Navigation Content

Roberto Benigni

Roberto Benigni

Datum rođenja: 27.10.1952

Mjesto rođenja: Misericordia, Italija

Visina: 1,68 m

Talijanski Charlie Chaplin Roberto Benigni rodio se 1952. u malom mjestu Misericordia u središtu Toskane. Malo je nedostajalo da Benigni umjesto filmaša postane svećenik, jer je svoje studentske dane započeo kod jezuita u Firenci ,ali je školovanje nastavio na Ekonomskom institutu.

U Italiji je postao poznat 1970. nastupom u TV seriji 'Televacca' redatelja Renza Arborea, koja je zbog šokantnih scena cenzurirana. Ponovno se našao u središtu skandala 1980, kad opet dolazi na udar cenzora zbog šala na račun pape Ivana Pavla II u TV showu Woytilaccio. Njegova popularnost je još više porasla nastupom u još jednom TV showu Renza Arborea 'L'altra domenica', u kojem Benigni glumi lijenog filmskog kritičara koji nikad ne pogleda film o kojem piše.

Svjetskoj publici postao je poznat nakon filma 'Johnny Stecchino' (1991) gdje je uz režiju odigrao i glavnu ulogu Johnnyja Čačkalice. Od 1986. surađuje s američkim redateljem Jimom Jarmuschevim, glumi u njegova tri filma: u 'Down by Law' (1986) je luckasti Bob koji završi u zatvor zbog ubojstva kojeg nije počinio, u 'Night on Earth' (1991) glumi vozača taksija, a 2003. ima ulogu u prvom u seriji Jarmuschevih kratkih filmova 'Coffe and Cigarettes'.

Komedija 'Život je lijep' (1997) potvrdila je Benignija kao jednog od najvećih komičara u filmskoj povijesti. Priča o čovjeku koji se u nacističkom koncentracijskom logoru protiv gladi, zločina i zlobe bori humorom oduševila je i publiku i kritičare. Film je bio inspiriran sudbinom Benignijevog oca koji bio u logoru od 1943. do 1945. godine. Benigni osvaja tri Oscara, a film je dobio i glavnu nagradu žirija u Cannesu.

Nakon pet godina pauze vratio se filmu s komedijom 'Pinokijo' (2002) kao režiser i glavni glumac. Projekt težak 45 milijuna dolara, najskuplji film u povijesti talijanske produkcije, bio je veliki promašaj.

Usljedila je komedija 'The Tiger and the Snow' (2005), priča o talijanskom pjesniku koji je zaglavio u Iraku u vrijeme američke invazije.

ZANIMLJIVOST

Zbog loše ekranizacije 'Pinokija' (2002) postao je sretni vlasnik Zlatne maline.

Prvi glumac u povijesti koji je osvojio Oscara za najboljeg glumca, a da film nije na engleskom jeziku. Nagrade: Oskar (glumac, strani film, muzika 'La Vita e Bella' 1999.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...