Navigation Content

Sarah Michelle Gellar

Sarah Michelle Gellar

Datum rođenja: 14.04.1977

Mjesto rođenja: New York, SAD

Visina: 1,60 m

Sarah Michelle Gellar je rođena u New Yorku gdje je i odrasla. Pohađala je Columbia Grammar & Preparatory School i Professional Chiildren's School i bila je odlična učenica. Najbolja prijateljica joj je bila glumica Melissa Joan Hart, poznata iz serija 'Clarissa Explains It All' i 'Sabrina, mala vještica'.

Kada je imala četiri godine zapazio ju je agent u restoranu na Manhattanu, te se dva tjedna kasnije pojavila na audiciji za ulogu u TV filmu 'An Invasion Of Privacy' 1983., gdje je očarala režisere koji su je odmah angažirali. Ubrzo nakon pojavila se u mnogim TV reklamama uključujući i onu za 'Burger King' koja je uključivala javno prozivanje konkurencije, zbog čega je 'Burger King' završio na sudu. Sarah se u to vrijeme pojavljivala u mnogimserijama, sapunicama i filmovima poput 'Spenser: For Hire' 1988., 'Funny Farm' 1988., 'High Stakes' 1989., 'Crossbow' 1988. te 'A Woman Named Jackie' 1991.

Prekretnica se dogodila 1992. godine kada je dobila glavnu ulogu u sapunici 'Swan's Crossing', nakon čega je angažirana i u sapunici 'All My Children', gdje je glumila ulogu Kendall Hart za koju je sa osamnaest godina osvojila 'Daytime Emmy Award' za izvrsnu izvedbu. 1995. godine napušta sapunicu 'All My Children' i dobiva glavnu ulogu u seriji 'Buffy ubojica vampira' ('Buffy the Vampire Slayer') 1997. Serija je postigla veliku popularnost, a Buffy/Sarah je postala ikona samostalne i snažne žene. Uvjerljivost koju je Sarah unijela u seriju daje dojam realnosti bez obzira na sadržaj i zaplete. 1997. je također godina kada je Sarah glumila u filmovima 'Znam što si radila prošlog ljeta' (I Know What You Did Last Summer) 1997. i 'Vrisak 2' (Scream 2) 1997. Od njenih ostalih filmova spomenut ćemo 'Okrutne namjere' (Cruel Intentions) 1999., 'Kletva' (The Grudge) 2004. te 'Kletva 2' (The Grudge 2) 2006. godine.


Zanimljivosti

Sarah je pohađala Tae Kwon Do pet godina, a trenutno se bavi i kickboxingom, boksom i gimnastikom.

Njezin glumački idol je Stockard Channing, a omiljeni film 'Heathers' iz 1989. godine.

Kako je redatelj filma 'Scooby-Doo' iz 2002., Raja Gosnell želio da uloge Freda i Daphne tumači stvarni par, privi izbor su mu bili Sarah i Freddie Prinze Jr.

Sarah i Freddie su se upoznali na snimanju filma 'Znam što si radila prošlog ljeta' 1997. godine. Vjenčali su se 01.09.2002. u Meksiku.

Sarah je pohađala serednju školu zajedno sa Tarom Reid, Jerryjem O'Connellom i Macaulay Culkinom.

Ponuđena joj je uloga Brittany Foster u filmu 'The In Crowd' iz 2000. godine, no Sarah ju je odbila. Uloga je pripala Susan Ward.
Nagrade: MTV Movie Awards (najbolja glumica za film 'Okrutne namjere' 1999. godine; najbolji poljubac u filmu 'Okrutne namjere' 1999. godine, nagradu dijeli sa Selmom Blair)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...