Navigation Content

Jackie Chan

Jackie Chan

Datum rođenja: 07.04.1954

Mjesto rođenja: Hong Kong

Visina: 1,74 m

Kako su ga roditelji sa šest godina upisali na Kinesku akademiju drame, Jackie Chan je od malih nogu užurbano učio glazbu, ples i tradicionalne borilačke vještine. Zaslugom filmskog producenta koji je u prolazu opazio njegov talent, Chan je ostvario svoju prvu ulogu pojavljujući se kao kaskader, što ga je potaklo da napusti školovanje i pokuša ostvariti filmsku karijeru. Njegov primjer slijedili su i kolege uz škole Biao Yuen i Sammo Hung Kam-Bo.

Iako je počeo malom ulogom, Chanov entuzijazam i talent pribavili su mu veće i važnije uloge, prije čega je bio i koordinator, a zatim direktor kaskaderskog tima. Razvio je vlastiti stil glume povezane s borilačkim vještinama, zahvaljujući čemu nije ostao u sjeni legende Bruce Leeja. Chanov stil odražava se u učinkovitom kombiniranju komedije i akcije na koju je publika izvrsno reagirala. Neki od Chanovih filmova su 'Gas do daske' (Rush Hour) 1998, 'Nova policijska priča' (New Police Story), 'Put oko svijeta u 80 dana' (Around the World in 80 Days) 2004, 'Medaljon' (The Medallion) 2003, 'Kill Bill' te 'Slučajni špijun' (Accidental Spy) 2001. godine.


Zanimljivosti

Jackie Chan uvijek sam izvodi sve scene u svojim filmovima, bez uporabe kaskadera.

Uvijek glumi pozitivca.

Iz vremena kada je radio kao kaskader ima trajnu ozljedu glave.

Roditelji su mu radili u američkom veleposlanstvu u Australiji.

Uzori su mu Charlie Chaplin, Buster Keaton i Harold Lloyd.

Surađivao je s Bruceom Leejem kao koordinator kaskadera.
Nagrade: MTV Movie Awards (Životno djelo, 1995. godine; Najbolji dvojac na ekranu u filmu 'Gas do daske' 1998. godine, nagradu dijeli sa Chrison Tuckerom; Najbolja tučnjava u filmu 'Gas do daske' 2001. godine, nagradu dijeli sa Chrisom Tuckerom, radi se o tučnjavi protiv hongkongške bande)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...