Navigation Content

Meryl Streep

Meryl Streep

Datum rođenja: 22.06.1949

Mjesto rođenja: Summit, New Jersey, SAD

Visina: 1,68 m

Mary Louise Streep rođena je u Summitu, u New Yerseyju. Prva ljubav joj je bila opera, te je kao dijete željela biti operna pjevačica. Još kao tinejdžerka počela je s glumačkim egzibicijama poput one kada je, smatravši se nelijepom djevojkom, potpuno promijenila imidž. Obojala je kosu u plavo, zamijenila naočale lećama i od introvertirane djevojčice postala školska miljenica i glavna cheerleadersica. Glumom se nastavila baviti na koledžu na Vassaru nakon čega je dobila trogodišnju stipendiju za dramski smjer na Yaleu gdje je i diplomirala 1975. Zanimanje za glumu razvila je tijekom studija na Vassaru, te se pridružila 'Yale School of Drama'. Prvu filmsku ulogu ostvarila je u filmu 'Julia' iz 1977., u kojem je nastupila s Jane Fonda i Vanessom Redgrave. Već sljedeće, 1978. bila je nominirana za nagradu Oscar za ulogu u filmu 'Lovac na jelene' (The Deer Hunter). Istovremeno je u privatnom životu proživljavala pravu tragediju njegujući nasmrt bolesnog zaručnika Johna Cazalea koji je 1978. umro od raka kostiju. Meryl Streep se 1978. udala za kipara Dona Summera i imaju četvero djece (Henry, Mamie, Grace i Luisa).

Prvog Oscara dobila je godinu dana kasnije za ulogu žene koja napušta supruga i sina u filmu 'Kramer protiv Kramera' ('Kramer vs. Kramer), 1979. Bio je to samo početak odličnog niza uloga za koje se temeljito pripremala učeći vještine svojstvene likovima koje glumi: svirala je violinu, plesala tradicionalne irske plesove, savladala je vožnju brzinskim čamcima, kajakarila... Poznata je po lakoći kojom bi preuzimala strane naglaske za uloge strankinja što se najbolje vidi u filmu 'Sofijin izbor' (Sophie's Choice), 1982., priči o holokaustu koja je Meryl donijela drugog Oscara i dokazala da je sposobna iznijeti i najproblematičnije ljudske osobine.

Osamdesete godine bile su vrlo plodonosne, Meryl je snimila brojne filmove za koje je redovno bila nomirana za Oscare, to su: 'Silkwood' 1983, 'Moja Afika' (Out of Africa) 1985, 'Mučnina' (Heartburn) 1986, 'Ironweed' 1987., 'Evil Angels' 1988., 'Razglednice iz pakla' (Postcards from the Edge), 1990. Iako se i tijekom prve polovine devedesetih godina pojavljivala u mnogim filmovima, čini se kako nije naišla na odgovarajuće uloge koje bi joj donijele veća priznanja. Tek 1995. njezina se karijera vraća na dobro poznati put slave filmom 'Mostovi okruga Madison' (The Bridges of Madison County) gdje glumi zajedno s Clintom Eastwoodom, dobiva novu nominaciju za Oscara i učvršćuje poziciju glumačke ikone.

Narednim ulogama samo ju je potvrdila: 'Marvinova soba' (Marvin's Room), 1996., 'Before and After' (1996), te 'Jedina prava stvar' (One True Thing), 1998. i 'Music of the Heart', 1999. za koje je opet nomirana Oscarom. Trinaestu nominaciju za Oscara zaradila je ulogom novinarke u filmu 'Adaptacija' (2002) i postala glumica najviše puta nomirana za tu nagradu (Katherine Hepburn imala ih je 12). 2003. pridružila se kolegicama Nicole Kidman i Julianne Moore u Daldryjevim 'Satima' (Hours). Nastupila je i u HBO-ovoj mini-seriji 'Anđeli u Americi' (Angels in America), u kojoj je imala četiri uloge. Osim toga, pojavila se u remakeu Jonathana Demmea 'Mandžurijski kandidat' (The Manchurian Candidate), 2004. s Denzelom Washingtonom, u kojem je reprizirala ulogu Angele Lansbury. Nastupila je i s Jimom Carreyjem u filmu 'Lemony Snicket: Niz nestretnih događaja' (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events), 2004., te komediju 'Mlađe je slađe' (Prime) 2005.

2006. je genijalno odglumila glavnu urednicu modnog časopisa 'Runway', američke modne Biblije u komediji 'Vrag nosi Pradu' (The Devil Wears Prada), te je ostvarila i svoju komercijalnu najuspješniju ulogu dotad. Film je zaradio 326 milijuna dolara i donio joj 14. nominaciju za Oscara i nagradu Zlatni globus. Slijedi politički triler 'Nestali zarobljenik' (Rendition), 2007., te ratna drama 'Jaganjci i lavovi' (Lions for Lambs), 2007. Iduće godine, likom Donne u mjuziklu 'Mamma Mia!' redateljice Phyllide Lloyd, u kojem izvodi hitove legendarne grupe 'Abba' ponovno osvaja svjetska kina. Na premijeri mjuzikla u srpnju 2008. godine u Stockholmu okupili su se članovi grupe Abba zajedno sa svim glumcima i suradnicima na filmu koji je osvojio prvo mjesto britanske top liste. Nominirana je za Zlatni globus. 

Nakon toga slijedila je uloga časne sestre u drami 'Sumnja' (Doubt), 2008., te uloga slavne kuharice u filmu 'Julie & Julia', 2009. Za obje uloge nominirana je za Oscara, ali ga nije dobila sve do briljantne uloge u biografskom 'Željezna lady' (The Iron Lady), 2011. Briljantna glumačka transformacija u ostarjelu britansku ikonu Margaret Thatcher, od 'skidanja' mimike i pokreta ove kontroverzne britanske političarke, do hoda i glasa, ali i iskaza unutarnje vjere u lik koji glumi. Dakle, kao i uvijek, glumački posao odrađen perfekcionistički i do kraja – unutar okvira koji su dopustili scenarij i režija, a taj okvir na žalost i nije presjajan. Uloga joj je donijela 3. Oscara, nakon što je bila ukupno nominirana 18 puta, BAFTA nagradu i rekordni 8. Zlatni globus nakon 26. nominacije!

U 2012. Meryl glumi u 'Začin za brak' (Hope Springs) s Tommyem Leeom Jonesom u romantičnoj humorističnoj drama o starom paru koji ide na bračnu terapiju jer želi osvježiti svoj brak. Meryl je ovom ulogom zaslužila nominaciju najbolje glumice na Zlatnom globusu. U 2013. dvije oskarovke, Julia Roberts i Meryl Streep, pojavit će se zajedno na velikom platnu u adaptaciji nagrađivane kazališne drame 'August: Osage County'. Film je priča o majci Violet Weston koju će utjeloviti Meryl Streep te njezinoj disfunkcionalnoj obitelji i lošim odnosima. Njezina najstarija kći Barbara, koju glumi Julia Roberts, profesorica je na fakultetu koja izbjegava obiteljska druženja zbog problema s drogom i loših odnosa s majkom.

Već 2004. Američki filmski institut joj je dodijelio Nagradu za životno djelo, ali Meryl i godinama kasnije nastavlja snimati uloge života.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...