Navigation Content

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker

Datum rođenja: 25.03.1965

Mjesto rođenja: Nelsonville, Ohio, SAD

Visina: 1,63 m

Sarah Jessica Parker je rođena u Nelsonvilleu u američkoj državi Ohio. Kako je pohađala, satove pjevanja i baleta, dobila je ulogu u broadwayskoj produkciji 'The Innocents', zbog čega je njena obitelj preselila u New Jersey. Ss statusom profesionalne balerine, zbog pohađanja American Ballet School i Professional Children's School, Sarah je dobila ulogu i u 'The Sound of Music' te broadwayskoj izvedbi 'Annie'. Za vrijeme pohađanja srednje škole Sarah je glumila u TV filmu 'My Body, My Child' iz 1982. te u humorističnoj seriji 'Square Pegs' iz iste godine, a nakon završetka srednje odlučila se za poziv glumice umjesto nastavka školovanja.

Nakon završetka prikazivanja serije 'Square Pegs', Sarah je glumila u filmovima poput 'Footloose' i 'Firstborn' iz 1984, 'Djevojke žele samo zabavu' (Girls Just Want to Have Fun) iz 1985, 'A Year in the Life', 1986, 'The Room Upstairs', 1987, 'Dadah is Death' iz 1988, nakon čega se dogodila prekretnica, ulogom u komediji 'L.A. Story' 1991. godine, gdje je glumila sa Steveom Martinom, nakon čega su joj počele dolaziti važnije i zahtjevnije uloge poput one uz Nicolasa Cagea u filmu 'Honeymoon in Vegas' 1992, 'Hocus Pocus' 1993. te 'Ed Wood' 1994. Već sljedeće godine glumila je u TV filmu 'The Sunshine Boys' 1994. te 'Miami Rhapsody' 1995, a 1996. godina donijela joj je filmove 'Klub prvih supruga' ('The First Wives Club'), 'If Lucy Feel' i 'Mars Attacks!'. Sve to vrijeme Sarah nije zapostavljala svoju kazališnu karijeru, te se pojavila u glavnoj ulozi kao pas u predstavi 'Sylvia', te u broadwayskim produkcijama 'How to Succeed in Business Without really Trying' te 'Once Upon a Mattress', nominiranoj za nagradu Tony.

Sarah ipak najveću popularnost dobiva ulogom Carrie Bradshaw u serijalu 'Seks i grad' (Sex and the City) 1998. godine, za koju je dobila i Zlatni globus za najbolju glumicu. Od filmova u kojima je glumila nakon pojavljivanja u seriji 'Seks i grad' spomenut ćemo 'Obiteljska stvar' (The Family Stone) iz 2005. i 'Kod kuće je najljepše' (Failure to Launch) iz 2006. godine.


Zanimljivosti

Sarah je preko svog brata Timothyja Brittena Parkera upoznala Matthewa Brodericka s kojim se vjenčala i dobila sina Jamesa Wilkieja. Sin je dobio ime po djedu Jamesu i omiljenom piscu oba roditelja Wilkieju Collinsu.

Serija 'Seks i grad' obilježila je Sarah Jessicu Parker kao svjetsku modnu ikonu zahvaljujući njenom ekstravagantnom njujorškom stilu.

Bila je jedna od domaćina MTV Movie Awards. Tom je prigodom 15 puta promijenila garderobu.
Nagrade: Emmy (izvrsna TV serija – 'Seks i grad', 2001. godine, nagradu dijeli sa Dareen Star, Michaelom Patrickom Kingom, Jenny Bicks, Cindy Chupack i Johnom P. Melfijem; izvrsna glavna glumica u seriji 'Seks i grad' 2004. godine) Zlatni Globus (najbolja glumica za TV seriju 'Seks i grad' 2000. godine; najbolja glumica za TV seriju 'Seks i grad' 2001. godine; najbolja glumica za TV seriju 'Seks i grad' 2002. godine; najbolja glumica za TV seriju 'Seks i grad' 2004. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...