Navigation Content

Meg Ryan

Meg Ryan

Datum rođenja: 19.11.1961

Mjesto rođenja: Fairfield, Connecticut, SAD

Visina: 1,73 m

Margaret Mary Emily Anne Hyra, kako glasi puno ime Meg Ryan, maturirala je u srednjoj školi Bethel 1979. godine. Nakon preseljenja u New York, pohađala je Sveučilište New York kako bi postala novinarka. Za dodatnu zaradu za vrijeme studija odlučila se poslužiti glumom, te je tada uzela novo ime - Meg Ryan.

Debitirala je na velikom ekranu kao kći Candice Bergen u filmu 'Bogati i slavni' (Rich and Famous) 1981. godine. Od sljedeće je godine glumila u TV sapunici 'As the World Turns' i seriji 'One of the Boys'. Godine 1984. napušta sapunicu i dobiva ulogu u vestern seriji 'Wildside' 1985.

Za Meg Ryan se dogodila prekretnica kada je glumila u vrlo uspješnom filmu 'Top Gun' 1986. godine, nakon čega je dobila ulogu u filmu Stevena Spielberga 'Innerspace' 1987. gdje joj je partner bio Dennis Quaid, s kojim je glumila i sljedeće 1988. godine u filmu 'D.O.A.'. Meg se 1989. godine pojavila u još jednom uspješnom filmu koji je učinila prepoznatljivim i zbog svoje izvedbe poznate scene u restoranu. Radi se o filmu 'When Harry Met Sally' 1989, za koji je Meg bila nominirana za Zlatni globus. Već se sljedeće godine pojavljuje u trostrukoj ulozi u filmu 'Joe Versus the Volcano' 1990, gdje joj je partner bio Tom Hanks s kojim glumi i u vrlo uspješnom filmu 'Romansa u Seattleu' (Sleepless in Seattle) 1993. godine, za koji ponovno biva nominirana za nagradu Zlatni globus. Godine 1994. Meg dobiva ulogu žene i majke alkoholičarke u filmu 'Kad muškarac voli ženu' (When a Man Loves a Woman), nakon čega se vraća 'karakterističnim' ulogama u filmovima 'I.Q.' 1994. i 'French Kiss' 1995. godine. Od njenih ostalih filmova spomenut ćemo 'Dokaz života' (Proof of Life) 2000, 'Kate i Leopold' (Kate & Leopold) 2001, 'U klinču' (Against the Ropes) 2004.


Zanimljivosti

Meg Ryan i Dennis Quaid vjenčali su se na Valentinovo 1991. godine.

Njezino umjetničko ime, Meg Ryan, anagram je riječi Njemačka.

Odbila je glavnu ulogu u filmu 'Sirove strasti' 1992. godine.

Kao tinejdžerica je snimila nekoliko reklamnih spotova za lutku Barbie.

Izglasana je za najomiljeniju žensku filmsku zvijezdu od strane čitatelja People Weekly Magazine.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...