Navigation Content

Clive Owen

Clive Owen

Datum rođenja: 03.10.1964

Mjesto rođenja: Keresley, Engleska, Velika Britanija

Visina: 1,89 m

Clive Owen rođen je u Coventryju. Otac mu je bio country pjevač koji je napustio obitelj kada su Cliveu bile tri godine. Clive je pohađao Binley Park Comprehensive School, a sa 13 godina se pridružio kazalištu. Nakon mature, upisao se na Royal Academy of Dramatic Art te je za vrijeme studija glumio u predstavama 'Henry IV, Part I' i 'The Lady from the Sea', poslije čega se pridružio Young Vic Theatre Company i glumio, između ostaloga, u predstavi 'Romeo i Julija' (1988), a radeći na tom projektu upoznao je Sarah-Jane Fenton u koju se zaljubio. Par se vjenčao 1995.

Owen je 1988. debitirao na filmu ulogom u 'Vroomu', gdje je glumio uz Davida Thewlisa. Nakon dvije godine glumio je Stephena Cranea u filmu 'Chancer' 1990, a sljedeće godine snimio je 'Close My Eyes', u kojem je glumio brata s incestuoznim maštarijama o svojoj starijoj sestri, koji nije dobro prošao ni kod kritičara ni kod publike. Zbog toga se opet vratio kazalištu, a potom i glumi u televizijskim serijama. Godine 1997. postigao je uspjeh predstavom 'Closer', a iste je godine glumio u kontroverznom filmu 'Bent'.

Prekretnica za Owena dogodila se 1998, nakon uloge u filmu Mikea Hodgesa 'Croupier', koji je postigao uspjeh u SAD-u, a Clive je postao poznat u Hoolywoodu. Iako je početkom novog tisućljeća nastupao u kazalištu i televizijskim serijama, tada se orijentirao na filmove - 'Gosford Park' 2001, 'The Bourne Identity' 2002, 'Kralj Arthur' (King Arthur) 2004. i ekranizaciju predstave u kojoj je glumio 1997. - film 'Bliski odnosi' (Closer) 2004. Potom je glumio u filmovima 'Insider' (Inside Man) s Denzelom Washingtonom te 'Djeca čovječanstva' (Children of the Man) s Julianne Moore i Michaelom Caineom.


Zanimljivosti

Clive je upoznao svoju suprugu Sarah-Jane Fenton glumeći u predstavi 'Romeo i Julija' 1988. godine. Vjenčali su se i imaju dvoje djece, kćeri Hannah i Eve.

Njegova braća Alan i Lee postali su glazbenici. Objavili su singl 'Heartbeat'.

Magazin GQ proglasio ga je najbolje odjevenim muškarcem u 2006. godini.
Nagrade: Zlatni Globus (najbolji sporedni glumac za film 'Bliski odnosi', 2005. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...