Navigation Content

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio

Datum rođenja: 11.11.1974

Mjesto rođenja: Hollywood, SAD

Visina: 1,80 m

Leonardo DiCaprio je već u osnovnoj školi pohađao ljetne tečajeve umjetničkog nastupanja, nakon čega je uslijedilo sudjelovanje na Center for Enriched Studies in Los Angeles, te učlanjenje u John Marshall High School. Sav taj angažman i izloženost svijetu podzemne umjetnosti od rane mladosti usadili su Leonardu smisao za kreativnost. Vrlo je rano shvatio kako želi biti glumac. Sa 14 je godina počeo odlaziti na audicije za uloge, te se pojavio u čitavom nizu komercijalnih i obrazovnih filmskih uradaka. Tu se njegova karijera počela naglo kretati uzlaznom putanjom, od uloga u sapunicama i reklamama do humorističnih serija.

Prava prekretnica dogodila se 1992. godine kada je uz Roberta DeNira i Ellen Barkin tumačio glavnu ulogu u ekranizaciji romana Tobiasa Wolfa 'Život ovoga dječaka' (This Boy's Life). U devetnaestoj godini bio je nominiran za nagradu Oscar za najboljeg sporednog glumca u filmu Lassea Hallstroma 'Što muči Gilberta Grapea' (What's eating Gilbert Grape) 1993. Značajne i zahtjevne likove odigrao je i kao ovisnik Jim Carroll u filmu 'Dnevnik jednog košarkaša' (The Basketball Diaries), 1995, pjesnik homoseksualac Rimbaud u 'Total Eclipse' te kao ljuti tinejdžer u filmu 'Marvinova soba'. Značajniji pomak pružila mu je glavna uloga u 'Romeo i Julija' zajedno s Claire Danes i, naravno, glavna uloga u filmu koji dijeli prvo mjesto prema broju dobivenih Oscara, 'Titanicu' iz 1997, gdje mu je partnerica Kate Winslet. Iako uloge u filmovima 'Čovjek sa željeznom maskom' ('The Man in the Iron Mask'), 1998. i 'Žal' ('The Beach'), 2000. nisu bile adekvatno prihvaćene, Leonardo je doživio novi comeback u filmu Stevena Spielberga 'Uhvati me ako možeš', gdje je za ulogu Franka Abagnalea mlađeg dobio svoj treći Zlatni globus i u filmu Martina Scorsesea 'Bande New Yorka' (Gangs of New York) 2002. U 2005. godini Leonardo je snimio dva filma, 'Avijatičara' (The Aviator) 2004. koji je dobio pet Oscara, a sam Leonardo bio je nominiran u kategoriji najboljeg glumca za ulogu Howarda Hugesa te film 'Pokojni' (The Departed) koji je snimljen kao treća Leonardova suradnja sa redateljem Martinom Scorseseom.


Zanimljivosti

Kada je imao 10 godina, agent mu je savjetovao promjenu imena u Lenny Williams. Naravno, nije poslušao savjet.

Trebao je početi snimati film 'American Psycho' 2000, no morao je odustati zbog problema s rasporedom. Ulogu je umjesto njega odradio Christian Bale.

Razmatrali su ga za ulogu glumca Jamesa Deana 1996, no odbio je jer je smatrao da nema dovoljno iskustva za takav pothvat. Nagrade: Zlatni Globus (najbolji glumac za film 'Avijatičar' 2004. godine) MTVMovie Awards (najbolji glumac za film 'Avijatičar' 2004. godine; najbolji glumac za film 'Titanic' 1997. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...