Navigation Content

Mel Gibson

Mel Gibson

Datum rođenja: 03.01.1956

Mjesto rođenja: Peekskill, New York, SAD

Visina: 1,79 m

Mel Columcille Gerard Gibson je rođen u Peekskillu u New Yorku kao šesto od jedanaestero djece. Iako je rođen u Sjedinjenim Državama, Mel se s obitelji preselio u Novi Južni Wales u Australiji, gdje je nakon srednje škole pohađao Sveučilište New South Wales u Sydneyju i nastupao na Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti zajedno s Judy Davis i Geoffreyjem Rushom. Nakon sveučilišta Mel se pojavljivao na kazališnoj pozornici i u nekoliko televizijskih showova.

1979. godine izabran je za glavnu ulogu u filmovima 'Pobješnjeli Max' (Mad Max) 1979. i 'Tim' 1979, u kojem mu je partnerica bila Piper Laurie. Uloga u filmu 'Pobješnjeli Max' ga je predstavila širokoj publici, a 'Tim' mu je donio nagradu za najboljeg glumca Australskog filmskog instituta. Već 1981. godine je dobio svoju drugu nagradu Australskog filmskog instituta za glavnu ulogu u filmu 'Gallipoli'.

U Americi je debitirao 1984. godine filmom 'The Bounty', gdje je glumio s Anthonyjem Hopkinsom, a 1987. dobio je glavnu ulogu u 'Smrtonosnom oružju' (Lethal Weapon), filmu koji je doživio, osim početnoga, još tri nastavka s Melom u glavnoj ulozi detektiva Martina Riggsa (1989, 1992. i 1998. godine). Do 1995. godine značajnije uloge ostvario je u filmovima 'Hamlet' 1990, 'Forever Young' 1992. i 'Čovjek bez lica' (The Man Without a Face), gdje se okušao i kao režiser 1993, a za Mela slavne 1995. godine glumio je poznatu ulogu Williama Wallacea u filmu 'Hrabro srce' (Braveheart), koji je i režirao i za kojeg je dobio dvije nagrade Oscar te Zlatni globus. Od njegovih redateljskih radova spomenut ćemo još i filmove 'Pasija' (The Passion of the Christ) 2004, 'Complete savages' 2004. i 'Apocalypto' 2006. godine, a glumačka ostvarenja u filmovima 'Otkupnina' (Ransom) 1996, 'Patriot' (The Patriot) 2000, 'Što žene vole' (What Women Want) 2000, 'Bili smo vojnici' (We Were Soldiers) 2002, 'Misteriozni znakovi' (Signs) 2002. te 'Paparazzi' iz 2004. godine.


Zanimljivosti

Mel se 1980. godine oženio s Robyn Moore, s kojom ima sedmero djece, kći Hannah, blizance Edwarda i Christiana, te sinove Willieja, Louisa, Miloa i Tommyja.

Pohađao je dramsku školu zajedno s Judy Davis, s kojom je glumio u tragediji 'Romeo i Julija'.

Na fakultetu mu je cimer bio Geoffrey Rush.

Zamalo je odbio ulogu u filmu 'Hrabro srce' jer je smatrao da je premlad.

Jedan je od šest zvijezda poznatijih kao glumaca nego kao redatelja koji su dobili nagradu Oscar za najboljeg redatelja. U tu skupinu još spadaju Warren Beatty, Clint Eastwood, Robert Redford, Richard Attenborough i Kevin Costner.
Nagrade: Oscar (najbolji redatelj za film 'Hrabro srce' 1996.; najbolja slika za film 'Hrabro srce' 1996. godine, nagradu dijeli sa Alanom Laddom Jr. i Bruceom Daveyjem) Zlatni Globus (najbolji redatelj za film 'Hrabro srce' 1996. godine) MTV Movie Awards (najbolja akcijska sekvenca za film 'Smrtonosno oružje 3' 1992. godine; najbolji dvojac na ekranu u filmu 'Smrtonosno oružje 3' 1992. godine, nagradu dijeli sa Dannyjem Gloverom)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...