Navigation Content

Halle Berry

Halle Berry

Datum rođenja: 14.08.1966

Mjesto rođenja: Cleveland, SAD

Visina: 1,70 m

Halle Maria Berry rođena je u Clevelandu u američkoj državi Ohio. Bila je vrlo popularna u srednjoj školi kao navijačica, urednica školskih novina, predsjednica razreda te kraljica maturalne večeri. Radila je na dječjem odjelu u lokalnoj trgovini prije nego je upisala Cuyahoga Community College.

Svoju karijeru u show businessu je započela sa 17 godina kada se prijavila i pobijedila na lokalnom natjecanju ljepote Miss Teen 1985, čime je zastupala Ohio na natjecaju Miss SAD-a, gdje je 1986. godine osvojila titulu prve pratilje Miss SAD-a. Ovo joj je iskustvo pomoglo da započne karijeru modela, što ju je dovelo i do glumačke karijere. Među prvim glumačkim projektima Halle Berry bila je televizijska serija 'Chicago Force', a 1989. je dobila ulogu Emily Franklin u TV seriji 'Living Dolls'. Njezin prvi film bio je 'Jungle Fever' 1991. godine gdje je glumila ovisnicu Vivian. Do kraja devedesetih godina pojavila se u raznim filmovima i serijama od kojih ćemo spomenuti 'Stricly Business' 1991, 'Flintstones' 1995, 'Queen: The story of an American family' 1993, 'Race the Sun' 1996. te 'Introducing Dorothy Dandridge' 1999. godine za koji je dobila nagrade Emmy i Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Halle je dobro poznata obožavateljima stripova iz serijala filmova 'X Men' 2000, 'X-Men 2' (X2: X-Men United) 2003. i 'X-Men: Posljednja fronta' (X-Men: The Last Stand) 2006, a glumila je i u filmovima 'Operacija Swordfish' (Swordfish) 2001, 'Monster's Ball' 2001. za koji je dobila nagradu Oscar, 'James Bond: Umri drugi dan' (Die Another Day) 2002, 'Gotika' (Gothika) 2003. te 'Žena mačka' (Catwoman) 2004. godine.


Zanimljivosti

Halle Berry je prva crnoputa Amerikanka koja je osvojila nagradu Oscar.

Bila je dugogodišnji model Revlon kozmetike, a nedavno je postala novo lice Versacea.

Odbila je ulogu Annie u filmu 'Brzina' (Speed) 1994. godine, koja je pripala Sandri Bullock.

Bila je u braku dva puta. Prvi muž joj je bio David Justice, a drugi Eric Benet.
Nagrade: Oscar (najblja glavna glumica za film 'Monster's Ball 2002. godine) Emmy (izvrsna glavna glumica za film 'Introducing Dorothy Dandridge' 2000. godine) Zlatni Globus (najbolja glavna glumica za film 'Introducing Dorothy Dandridge' 2000. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...