Navigation Content

Uma Thurman

Uma Thurman

Datum rođenja: 29.04.1970

Mjesto rođenja: Boston, SAD

Visina: 1,83 m

Uma Karuna Thurman rođena je u Bostonu, a odrasla u Amherstu u američkoj državi Massachusets. S 15 godina je napustila internat odlučna da postane glumica te se odselila u New York kao bi ostvarila svoj san.

Uloga kojom se probila bila je Cecile de Volanges u 'Opasnim vezama' (Dangerous Liaisons) 1988, a veću je pozornost privukla angažmanom u 'Henry & June' 1990, no tek je ulogom u filmu redatelja Quentina Tarantina 'Pakleni šund' (Pulp Fiction) 1994, u kojem je glumila zajedno s Johnom Travoltom, bila nominirana za nagradu Oscar kao najbolja sporedna glumica. Nakon uloga u filmovima 'The Truth About Cats & Dogs' 1996. i 'Beautiful Girls' 1996, Uma je upoznala budućeg muža Ethana Hawkea na snimanju filma 'Gattaca' 1997. godine. Do kraja devedesetih Uma se pojavila kao Poison Ivy u filmu 'Batman & Robin' 1997, Emma Peel u 'The Avengers' 1998. te radila s Woodyjem Allenom i Seanom Pennom na filmu 'Sweet and Lowdown' 1999. godine. Godine 2001. je glumila zajedno s tadašnjim suprugom Ethanom Hawkeom u filmu 'Tape'. Sljedeće je godine osvojila nagradu Zlatni globus za ulogu u TV filmu 'Histerično sljepilo' (Hysterical Blindness) 2002. koji je režirala Mira Nair.

Veliki povratak u centar pozornosti Uma ostvaruje ulogom u filmu 'Kill Bill' (Kill Bill: Vol. 1) 2003., nakon čega smo je imali prilike vidjeti i nastavku 'Kill Bill 2' (Kill Bill: Vol. 2) 2004. za koje je nominirana za Zlatnog Globusa i nagradu BAFTA, te u filmovima 'Mlađe je slađe' (Prime) 2005., 'Producenti' (The Producers) 2005. i 'Sve je cool' (Be Cool) 2005., gdje se Thurman ponovno sreće sa svojim starim kolegom Johnom Travoltom na snimanju.

Uma Thurman razvela se od Ethana Hawkea 2004. godine nakon šest godina braka, no on joj je usprkos tome posvetio svoju knjigu naslova 'To Karuna'. Trenutno je zaručena za Arpada Bussona, bivšeg partnera modela Elle Macpherson.

Slijede 'Moja super bivša' (My Super Ex-Girlfriend) 2006., s Lukeom Wilsonom gdje glumi djevojku s nadnaravnim sposobnostima koja se naposlijetku osvećuje svom dečku koji ju je nogirao. 'U njezinim očima' (The Life Before Her Eyes), 2007., Uma Thurman glumi Dianu, ženu i majku koja je preživjela pucnjavu u srednjoj školi te počinje propitkivati svoj razum i naoko savršen i idiličan život. 2008. slijedi još jedna romantična komedija 'The Accidental Husband'. 2009. snima 'Nije lako biti mama' (Motherhood), film je loše prošao kod kritike i gledatelja. Iduće godine pojavljuje se u 'Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac gromova' (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief), 2010. i 'Ceremonija' (Ceremony), 2010., te 2012. 'Bel Ami' priči o Georgesu Duroyu i o njegovom usponu na društvenoj ljestvici Pariza. Kakav je put strasti, manipulacije i intrigantnih igara Georges prošao ispričat će nam vrhunska glumačka ekipa; Robert Pattinson, Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, te Christina Ricci. Paralelno Uma je i dio NBC-ijeve serije 'Smash', 2012.-2013. Pojavljuje se u filmu 'Igra za opstanak' (Playing for Keeps), 2012. uz Gerarda Butlera i Jessicu Biel.

Od novijih uradaka, Uma je uz ostale velike zvijezde Kate Winslet, Richarda Gerea, Emme Stone, Hugha Jackmana, Halle Berry, Naomi Watts, Terrencea Howarda, Gerarda Butlera i dr. pristala glumiti u, po nekima, najgoroj komediji svih vremena 'Movie 43'. Pojavljuje se i u oba nastavka Larsa von Triera 'Nimfomanka dio 1.' (Nymphomaniac: Volume 1), 2013 i 'Nimfomanka dio 2.', te najavljuje snimanje trećeg nastavka 'Kill Bill: Vol. 3'.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...