Navigation Content

Orlando Bloom

Orlando Bloom

Datum rođenja: 13.01.1977

Mjesto rođenja: Canterbury, Engleska, Velika Britanija

Visina: 1,80 m

Orlando Jonathan Blanchard Bloom je rođen u Canterburyju u Engleskoj. Kako je čovjek kojeg je poznavao kao oca umro kada je imao četiri godine, Orlanda i njegovu sestru Samanthu odgajali su majka i obiteljski prijatelj Colin Stone, za kojeg su brat i sestra kasnije saznali da im je ustvari biološki otac. Orlando je pohađao St. Edmunds School, no zbog disleksije je imao problema s učenjem. Ipak je u školskim danima otkrio svoju ljubav prema umjetnosti. Bio je aktivan u školskim predstavama i lokalnom kazalištu.

Godine 1993. se preselio u London kako bi se pridružio National Youth Theatre, gdje je proveo dvije godine da zaradi novac za British American Drama Academy. Profesionalno se počeo baviti glumom u televizijskoj produkciji u epozodi u 'Casualty' te je nakon toga debitirao na filmu 'Wilde' 1997. godine. Pohađao je Guildhall School of Music and Drama u Londonu, gdje je učio glumu, kiparstvo i fotografiju.

Prekretnica za Orlanda dogodila se 1999. godine, kada je izabran za ulogu Legolasa u trilogiji 'Gospodar prstenova'; 'Prstenova družina' (The Fellowship of the Ring) 2001, 'Dvije kule' (Two Towers) 2002. i 'Povratak kralja' (The Return of the King) 2003, što ga je od anonimnog glumca dovelo do glumačke zvijezde svjetske popularnosti. Još jedan serijal filmova koji je obilježio Orlandovu karijeru su 'Pirati s Kariba' (The Curse of the Black Pearl) 2003, 'Mrtvačeva škrinja' (The Dead Man's Chest) 2006. te očekivani 'At Worlds End' 2007. godine. Osim u navedenim, Orlando je glumio i u filmovima poput 'Elizabethtown' 2005, 'Kraljevsko nebesko' (Kingdom of Heaven) 2005. te 'Raj na zemlji' (Heaven) 2006. godine.


Zanimljivosti

Za vrijeme snimanja filma 'Gospodar prstenova: Prstenova družina' 2001. godine pao je s konja i slomio rebro. Na snimanju istog filma prestao je biti vegetarijanac.

Prvi automobil koji je posjedovao bio je VW Golf.

U nogometu navija za Manchester United.

Iako je 18 mjeseci mlađi od Judy Greer, u filmu 'Elizabethtown' 2005. glumi njezinog starijeg brata.
Nagrade: MTV Movie Awards (najbolja debitantska izvedba za film 'Gospodar prstenova: Prstenova družina', 2002. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...