Navigation Content

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Datum rođenja: 04.05.1929

Mjesto rođenja: Brussels, Belgija

Datum smrti: 20.01.1993

Mjesto smrti: Tolochenaz, Švicarska

Visina: 1,70 m

Audrey Kathleen Ruston rođena je 1929. u Bruxellesu u Belgiji, no nakon razvoda roditelja s majkom se preselila u London, gdje je pohađala privatnu školu za djevojčice. Potom su otišle u Nizozemsku, domovinu njene majke, i nastanile se u gradu Arnhemu koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata okupirali nacisti. Nakon oslobođenja Audrey je dobila stipendiju za baletnu školu u Londonu, gdje je kasnije započela karijeru modela, zahvaljujući čemu su je zapazili filmski producenti. Glumačku karijeru započela je 1948. malom ulogom u dokumentarnom filmu 'Nizozemska u sedam lekcija', 1951. dobila je prvu značajniju ulogu u filmu 'Young Wives's Tale', a potom se zaputila u Sjedinjene Države.

Prekretnica u njezinoj karijeri dogodila se već 1953, kada je osvojila Oscara za ulogu princeze u filmu 'Praznik u Rimu' (Roman Holiday), koji joj je donio ogromnu popularnost i mnoštvo novih uloga u filmovima poput 'Funny Face' 1957, 'Sabrina' 1954, 'Ljubav poslijepodne' (Love in the Afternoon) 1957. te 'The Nun's Story' 1959. godine. Vjerojatno je vrhunac karijere dostigla ulogama u filmovima 'Doručak kod Tiffanyja' (Breakfast at Tiffany's) 1961, 'Šarada' (Charade) 1963. te 'My Fair Lady' 1964, u kojem joj je partner bio Rex Harrison, koji je na pitanje koja mu je glumica najdraža bez oklijevanja odgovorio da je to Audrey Hepburn. Od ostalih njezinih filmova spomenut ćemo 'Two for the Road' 1967, 'Wait untill the Dark' 1967, 'Robin and Marian' 1976, u kojem joj je partner bio Sean Connery, te njezin posljednji film 'Always' 1989.

Audrey Hepburn je od 1988. do smrti bila ambasadorica UNICEF-a, a umrla je 20. siječnja 1993. u Švicarskoj. Osim po brojnim velikim ulogama, ostat će zapamćena i kao ikona stila.

Zanimljivosti

Audrey Hepburn rodila je dvoje djece, Seana H. Ferrera (u braku s prvim mužem Melom Ferrerom) i Lucu Dottija (u braku s drugim mužem Andreom Dottijem).

Magazin Empire uvrstio ju je među 100 najvećih filmskih zvijezda svih vremena, a People među 50 najljepših ljudi na svijetu 1990.

Tečno je govorila engleski, španjolski, francuski, nizozemski i talijanski jezik.

Razmatrali su je za ulogu Kleopatre (1963) koju je ipak dobila Elizabeth Taylor.

Ponuđena joj je uloga u filmu 'Dnevnik Ane Frank' (1959), no odbila ju je jer nije htjela ponovno proživljavati bolna sjećanja na rat.

Tijekom Drugog svjetskog rata Audrey je volontirala kao medicinska sestra. Tada je imala 16 godina.
Nagrade: Oscar (humanitarna nagrada Jean Hersholt; najbolja glavna glumica za film 'Roman Holiday' 1954. godine) Emmy (životno postignuće za 'Gardens of the World with Audrey Hepburn' 1993. godine) Zlatni Globus (nagrada Cecil B. DeMille; nagrada Henrietta omiljeni film 1955.; najbolja glumica za film 'Roman Holiday' 1954. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...