Navigation Content

Antonio Banderas

Antonio Banderas

Datum rođenja: 10.08.1960

Mjesto rođenja: Málaga, Spain

Visina: 1,75 m

José Antonio Domínguez Banderas, poznatiji kao Antonio Banderas, španjolski je glumac. Prvotna mu je želja bila profesionalno igranje nogometa, no kako je s 14 godina slomio nogu, san više nije bio ostvariv. Umjesto nogometa, zaputio se u Madrid, gdje je pokušao ostvariti filmsku karijeru. To mu je pošlo za rukom u nekoliko filmova redatelja Pedra Almodovara, u razdoblju od 1982. do 1990. godine.

Nakon preseljenja u SAD, pojavio se u filmovima 'The Mambo Kings' 1992, 'Philadelphia' 1993. te 'Desperado' 1995. godine, koji su obilježili raniju fazu njegove holivudske karijere, nakon čega su uslijedili uraci poput filma 'Evita' 1996, glavna uloga u 'The Mask of Zorro' 1998. i 'The legend of Zorro'. Banderas je često surađivao s redateljem filma 'Desperado', Robertom Rodriguezom koji ga je angažirao u svojim nastavcima 'Spy Kids', 2001., 'Spy Kids 2: Otok izgubljenih snova' (Spy Kids 2: Island of Lost Dreams), 2002., 'Spy kids 3: Završna igra' (Spy Kids 3-D: Game Over), 2003., te u 'Spy Kids: U vrtlogu vremena 4D' (Spy Kids: All the Time in the World in 4D), 2011. i filmu 'Bilo jednom u Meksiku' (Once Upon A Time In Mexico). Okušao se i kao redatelj filma 'Crazy in Alabama' 1999, u kojem glavnu ulogu tumači Melanie Griffith, Banderasova supruga. Godine 2003. uspješno je odradio glavnu ulogu u mjuziklu 'Nine', za koju je primio priznanja 'Outer Critics Circle' i 'Drama Desk'. Banderas se priključuje ekipi 'Shreka' i posuđuje svoj glas Mačku u čizmama u nastavku 'Shrek 2' 2004., 'Shrek Treći' (Shrek the Third), 2007., te 'Shrek uvijek i zauvijek' (Shrek Forever After), 2010.

Između radi na filmu 'Ulični tango' (Take the Lead) iz 2006, u kojem tumači profesora u srednjoj školi, te krimi drama s Jennifer Lopez u filmu 'Na granici' (Bordertown), 2006. 2008. Snima još jednu krimi dramu uz Liama Neesona i Lauru Linney  'Drugi čovjek' (The Other Man). Slijedi film 'Lopovi' (Thick as Thieves), 2009. kojeg kritičari nazivaju tipičnim trilerom koji završava direktno na DVD-ima.

Banderas se vraća u Woodyevoj romantičnoj komediji 'Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca' (You Will Meet a Tall Dark Stranger), 2010., u ulozi  Grega, šefa i vlasnika umjetničke galerije za koju dobiva i nagradu ALMA za omiljenog glumca u filmu. Slijedi i povratak suradnje s Pedrom Almodovareom u filmu 'Koža u kojoj živim' (La piel que habito), 2011. Film je adaptacija romana Tarantula preminulog francuskog pisca Thierryja Jonqueta, a dijelom je utemeljen na poznatom francuskom filmu 'Oči bez lica' Georgesa Franjua. Iako nije osvojio ni jednu nagradu na Canneskom festivalu, film naišao je na jako pozitivne kritike, a Banderas je nominiran za najboljeg glumca za nagradu Saturn. Slijedi manje zapažen film 'Day of the Falcon', 2011. i 'Izdaja' (Haywire), 2011.  U 2012. godini Banderas se pojavljuje i u romantičnoj komediji 'Ruby Sparks', 2012., a trenutno radi na još jednoj Almodovarovoj šašavoj i lepršavoj komediji 'Putnici ljubavnici' (Los amantes pasajeros), 2013., a riječ je o filmu punom žena gdje se cijela radnja radnja filma odvija na jednom letu za Meksiko. Naravno, Banderas je zasluženo, uvijek prisutan u filmskoj industriji i pratit ćemo njegove nove filmove na kojima radi, kao 'Knight of Cups', 2013. s Christianom Baleom i Natalie Portman, nastavku Rodriguezovog 'Machete Kills', 2013., te u '33 días', 2013. u ulozi Pabla Picassa.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...