Navigation Content

Julianne Moore

Julianne Moore

Datum rođenja: 03.12.1960

Mjesto rođenja: Fayetteville, SAD

Visina: 1,65 m

Julie Anne Smith je rođena u Fayettevilleu u američkoj državi Sjeverna Karolina. S roditeljima je u djetinjstvu boravila na nekoliko lokacija dok se nije upisala na Bostonsko sveučilište, gdje je zaradila B.F.A. diplomu (Bachelor of Fine Arts), nakon čega se 1983. godine preselila u New York, gdje je intenzivno radila na kazališnim predstavama. Unatoč svom formalnim obrazovanju, Julianne je upala u tzv. 'zamku privlačnih glumica', te se tijekom 1980-ih godina pojavila u nekoliko sapunica i miniserija poput 'The Edge of Night' i 'Svijet ide dalje' (As the World Turns), za koju je 1988. godine dobila nagradu Emmy Daytime, a pojavila se i u nekoliko TV filmova, 'Money, Power, Murder', 1989, 'The Last to Go', 1991. te 'Cast a deadly Spell' iz 1991. godine.

Svoj prvi nastup na velikom platnu ostvarila je 1990. godine u filmu 'Tales from the Darkside: The Movie', gdje je glumila žrtvu mumije. Dvije godine nakon toga glumila je u filmu 'Ruka koja njiše kolijevku' ('The hand That Rocks the Cradle') i u komediji 'The Gun in Betty Lou's Handbag' 1992. Kako je vrijeme prolazilo, počela je dobivati istaknutije uloge, poput one u filmu 'Bjegunac' ('The Fugitive'), 1993, kojom je redatelj Steven Spielberg bio toliko zadivljen da ju je uključio u snimanje nastavka 'Jurski park 2: Izgubljeni svijet' 1993. godine, te 'Devet mjeseci' ('Nine Months') iz 1995. Prva nominacija za Oscara za sporednu žensku ulogu, te nominacija Zlatnog globusa donosi joj film 'Kralj pornića' (Boogie Nights), 1997. U ulozi je Amber , uz Marka Wahlberga, Burta Reynoldsa, Dona Cheadlea i Williama H. Macya kao dio obitelji filmaša koja želi redefinirati i revolucionalizirati posao zabave za odrasle. Nakon 'Kralja pornića' blistala je u komediji braće Coen 'Veliki Lebowski' (The Big Lebowski), 1998., uz Jeff Bridgesam u ulozi Maude Lebowski, kćeri Velikog Lebowskog, te u vrlo diskutabilnom remakeu 'Psiha' (Psycho), 1998., redatelja Gus Van Santa.

1999. je bila godina od izuzetne važnosti za Julianne Moore. Pojavila se 5 važnih flmova i dobila još jednu oskarovsku nominaciju za ulogu u filmskoj adaptaciji Graham Greenovog romana 'Kraj ljubavne priče' (The End of Affair) redatelja Neila Jordana. Godine 2000. uskočila je u ulogu Jodie Foster iz filma 'Kad jaganjci utihnu', tj. agentice Clarice Starling, u nastavku filma 'Hannibal', 2001.,  Anthony Hopkinsom u ulozi krvoločnog Hannibala Lectera. Ponovnom suradnjom s redateljem Todd Haynesom na filmu 'Daleko od raja' (Far from Heaven), 2002., ponovo je pobrala pohvale kritike i nominaciju za Oscar u kategoriji glavne glumice. Ulogom u Daldryjevoj adaptaciji romana 'Sati' (The Hours), 2002., s Nicole Kidman i Meryl Streep, dobila je još jednu oscarovsku nominaciju, ovaj put u kategoriji sporedne glumice.

Nakon toga Julianne postaje tražena glumica i radi na nekoliko projekata; 'Pravila privlačnosti' ('Laws of Attraction'), 2004., je šarmantna, duhovita i inteligentna romantična komedija žustrog tempa, izvrsnih dijaloga i zabavne priče uz Piercea Brosnana, 'Zaboravljeni' (The Forgotten), 2004., te 'Vjeruj muškarcu' (Trust the Man), 2005. Julianne postaje sve zaposlenija i traženija, u 2006. radi na filmovima 'Zemlja slobode' (Freedomland) sa Samuelom L. Jacksonom i Edie Falco u glavnim ulogama i 'Djeca čovječanstva' (Children of Men), znanstvenofantastičnom trileru pod ravnanjem Alfonsa Cuaróna, gdje uz Clivea Owena u glavnoj ulozi spašavaju cijelo čovječanstvo jer društvu budućnosti prijeti izumiranje nakon što je ljudska rasa izgubila mogućnost razmnožavanja. Slijedi znanstveno – fantastična priča 'Next', 2007., sa Nicholasom Cageom i Jessicom Biel u glavnim ulogama, 'Okrutna milost' (Savage Grace), 2007., istinitoj priči o Barbari Daly koja se udaje za nasljednika Bakelite obitelji koja se obogatila proizvodnjom plastike s kojim ima sina Tonya koji je homoseksualac i u očima svog oca potpuni promašaj dok je njegova povezanost s majkom postaje prava opsesija.

Julianne se pojavljuje i u  sporednoj ulozi u postmodernističkoj kombinaciji glazbenog i biografskog filma 'Nema me' (I'm Not There.), 2007., te u drami 'Sljepoća' (Blindness), 2008., gdje vlada epidemija sljepoće, te je Julianne jedina osoba u gradu koja vidi. 2009. godine snima sa Colinom Firthom dramu 'Samac' (A Single Man), te 'Chloe'. Dvije godine kasnije, Julianne gledamo u ulozi lezbijke u 'Djeca su dobro' (The Kids Are All Right), 2010. Film je višestruko nagrađivan i Julianne ne nominirana za najbolju žensku ulogu na Golden Globes i BAFTA Film Award. Iste godine gledamo ju i u horor filmu 'Sklonište duša' (Shelter).

2011. Julianne gledamo u romantičnoj komediji 'Ta luda ljubav' (Crazy, Stupid, Love.) uz Stevea Carella i Ryana Goslinga, 2012. u 'Biti Flynn' (Being Flynn) i 'Što Maisie zna' (What Maisie Knew), te 2013. u humorističnoj drami 'Don Jon' uz Josepha Gordon-Levitta, Scarlett Johansson i Tonya Danza.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...