Navigation Content

Kenneth Branagh

Kenneth Branagh

Datum rođenja: 10.12.1960

Mjesto rođenja: Belfast, Sjeverna Irska

Visina: 1,77 m

Glumac i redatelj Kenneth Charles Branagh rođen je 1960. godine u Belfastu u Sjevernoj Irskoj. Otac mu je bio stolar, a djetinjstvo je proveo u siromaštvu, u sjeni tvorničkih dimnjaka. S 23 godine pridružio se kazalištu Royal Shakespeare Company, gdje redovno igra glavne uloge u komadima 'Henrik V' i 'Romeo i Julija'.

Međutim, Royal Shakespeare Company bila je previše velika, bezlična i uštogljena kazališna kuća za Branagha, pa on prelazi u Renaissance Theatre Company. S 29 godina Branagh režira i glumi u filmu 'Henrik V' (1989), u kojem glumi i njegova tadašnja žena Emma Thompson. Film postiže velik uspjeh te je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg glumca i režisera.

Ohrabren uspjehom, Branagh 1993. ponovo pokušava približiti Shakespearea široj publici filmom 'Puno vike nizašto', u kojem nastupa zvjezdana glumačka postava: Denzel Washington, Keanu Reeves, Michael Keaton i dr.

U 30. godini života Branagh je objavio svoju autobiografiju, a četiri godine kasnije prihvaća se još jednog velikog izazova, adaptacije novele Mary Shelley 'Frankenstein' (1994). Uloga čudovišta pripala je velikom Robertu de Niru, dok znanstvenika Victora Frankensteina glumi sam Branagh. Usprkos svemu, kritika je film dočekala na nož, a Branaghu nisu cvjetale ruže ni u privatnom životu te se razvodi od Emme Thompson.

Zadnjih godina, Branagha smo mogli vidjeti u filmovima 'Celebrity' (1998), 'Wild Wild West' (1999), a glas mu čuti u animiranom filmu 'Put u El Dorado' (2000).

ZANIMLJIVOSTI

S 23 godine on je najmlađi glumac u povijesti kazališta Royal Shakespeare Company koji je odigrao glavnu ulogu u komadu 'Henrik V'.

Govori talijanski.

Svira gitaru, klavir i bubnjeve.

U njegovim filmovima nastupala su dvojica Batmana: Christian Bale u 'Henriku V' (1989) i Michael Keaton u 'Mnogo vike nizašto' (1993). Nagrade: Europska filmska nagrada (glumac, režiser 'Henrik V' 1989.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...