Navigation Content

Angela Bassett

Angela Basset

Datum rođenja: 16.08.1958

Mjesto rođenja: New York, SAD

Visina: 1,63 m

Angela Bassett je rođena u New Yorku, a zatim se preselila u St. Petersbourg na Floridi. Angelu i njenu sestru odgajala je majka socijalna radnica koja je uvijek isticala obrazovanje kao vrlo važnu sastavnicu života. Potaknuta majčinim odgojem, Angela je dobila stipendiju za Yale te diplomirala 1980. Godine 1983. je zaradila diplomu iz umjetnosti na Yale Studies of Drama. Na sveučilištu je upoznala budućeg supruga Courtneyja B. Vancea. Nakon studija, Angela je radila kao recepcionarka u kozmetičkom salonu i bavila se istraživačkom fotografijom.

Prvo glumačko pojavljivanje zbilo se 1985. godine, kada je Angela glumila prostitutku u TV filmu 'Doubletake', a za prvo pojavljivanje na velikom ekranu Angela je dobila priliku kao reporterka vijesti u filmu 'F/X' 1986. godine. Nakon preseljenja u Los Angeles, snimila je filmove 'Boyz n the Hood' 1991. i 'Malcom X' 1992. godine, nakon čega je uslijedila prekretnica na filmu 'What's Love Got to Do with It' 1993. godine, gdje je za ulogu Tine Turner dobila Zlatni Globus. Godine 1995. tumačila je glavnu ulogu u čak tri filma: 'Vampire in Brooklyn’, 'Strange Days’ i 'Waiting to Exhale’. Od ostalih filmskih ostvarenja spomenut ćemo 'How Stella Got Her Groove Back' 1998, 'Masked and Anonymous' 2003. te posuđivanje glasa u filmu 'Mr. & Mrs. Smith' 2005. godine.


Zanimljivosti

Angela je svojevremeno radila na istraživačkoj fotografiji za U.S. News & World Report magazin.

Majka je blizanaca - kćeri Bronwyn Golden i sina Josiaha Slatera, rođenih 27. siječnja 2006. godine.

Premiere Magazine je rangirao njezinu ulogu Tine Turner u filmu 'What's Love Got to Do With It' (1993) kao 95. na ljestvici 100 najboljih filmskih izvedbi svih vremena.
Nagrade: Golden Globe (najbolja glumica u filmu 'What's Love Got to Do with It', 1993. godine)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...