Navigation Content

Brad Pitt

Brad Pitt

Datum rođenja: 18.12.1963

Mjesto rođenja: Shawnee, Oklahoma, SAD

Visina: 1,80 m

William Bradley Pitt je rođen u Oklahomi, a odrastao je u Springfieldu u američkoj državi Missouri. Pohađao je Kickapoo High School gdje je bio angažiran u sportu, školskoj debatskoj grupi i glazbi. U okviru University of Missouri – Columbia upisao je Missouri School of Journalism. Bio je vrlo blizu diplome kada je 1986. godine otišao u Hoolywood okušati se kao glumac.

Glumačka je umijeća trenirao šest godina pod budnim okom Roya Londona, a karijeru je započeo pojavljivanjima u serijama i sapunicama poput 'Head of the Class', 'Growing Pains', 'Another World', 'Dallas', '21 Jump Street' te 'Freddy's Nightmares'. Brad se pojavio u filmovima 'No Man's Land' 1987. i 'Less Than Zero' prije nego što je dobio svoju prvu glavnu ulogu u filmu 'Dark Side Of The Sun' 1988, u kojem glumi Amerikanca kojeg zbog zdravstvenog stanja roditelji odvode na Jadran kako bi povoljna klima utjecala na njegovo ozdravljenje. Film je sniman na području Hrvatske koja je tada bila u sastavu Jugoslavije te je zbog rata u tijeku snimanja objavljen tek 1997. godine. Brad se pojavio u nizu filmova kako s velikog ekrana, tako i u TV produkciji prije nego je dobio svoju veliku priliku u hit filmu 'Thelma & Louise' 1991, nakon koje su se zaredale brojne uloge u filmovima poput 'Johnny Suede' 1991, 'Cool World' 1991, 'A River Runs Through It' 1992, 'Kalifornija' 1993, koje su ga lansirale među najtraženije glumce, što je vidljivo i iz izbora filmova u kojima je glumio nakon, 'Intervju s vampirom' (Interview With The Vampire) 1994, u kojem se pojavio uz Toma Cruisea, Antonija Banderasa, Christiana Slatera i tada jedanaestogodišnjom Kirsten Dunst. Iste je godine uslijedio su film 'Legenda o jeseni' (Legends of the Fall), a godinu poslije glumio je u filmu 'Sedam' (Se7en) i 'Dvanaest majmuna' (Twelve Monkeys) uz Brucea Willisa, za što je po prvi put bio nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg sporednog glumca te osvojio svoju prvu nagradu Zlatni globus.

Daljnji filmski opus Brada Pitta je vrlo impresivan, a iz opsežnog izbora ćemo izdvojiti 'Sedam godina u Tibetu' (Seven Years in Tibet) 1997, 'Meet Joe Black' 1998, 'Klub boraca' (The Fight Club) 1999, 'Zdipi i briši' (Snatch) 2000, 'Mexican' 2001, 'Oceanovih jedanaest' (Ocean's Eleven) 2001, 'Troja' (Troy) 2004, 'Oceanovih dvanaest' (Ocean's Twelve) 2004, 'Gospodin i gospođa Smith' (Mr. & Mrs. Smith) 2005. te 'Babel' 2006. godine.

Slijedi očekivani treći dio 'Oceanovih 13' (Ocean's Thirteen), 2007., te biografska drama 'Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda' (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford), 2007. o najozloglašenijem zločincu nacije, kojeg zakon traži u deset država Jesseu Jamesu. U 2008. godini radi na dva velika i hvaljena filma; komediji braće Coen 'Spaliti nakon čitanja' (Burn After Reading) i Fincherovom oskarom nagrađenom filmu 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' (The Curious Case of Benjamin Button), za koji je i Brad bio nominiran za Oscara za glavnog glumca. Brad je poznat po izabiru raznih uloga, pa ga gledamo u ulozi poručnika Aldoa Rainea u Tarantinovim 'Nemilosrdnim gadovima' (Inglourious Basterds), 2009. Iduće godinu posuđuje glas Metro Manu u crtiću 'MaksimUm' (Megamind).

U 2011. Brad radi na dva projekta; Malickovoj neobičnoj drami o odrastanju i gubitku nevinosti 'Drvo života' (The Tree of Life). Film je skupio brojne nagrade i nominacije, čak tri nominacije za Oscara. U 'Igri pobjednika' (Moneyball) Brad je u ulozi generalnog menadžera bejzbolskog kluba Billya. Film je nominiran za Oscara u šest kategorija, a Brad je nominiran za nagradu glavnog glumca. 'Ubij ih nježno' (Killing Them Softly), 2012., je film nastao po romanu Georgea V. Higginsa, kriminalističkoj priči iz 1974. godine u kojoj uz Brada gledamo Raya Liottu, Jamesa Gandolfinia i Vincenta Curatola. Priča je o trojici mladića koji opljačkaju najopasnije kriminalce u gradu, a Brad je plaćenik unajmljen da im uđe u trag i ponovo zavede red u uzdrmano mafijaško podzemlje.

Zanimljivosti

Brad Pitt je bio u braku s glumicom Jennifer Aniston pet godina.

Iako su postojale glasine da su Angelina i Brad imali aferu tijekom snimanja filma 'Mr. & Mrs. Smith', Angelina to snažno opovrgava, jer nipošto ne bi željela biti u vezi s oženjenim muškarcem. Brad Pitt se 2005. godine razveo od Jennifer Aniston. Oženjen je za Angelinu.

Bio je razmatran za glavnu ulogu u filmu 'The Matrix' 1999. godine.

Magazin People ga je proglasio najseksi čovjekom 1994. godine nakon snimanja filma 'Legenda o jeseni'.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...