Navigation Content

Salma Hayek

Salma Hayek

Datum rođenja: 02.09.1966

Mjesto rođenja: Coatzacoalcos, Meksiko

Visina: 1,57 m

Salma Hayek-Jimenez rođena je u Coatzacoalcosu u Meksiku. Školovala se u školi-samostanu u New Orleansu, odakle je bila izbačena zbog nedoličnog ponašanja. Nastavila je školovanje na Mexico City's Universidad Iberoamericana, nakon čega je krenula ostvariti svoj san o glumačkoj karijeri koji je razvila kada je vidjela 'Willy Wonka & the Chocolate Factory' u kazalištu.

Vrlo je brzo dobila glavnu ulogu u vrlo uspješnoj sapunici 'Teresa' 1989. koja joj je osigurala status zvijezde u rodnom Meksiku. No, Salma je željela proširiti svoj talent i kroz snimanje filmova, pa je 1991. godine napustila sapunicu i Meksiko i krenula u Los Angeles. Do 1992. godine Salma se pojavila u nekoliko manjih uloga u projektima poput 'Street Justice' 1991, 'The Sinbad Show', 'Nurses' 1991. te 'Dream On' serije HBO produkcije.

Prekretnica se za Salmu dogodila kada je dobila ulogu u filmu 'Desperado' 1995. godine u kojem je glumila uz Antonija Banderasa, nakon čega je glumila u filmovima poput 'From Dusk Till Dawn' 1996, uz Georgea Cloonyja i Quentina Tarantina, 'Fools Rush In' 1997, '54' 1998, 'Dogma' 1999, 'In The Time Of The Butterflies' 2001. za koji je dobila nagradu ALMA te 'Wild Wild West' 1999. godine. Salmi se ostvarila još jedna želja kada je 2002. godine glumila glavnu ulogu u filmu 'Frida' koji prikazuje život poznate meksičke slikarice kojoj se Salma oduvijek divila. Uz nju, u filmu se pojavljuju mnoga zvučna imena poput Alfreda Moline, Antonija Banderasa, Ashley Judd, Geoffreyja Rusha te Edwarda Nortona. Film je postigao veliki uspjeh o čemu svjedoči šest nominacija za nagradu Oscar uključujući i onu za najbolju glavnu glumicu te je Salma među prvim Latino glumicama nominiranim u toj kategoriji. Salma iste godine širi horizonte režirajući film 'The Maldonado Miracle', koji je prikazan na Sundance filmskom festivalu. Od njenih ostalih filmova spomenut ćemo 'Dosje Alien' (The Faculty) 1998, 'Bilo jednom u Meksiku' (Once Upon a Time in Mexico) 2003, 'Nakon sumraka' (After the Sunset) 2004, 'Zapitaj prah' (Ask The Dust) 2006. te 'Bandidas' 2006. godine.


Zanimljivosti

Salma govori engleski, arapski, španjolski i portugalski jezik.

Razmatrali su je za ulogu Alicie Larde u filmu 'Beautiful Mind' 2001. jer je lik iz El Salvadora. Međutim, odlučeno je da će ulogu dobiti Jennifer Connelly, a lik biti promijenjen u Amerikanku.

Salma ima vlastitu produkcijsku kuću naziva Ventanarosa.

Otac joj je rođen u Libanonu, a doselio se u Meksiko kako bi započeo posao. U Meksiku je upoznao majku, opernu pjevačicu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...