Navigation Content

Natalie Portman

Natalie Portman

Datum rođenja: 09.06.1981

Mjesto rođenja: Jerusalem, Izrael

Visina: 1,60 m

Natalie Hershlag poznatija pod imenom Natalie Portman rođena je 9. lipnja 1981. godine u Jeruzalemu kao jedino dijete oca liječnika i majke umjetnice, koja joj je kasnije postala agentica. Dok je Natalie bila vrlo mlada, obitelj se preselila u Washington te se nakon još nekoliko selidbi konačno smjestila u New Yorku, gdje je Natalie živjela do mature. Već sa četiri godine je počela pohađati satove plesa sanjajući o velikoj karijeri plesačice na Broadwayu.

Kada joj je bilo 12 godina, zapazio ju je agent Revlona koji joj je ponudio karijeru modela. Kako ju je više privlačila gluma, tražila je da ju predstave glumačkim agentima. Kao umjetničko prezime tada uzima djevojačko prezime svoje bake. Sa 13 je godina boravila u kazališnim kampovima tijelom školskih praznika u kojima je glumila u predstavama 'Anne sa zelenih zabata' (Anne of Green Gables), 'Oklahoma!' te 'San ivanjske noći' (A Midsummer Night's Dream). Godine 1993. dobila je svoju prvu profesionalnu ulogu kao zamjena u mjuziklu 'Ruthless!'.

Iskustvo u kazalištu dovelo ju je do debitantske uloge u filmu Luca Bessona 'Leon profesionalac' (Leon, The Professional) 1994. godine. Iste se godine pojavila u kratkom TV filmu 'Developing'. Debitantsko pojavljivanje u filmu 'Leon profesionalac' dalo joj je priliku da glumi uz velika imena glumačke scene poput Ala Pacina, Roberta de Nira i Vala Kilmera u visokobudžetnom filmu 'Vrućina' (Heat) 1995. godine. Sljedeće godine pojavljuje se u filmovima 'Beautiful Girls' 1996, 'Everyone Says I Love You' 1996. te 'Mars Attacks!' 1996. Svjetska slava za Natalie stiže 1999. godine, kad se pojavila kao Amidala u filmu 'Star Wars: Episode I – The Phantom Menace', te je glumila i u drugom i trećem nastavku popularnih Ratova zvijezda, 'Star Wars: Episode II – Attack of the Colones' 2002. te 'Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith' 2005. Od njezinih ostalih filmova spomenut ćemo 'Tamo gdje je srce' (Where the Heart Is) 2000, 'Bliski odnosi' (Closer) 2004, 'Garden State' 2004. te 'O kao osveta' (V for Vendetta) 2006. godine.


Zanimljivosti

Natalie trenutno, uz sav glumački angažman, pohađa Harvard University kako bi postala psihologinja.

Razmatrali su je za ulogu Julije u 'Romeo i Julija' 1996. godine, no odustali su od te ideje zbog prevelike dobne razlike između nje i Leonarda DiCaprija.

Osim hebrejskog i engleskog, Natalie se snalazi i s francuskim, njemačkim, japanskim, a uči i arapski jezik.
Nagrade: Zlatni Globus (najbolja sporedna glumica za film 'Bliski odnosi' 2005. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...