice Ruth Klingman, te 'Genijalni um' (A Beautiful Mind) 2001. istinitoj priči o Nobelovcu Johnu Nashu, za koji je dobila nagrade Oscar i Zlatni Globus u kategoriji najbolje sporedne glumice. Od novijih angažmana spomenut ćemo filmove 'Hulk' 2003, 'Kuća od pijeska i magle' (House of Sand and Fog) 2003. te 'Mračne vode' (Dark Water) 2005. godine.


Zanimljivosti

Jennifer Connelly se 1. siječnja 2003. godine udala za engleskog glumca Paula Bettanyja kojeg je upoznala na snimanju filma 'Genijalni um' 2001. Par ima sina Stellana koji je rođen 5. kolovoza 2003. a Jennifer ima i sina Kaija rođenog 1997. godine iz veze sa Davidom Duganom.

Odbila je ulogu Veronice iz filma 'Heather' iako joj je bila namijenjena.

Osim engleskog, tečno govori talijanski i francuski jezik.
Nagrade: Oscar (najbolja sporedna glumica za film 'Genijalni um' 2002. godine) Zlatni Glubus (najbolja sporedna glumica za film 'Genijalni um' 2002. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...