Navigation Content

George Clooney

George Clooney

Datum rođenja: 06.05.1961

Mjesto rođenja: Lexington, Kentucky, SAD

Visina: 1,80 m

George Timothy Clooney rođen je u Lexingtonu. Otac mu je bio voditelj informativnog programa i vrlo je rano počeo dovoditi sina u studio, već u dobi od 5 godina. Poučen očevim iskustvom, George je neko vrijeme radio kao novinar, no ubrzo je odustao kako bi izbjegao rivalstvo s ocem.

Nekoliko je godina studirao na 'Northern Kentucky University', i u mladosti se pokušao baviti bejzbolom, no kako nije uspio ući u momčad 'Cincinnati Reds', odustao je. S glumom je počeo kad mu je bratić Miguel Ferrer pribavio malu filmsku ulogu, nakon čega se 1982. godine preselio u Los Angeles i pokušao uspjeti u glumačkom poslu. Iako je njegov prvi film ostao neobjavljen, George je uspio privući pozornost producenata koja mu je koristila u budućnosti.

Stvari su se počele pozitivno odvijati ulogama u serijama 'Hitna služba' ('ER'), 'Roseanne' i 'The Facts of Life', gdje je bio zapažen od strane publike. Usporedo sa snimanjem serija, George se počeo pojavljivati i u filmovima. Prekretnica se dogodila 1996. s filmom 'From Dusk Till Down', za kojim su uslijedili 'The Peacemaker' 1997, 'Batman & Robin' 1997. i 'Out of Sight' 1998. godine. Sljedeće, 1999. godine George napušta 'Hitnu službu' kako bi se posvetio filmskoj karijeri. Iz njegovog pozamašnog filmskog opusa izdvajamo 'Tko je ovdje lud?' ('O Brother, Where Art You?') 2000, 'Jednog lijepog dana' ('One Fine Day') 1996, 'Ispovijedi opasnog uma' ('Confessions of a Dangerous Mind') 2002, kojeg je ujedno i režirao, 'Razvedi me, zavedi me' ('Intolerable Cruelty') 2003. te film 'Syriana' iz 2005. godine koji mu je donio Oscara i Zlatni globus za sporednu ulogu.


Zanimljivosti

Bilo je u braku, gotovo četiri godine, s Taliom Balsam.

Izjavio je kako se nikad više neće ženiti, niti imati djecu. Navodno su Michelle Pfeiffer i Nicole Kidman zagrizle mamac i obje se kladile na 10.000 dolara kako će George postati otac prije četrdesete godine. Kako nisu bile u pravu, poslale su mu ček koji je on vratio podižući ulog za dvostruko, tvrdeći da neće postati otac ni prije pedesete.

Posjeduje kućnog ljubimca s imenim Max. Max je praščić.

Magazin People ga je 1997. proglasio najseksi čovjekom na svijetu. Iste je godine ponio titulu najbolje odjevene muške TV zvijezde.
Nagrade: Oscar (najbolja sporedna uloga za film 'Syriana' 2005. godine) Zlatni Globus (najbolji glumac, za film 'Tko je ovdje lud?' 2000. godine; najbolja sporedna uloga za film 'Syriana' 2005. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...