Navigation Content

Keira Knightley

Keira Knightley

Datum rođenja: 26.03.1985

Mjesto rođenja: Teddington, Engleska, Velika Britanija

Visina: 1,70 m

Keira Christina Knightley je rođena u južnom predgrađu Londona. Oba roditelja su joj bili glumci, majka Sharman Macdonald i otac Will Knightley, pa je od rane mladosti bila vrlo upućena u taj posao. Sa šest godina je dobila svog agenta, a sa sedam se pojavila u svojoj prvoj ulozi, djevojčice u TV produkciji 'Royal Celebration' 1993.

Prvi veći angažman dobila je u adaptaciji lezbijske ljubavne priče 'A Village Affair' 1994. godine, nakon čega su uslijedile manje uloge u seriji 'The Bill' i 'Treasure Seekers' 1996. te značajnija uloga Judith Dunbar u adaptaciji romana 'Coming Home' 1998, gdje se Keira pojavila uz Petera O'Toolea, Penelope Keith i Joannu Lumley. Postala je poznatija široj publici kada je otkriveno da je Keira glumila kao dvojnica Natalie Portman u 'Ratovima zvijezda' (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) 1999. godine. Keira se 1999. ponovno pojavila na britanskoj televiziji kao Rose Fleming u obradi Dickensovog romana 'Oliver Twist', a 2001. je izašao prvi film u kojem Keira tumači glavnu ulogu, Gwyn, kćeri Robina Hooda u 'Princess of Thieves', na snimanju kojeg upoznaje Dela Synnotta s kojim je bila u vezi, a zajedno su se pojavili i u filmu 'Thunderpants' 2002. Dok je 2001. godine završavala srednju školu, Keira je glumila u uspješnom filmu 'Baš kao Beckham' (Bend It Like Beckham) 2002. te upisala studij engleske književnosti i političke povijesti na Esther Collegeu. I dalje je prihvaćala uloge za koje je smatrala da mogu pomoći njezinom glumačkom iskustvu poput uloge konobarice ovisne o drogi u filmu 'Pure' 2002, ulogu Helene u modernoj obradi Shakespeareovog djela 'San ivanjske noći' pod nazivom 'The Seasons Alter' 2002.

Keira se predstavila širokoj publici kroz popularni niz filmova o 'Piratima s Kariba'. 2003. godine snimljen je prvi nastavak 'Pirati s Kariba: Prokletstvo crnog bisera' (Pirates of the Caribbean: The Course of the Black Pearl) uz nezaboravnu Deppovu izvedbu gusara Jacka Sparrowa i Orlanda Blooma. Keira je osvojila niz nominacija i njena karijera počinje ići uzlazno.  Slijedi zanimljiva romantična komedija 'Zapravo ljubav' (Love Actually), 2003., film prikazuje deset ljubavnih priča iz Londona koje se međusobno isprepliću. Uz Keiru su tu i izvrsni glumci Billi Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Martine McCutcheon i dr. Iduće godine glumi u uspješnom filmu 'Kralj Arthur' (King Arthur), 2004., a 2005. godinu provela je snimajući 'Pomračenje' (The Jacket), 'Domino' te 'Ponos i predrasude' (Pride and Prejudice), ekranizaciju istoimenog romana, za koju je zaradila svoje prve nominacije za nagrade Oscar i Zlatni globus.

Slijedi snimanje drugog i trećeg nastavka Pirata pod nazivom 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja' (Pirates of the Caribbean: Dead man's Chest), 2006. i 'Pirati s Kariba: Na kraju svijeta' (Pirates of the Caribbean: At World's End), 2007. U međuvremenu Keira snima 'Okajanje' (Atonement), 2007., ratnu melodramu sa Jamesom McAvoyom. Film je adaptacija istoimenog romana nagrađivanog britanskog pisca Iana McEwana, a scenarističke se obrade prihvatio Christopher Hampton, Oscarom nagrađeni scenarist 'Opasnih veza'. Iste godine radi i na romantičnoj drami s Michaelom Pittom 'Svila' (Silk), 2007. U 'Granici ljubavi' (The Edge of Love), 2008. Keira je u romantičnoj drami uz Siennu Miller i Matthewu Rhysu, u priči o ljubavnom trokutu u čijem se središtu nalazi pjesnik Dylan Thomas.

U povijesnoj melodrami 'Vojvotkinja' (The Duchess), 2008. u ulozi je sedamnaestogodišnje Georgiane, mlade aristokratkinje koja se udaje za vojovdu od Devonshirea. Vojvoda je suzdržan i tvrd čovjek zainteresiraniji za svoje pse negoli za upoznavanje vlastite supruge, od koje želi samo sina. Georgiana utjehu pronalazi u visokim društvenim krugovima u koje je ušla udajom, poglavito u društvu mladoga plemića Charlesa Greya.

U 2010. godini Keira radi na više projekata, na filmu 'Nikad me ne ostavljaj' (Never Let Me Go), 2010., ekranizacija istoimenog romana, priča o mladićima i djevojkama koji žive u internatu. Film 'Last Night', 2010. je još jedna romantična komedija puna suptilnih emocija, sitnih laži i sputanih strasti između bračnog para Keira Knightley i Sama Worthingtona, bivše ljubavi i kolegice s posla.  Treći film u 2010. je zanimljiva krimi drama,  Keira je u ulozi povučene filmske zvijezde Charlotte , kojoj paparazzi nikad ne daju mira, a Colin Farrell u ulozi Mitchela koji nakon odslužene zatvorske kazne  namjerava živjeti pošteno i postaje Charlotten tjelohranitelj.

'Opasna metoda' (A Dangerous Method), 2011. je povijesni film redatelja David Cronenberg nastao je prema scenariju Oskarovca Christophera Hamptona koji je adaptirao kazališnu predstavu 'The Talking Cure' inspiriranu knjigom 'A Most Dangerous Method: the story of Jung, Freud, and Sabina Spielrein' Johna Carra. Keira je u ulozi ruske židovke Sabine Spielrein koja je zaprimljena na odjel bolnice, gdje je između sukoba mišljenja Carla Junga, učenika Sigmunda Freuda i Freuda.

U 2012. godini Keira  snima romantičnu SF komediju 'Tražeći ljubav za kraj svijeta' (Seeking a Friend for the End of the World), 2012., asteroid juri prema Zemlji kojoj nema pomoći i udarit će u nju za tri tjedna. Glavnu ulogu nosi Steve Carell koji ostavljen od žene odluči pronaći svoju staru ljubav i u toj potrazi mu se pridružuje ekstrovertirana susjeda Penny – Keira. Gledamo je u Oscarom nagrađenoj Tolstojev adaptacija slavnog romana o tragičnoj ljubavi 'Anna Karenina', 2012. u ulozi Anne uz Judea Lawa i Aarona Taylora-Johnsona, te u 'Stars in Shorts', 2012. film od sedam kratkih filmova koji je ujedno i nominiran za Oscara u kategoriji kratkog filma. U zbirci tih kratkih filmova nailazimo na neke od najvećih svjetskih glumaca uz Keiru; Judi Dench, Lily Tomlin, Jesse Tyler Ferguson, Colin Firth, Lucy Punch i mnoge druge.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...