Navigation Content

Michael Caine

Michael Caine

Datum rođenja: 14.03.1933

Mjesto rođenja: Rotherhithe, Velika Britanija

Visina: 1,88 m

Maurice Joseph Micklewhite rođen je u Londonu. Sa 15 godina napustio je školovanje i radio dosta slabo plaćenih poslova da bi potom otišao u vojsku i sudjelovao u Korejskom ratu. Nakon povratka u Englesku, privuklo ga je kazalište te se zaposlio kao asistent upravitelja pozornice.

Prihvatio je savjet svog agenta da uzme prezime Caine te je 1954. godine postao Michael Caine kakvim ga poznaje filmska publika. Narednih godina glumio je u više od 100 TV drama, a 1964. godine stekao je popularnost angažmanom u filmu 'Zulu', gdje je glumio višeg oficira britanske vojske. Film je postigao velik uspjeh, no tek su ga uloge Harryja Palmera u 'The Ipcress File' iz 1965. i vodeća uloga u filmu 'Alfie' iz 1966. godine učinile velikom filmskom zvijezdom.

U šezdesetima i sedamdesetima tumačio je mnogobrojne glavne uloge u filmovima kao što su 'Gambit' 1966, 'Pogreb u Berlinu' (Funeral in Berlin) 1966, 'Prljava igra' (Play Dirty) 1968, 'Bitka za Britaniju' (Battle of Britain) 1969, 'Too Late the Hero' 1970, 'The Last Valley' 1971. te 'Get Carter' iz 1971. godine. Kritičari se slažu u ocjeni da je njegova izvedba u filmu 'Čovjek koji je želio biti kralj' iz 1975. godine, u kojem je glumio zajedno sa Seanom Conneryjem, bila impresivna.

Od filmova koji su uslijedili spomenut ćemo 'Orao je sletio' (The Eagle Has Landed) 1976, 'Hana i njezine sestre' 1986. godine, za koji je dobio svog prvog Oscara za najbolju sporednu ulogu, a od njegovih novijih filmova izdvajamo 'Opaki Billy' (Shiner) 2000, 'Mirni Amerikanac' (The Quiet American) 2002, 'Presuda' (The Statement) 2003, 'Batman: Početak' (Batman Begins) 2005. te 'Prognostičar' (The Weather Man) iz 2005. godine.

2006. Cane se pojavljuje u znanstvenofantastični trileru 'Djeca čovječanstva' (Children of Men), 2006., te u trileru 'Prestiž' (The Prestige), 2006. uz Hugha Jackmana, Christiana Balea i Scarlett Johansson. Slijedi triler 'Bez greške' (Flawless), 2007. s  Demi Moore, priči o ciničnom domaru i frustriranoj zaposlenici koji se spremaju ukrasti hrpu djamanata. Iste godine gledamo ga i u filmu 'Njuškalo' (Sleuth), 2007. Njuškalo je priča o uspješnom piscu detektivskih romana Andrewu Wykeu (Michael Caine) i mladom i ambicioznom glumcu u usponu Milo Tindleu (Jude Law), koji je u ljubavnoj vezi s Wykeovom suprugom. Zanimljivo je da je 1972. godine Michael Caine glumio u izvornom 'Njuškalu' ali ulogu nezaposlenog glumca, dok je Laurence Olivier bio bogati pisac.

Slijedi drugi nastavak 'Batmana', Cane je u ulozi Alfreda, vjernog prijatelja i dobročinitelja Brucea Waynea u filmu 'Vitez tame' (The Dark Knight), 2008. Iste godine radi i na filmu 'Ima li koga?' (Is Anybody There?), 2008., drami o desetogodišnjem Edwardu koji živi u staračkom domu koji vodi njegova obitelj. Prilično je usamljen sve dok ne upozna Clarencea, umirovljenog iluzionista i tugujućeg udovca koji odbija ostarjeti. Njih dvojica postaju neobični prijatelji. Slijedi 'Harry Brown', 2009. krimi drama u kojoj je Cane u ulozi umirovljenog marinca koji živi u nasilnom kvartu Londona. Nakon ubojstva bivšeg suborca i najboljeg prijatelja mirni Harry kreće u osvetnički pohod. Michael je u Empire Awardu bio nominiran za najboljeg glumca, a sami film je osvojio nagradu najboljeg britanskog filma.

2010. Cane je u sporednoj ulozi u Nolanovom fantastičnom trileru 'Početak' (Inception), 2010. uz Leonarda DiCapria, Josepha Gordona-Levitta i Ellen Page. Michael osim glume, posuđuje i svoj glas u crtićima 'Gnomeo i Julija' (Gnomeo & Juliet), 2011. i 'Auti 2' (Cars 2), 2011. Glumi i u 'Putovanje u središte zemlje 2: Tajanstveni otok' (Journey to the Center of the Earth 2: Mysterious Island), 2012., te u zadnjoj trilogiji 'Batmana' – 'Vitez tame: Povratak' (The Dark Knight Rises), 2012.

Zanimljivosti

Michael Caine ima svoju producentsku kompaniju.

Ima dva brata. S mlađim, Stanleyjem Caineom, pojavljuje se u nekoliko filmova, a starijeg polubrata Davida nije poznavao sve do smrti svoje majke.

Ulogu Alfieja odbili su Anthony Newley i Terence Stamp prije nego je ponuđena Michaelu Caineu.

Nakon što je tri puta bio nominiran za Oscara, a nije ga osvojio, Caine se nije pojavio na ceremoniji dodjele nagrade kada je bio nominiran po četvrti put. Ironično, taj put ga je osvojio.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...