Navigation Content

Tom Cruise

Tom Cruise

Datum rođenja: 03.07.1962

Mjesto rođenja: Syracuse, New York, SAD

Visina: 1,70 m

Thomas Mapother IV, poznatiji kao Tom Cruise, rođen je u Syracuseu, New York. Otac je napustio obitelj kada je Tomu bilo 11 godina. Zbog čestih promjena boravišta obitelji pohađao je čak petnaest osnovnih i srednjih škola, na kraju je maturirao u školi Glen Ridge u New Jerseyju 1980. godine. Jedno je vrijeme odrastanja želio biti katolički svećenik, a zainteresirao se za glumu kada nije mogao postizati rezultate za hrvačku ekipu svoje srednje škole zbog ozljede koljena. Nakon uspješno odrađene glavne uloge u školskoj predstavi 'Guys and Dolls' postao je odlučan da nastavi glumačku karijeru.

Tomov je prvi angažman bio sporedna uloga u romantičnom filmu 'Endless Love' 1981. godine, nakon čega je iste godine dobio značajniju ulogu u filmu 'Taps'. 1983. godina je bila vrlo plodonosna za Tomove rane godine karijere, glumio je u filmovima 'Autsajderi' (The Outsiders), 'Losin' It', 'Risky Business' koji ga je predstavio širokoj publici, te 'All the Right Moves'. Karijeru nastavlja filmom 'Legend' 1985, za kojim slijedi film s najvećim profitom 1986. godine, 'Top Gun', za koji je bio prvi izbor producentima kao glavni lik. Iako je Tom prvotno odbio ulogu, predomislio se nakon pokusnog leta. Iste je godine glumio u filmu Martina Scorsesea 'Boja novca' (The Color of Money), zajedno s Paulom Newmanom koji je za tu ulogu dobio nagradu Oscar. Sljedeći veliki uspjeh Tom postiže ulogom u filmu 'Kišni čovjek' (Rain Man) 1988. Kritičari su bili vrlo zadovoljni filmom, koji je zaradio osam nominacija, a osvojio četiri nagrade Oscar.

Svoj je prvi Zlatni globus Tom zaradio za ulogu u filmu Olivera Stonea 'Rođen 4. srpnja' (Born on the Fourth of July) 1989. godine, a bio je nominiran i za nagradu Oscar. Ova je uloga podigla status Tomove glume na višu razinu. U devedesetim godinama Tom je ostvario mnogobrojne uloge, od kojih je nekima uvelike povećao svoju popularnost, poput onih u filmovima 'Dani groma' (Days of Thunder) 1990, na čijem je snimanju upoznao svoju drugu suprugu Nicole Kidman, 'Malo dobrih ljudi' (A Few Good Men) 1992, 'Intervju s vampirom' (Interview With the Vampire) 1994, 'Nemoguća misija' (Mission: Impossible) 1996, na kojoj je radio i kao producent, 'Jerry Maguire' 1996, film koji je zaradio pet nominacija za nagradu Oscar, a Tom je osvojio svoj drugi Zlatni globus, zatim zadnji film redatelja Stanleya Kubricka 'Oči širom zatvorene' (Eyes Wide Shut) 1999. te 'Magnolia' 1999. godine, koji je Tomu donio treći Zlatni globus, a bio je i nominiran za nagradu Oscar. Od njegovih filmova iz novog milenija spomenut ćemo 'Nemoguću misiju 2' (Mission: Imposible II) 2000, 'Nebo boje vanilije' (Vanilla Sky) 2001, 'Specijalni izvještaj' (Minority Report) 2002, 'Posljednjeg samuraja' (The Last Samurai) 2003, 'Collateral' 2004, 'Rat svjetova' (War of the Worlds) 2005. te 'Nemoguću misiju 3' (Mission: Impossible III) 2006. godine.


Zanimljivosti

Tom Cruise je u braku sa svojom trećom suprugom, Katie Holmes. Vjenčali su se 18. studenog 2006. u Italiji. Imaju kćer Suri rođenu 18. travnja 2006. godine.

Tomova prva supruga bila je Mimi Rogers, s kojom je bio u braku tri godine, a druga Nicole Kidman. Tom i Nicole su posvojili dvoje djece, kći Isabellu i sina Connora. Razveli su se nakon više od deset godina braka.

Vjenčani kum na Tomovom vjenčanju s Katie bio je njegov najbolji prijatelj David Miscavige.

Tomu su bile ponuđene uloge u filmovima 'Aleksandar', 'Footloose' te 'Talentirani gospodin Ripley'. Nagrade: Zlatni Globus (najbolji glumac za film 'Rođen 4. srpnja' 1990. godine; najbolji glumac za film 'Jerry Maguire' 1997. godine; najbolji glumac za film 'Magnolia' 2000. godine) MTV Movie Awards (najbolji glumac za film 'Jerry Maguire' 1997. godine; najbolji glumac za film 'Mission: Impossible II' 2001. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...