Navigation Content

Angelina Jolie

Angelina Jolie

Datum rođenja: 04.06.1975

Mjesto rođenja: Los Angeles, SAD

Visina: 1,73 m

Angelina Jolie Voight je rođena u Los Angelesu, gdje je i odrasla. Kći je oskarovca Jona Voighta i Marcheline Bertrand. Sa 11 godina Angelina je počela pohađati Lee Strasberg Theatre Institute, sudjelovala je u radu Sveučilišta New York vezano za filmske studije te se kasnije pridružila Met Theatre Group u Los Angelesu. Sa 16 godina započela je karijeru modela i pojavila se u nekoliko video spotova glazbenika poput Meatloafa i Lennyja Kravitza.

Sredinom devedesetih godina Angelina je imala nekoliko uloga u filmovima poput 'Hackers' 1995. te 'Foxfire' 1996. godine, a njena gluma je postala cijenjena kod kritičara, kada je glumila u nekoliko TV filmova sa zahtjevnim ulogama poput 'True Woman' 1997, 'George Wallace' 1997, za koji je dobila nagradu Zlatni globus i nominaciju za nagradu Emmy. Novu i višu razinu glumačkog priznanja dobila je TV filmom 'Gia' 1998. godine, u kojem je tumačila glavnu ulogu u ekranizaciji života supermodela Gije Carangi. Za tu je ulogu Angelina ponovno osvojila nagradu Zlatni globus i nominaciju za nagradu Emmy.

Godine 1999. ukazala joj se velika prilika ulogom u filmovima 'Sakupljač kostiju' (The Bone Collector), gdje je glumila uz rame Denzela Washingtona, te ulogom u 'Prekinuta mladost' (Girl, Interrupted) uz Winonu Ryder. Za flim 'Prekinuta mladost' je osvojila nagrade Oscar, SAG i svoj treći Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu. Sljedeće godine odabrana je za glavnu ulogu u filmu 'Lara Croft: Tomb Raider' 2001, snimljenom prema video igrici u kojem je glumila ženu koju bismo mogli svrstati negdje između Indiane Jonesa i Jamesa Bonda. Iako kritičari nisu baš bili oduševljeni filmom, on je ostvario svoju misiju velikom dobiti. Dvije godine kasnije izašao je film 'Preko svojih granica' (Beyond Borders) 2003, koji jednim dijelom vrlo realistično prikazuje Angelinina iskustva s humanitarnim radom koji je započela tijekom snimanja filma 'Lara Croft: Tomb Raider', no ne postiže uspjeh ni kod kritičara ni kod publike. Već sljedeće godine započinje snimanje velikog hita 'Mr. & Mrs. Smith' 2005, u kojem se u glavnoj ulozi pojavljuje i Brad Pitt. Film je postigao veliki financijski uspjeh. Osim spomenutih, navest ćemo još nekoliko filmova u kojima se pojavljuje Angelina Jolie; 'Lara Croft Tomb Raider: Koljevka života' (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life) 2003, 'Aleksandar Veliki' (Alexander) 2004, 'Gospodar neba i svijet sutrašnjice' (Sky Captain and the World of Tomorrow) 2004. te 'U tuđoj koži' (Taking Lives) 2004. godine.


Zanimljivosti

Angelina je jedna od prvih glumica koja je tri godine zaredom osvajala nagradu Zlatni globus.

Puno ime joj je Angelina Jolie Voight, tako da joj Jolie predstavlja srednje ime, a to na francuskom znači 'lijepa'.

Angelina se razvodi od svog prvog muža Jonnyja Leeja Millera 1999. i udaje za Billyja Boba Thorntona 2000. godine, čime postaje peta žena dvadeset godina starijeg čovjeka. Taj je brak trajao do 2003. godine.

Iako su postojale glasine da su Angelina i Brad imali aferu tijekom snimanja filma 'Mr. & Mrs. Smith', Angelina to snažno opovrgava jer nikad u životu ne bi željela biti u vezi s oženjenim muškarcem. Brad Pitt se 2005. godine razveo od Jennifer Aniston. 27. srpnja 2006. godine Angelina i Brad postaju roditelji djevojčici Shiloh u Namibiji, a osim nje imaju posvojenu djecu, sina Maddoxa i kćer Zaharu.


Nagrade: Oscar (najbolja sporedna glumica za film 'Prekinuta mladost' 1999. godine) Zlatni Globus (najbolja sporedna glumica za film 'George Wallace' 1997. godine; najbolja sporedna glumica za film 'Gia' 1998. godine; najbolja sporedna glumica za film 'Prekinuta mladost' 1999. godine) MTV Movie Awards (najbolja tučnjava na ekranu za film 'Mr. & Mrs. Smith' 2005. godine, nagradu dijeli sa Bradom Pittom)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...