Navigation Content

Sean Connery

Sean Connery

Datum rođenja: 25.08.1930

Mjesto rođenja: Edinburgh, Velika Britanija

Visina: 1,88 m

Thomas Sean Connery rođen je u Edinburghu u Škotskoj. Prije nego je postao glumac, bavio se raznim poslovima od kojih je prvi bio raznosač mlijeka, nakon čega se pridružio Kraljevskoj mornarici. Kako je bio otpušten zbog medicinskih razloga, radio je kao vozač kamiona, model za Edinburg College of Art te spasilac. Pod imenom Thom Connery osvojio je treće mjesto na izboru za 'Mr. Universe', gdje su mu preporučili angažman u scenskoj produkciji South Pacific što ga je odvelo do pozornice, televizijskih angažmana, a kasnije i na filmove s velikog ekrana.

Sean Connery široj je publici nabolje poznat iz popularnih filmova o Jamesu Bondu, kojih je snimio čak sedam, ako uključimo i neslužbeni film Jamesa Bonda - 'Nikad ne reci nikad' (Never Say Never Again) iz 1983. godine. Iako Ian Fleming, kreator Jamesa Bonda, nije bio uvjeren da je Sean pravi čovjek za ulogu, nakon premijere prvog Seanovog Bonda 'Dr. No' 1962, promijenio je mišljenje u potpunosti, te je čak u nekim sljedećim nastavcima dodao Seanovog škotskog nasljeđa u lik. Ostali filmovi o agentu 007 u kojima je glumio Sean su: 'Iz Rusije s ljubavlju' (From Russia With Love) 1963, 'Goldfinger' 1964, 'Operacija grom' (Thunderball) 1965, 'Samo dvaput se živi' (You Only Live Twice) 1967. te 'Dijamanti su vječni' (Diamonds Are Forever) 1971. godine.

Iizuzev kolekcije filmova o Bondu, Sean je zapažen i zbog drugih uloga, i to možda više od svojih kolega koje su tumačile ulogu popularnog agenta 007. Za ulogu u filmu 'Neslomljivi' (The Untouchables) 1987. nagrađen je nagradama Oscar i Zlatni Globus u kategoriji najboljeg sporednog glumca, a već dvije godine poslije, 1989. ponovo je nominiran za Zlatni Globus za sporednu ulogu u filmu 'Indiana Jones: Posljednji križarski pohod' (Indiana Jones and the Last Crusade). Od njegovih ostalih filmova spomenut ćemo 'Jednom negdje' (Another Time, Another Place) 1958, 'Najduži dan' (The Longest Day) 1962, 'Marnie' 1964, 'The Molly Maguires' 1970, 'Ime Ruže' (Name of the Rose) 1986, 'Lov na crveni oktobar' (The Hunt For Red October) 1990. te 'Družba pravih gentlemena' (League of Extraordinary Gentlemen) 2003. godine.


Zanimljivosti

Sean Connery trenutno je u svom drugom braku s francuskom umjetnicom Micheline Roquebrune s kojom se vjenčao 6. svibnja 1975. godine.

Prva mu je žena bila Diane Cilento s kojom je bio u braku od 1962. do 1973. godine. Zajedno imaju sina Jasona Conneryja rođenog 11. siječnja 1963. godine.

Magazin People proglasio ga je 1989. najseksi čovjekom na svijetu.

Odbio je tumačiti ulogu Gandalfa u trilogiji 'Gospodara prstenova' i ulogu u 'The Matrix Reloaded' i 'Matrix Revolutions'.
Nagrade: Oscar (najbolji sporedni glumac za film 'Neslomljivi' 1988. godine) Zlatni Globus (Henrietta Award: Najomiljeniji glumac 1972. godine, nagradu dijeli sa Charlesom Bronsonom; najbolji sporedni glumac za film 'Neslomljivi' 1988. godine; Cecil B. DeMille Award) MTV Movie Award (najbolji dvojac na ekranu za film 'The Rock' 1996. godine, nagradu dijeli sa Nicolasom Cageom)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...