Navigation Content

Hugh Dancy

Hugh Dancy

Datum rođenja: 19.06.1975

Mjesto rođenja: Stoke-on-Trent, Staffordshire, England, UK

Visina: 1,80 m

Hugh Dancy rođen je u Stoke-on-Trentu, Staffordshire, a odrastao je u  Newcastle-under-Lyme. Njegova majka, Sarah je izdavač, a otac Jonathan je pisac i profesor filozofije na sveučilištu Reading. Odrastao je s bratom Jackom i sestrom Kate. Diplomirao na Sveučilištu Oxford englesku književnosti i jezike. Nakon diplome, Dancy se preselio u London, gdje je u slučajnom razgovoru u kafiću upoznao casting direktora Rosa Hubbarda i agenta Dallasa Smitha. Ovaj talentirani britanski glumac je jedan od najpoznatijih britanskih glumaca u usponu.  Započeo je svoju glumačku avanturu u serijama kao što su 'Trial & Retribution', 1998., 'Dangerfield', 1998.-1999., 'Kavanagh QC', 1999. i najpopularnijoj 'Cold Feet', 1999. Nudi mu se uloga Leona u televizijskom filmu 'Gospođa Bovary' (Madame Bovary), 2000. i uloga 'Davida Copperfielda' u istoimenom filmu.

Prvu zapaženiju filmsku ulogu dobiva u R. Scottovoj ratnoj drami 'Pad crnog jastreba' (Black Hawk Down), 2001. Film je temeljen na istinitim događajima o američkoj vojnoj misiji u Mogadishuu u Somaliji i odnio je pregršt nagrada, između ostalih i s dva Oscara, za najbolju montažu i najbolji zvuk. Slijedi niz romantičnih komedija i drama, s Jessicom Albom u 'Tajni rječnik' (The Sleeping Dictionary), 2003., s Rachael Leigh Cook i Melanie Griffith u filmu 'Obrisi' (Tempo), 2003. i s Anne Hathaway u modernoj verziji Pepeljuge 'Ella Enchanted', 2004.

Hugh se probija sve više i okreće se ozbiljnijim filmovima, te ga gledamo u avanturističkom akcionom 'Kralju Arthuru' (King Arthur), 2004. uz Clivea Owena i Keiru Knightley, te u povijesnoj drami 'Shooting Dogs', 2005. u ulozi mladog pomoćnika svećeniku s kojim preispituje dubinu svoje vjere, zbog strašnog masakra više stotina ljudi koji su pogubljeni pred očima UN-a u Ruandi. U 2007. godini radi na nekoliko projekata, pojavljuje se u romantičnoj komediji 'Krv i čokolada' (Blood and Chocolate), u 'Okrutnoj milosti' (Savage Grace), u 'Klubu Jane Austen' (The Jane Austen Book Club), te u 'Predvečerju' (Evening) uz Vanessu Redgrave, Toni Collette i Claire Danes, gdje se upoznaje i zaljubljuje u Claire, te se njihova veza 2009. pretvara u brak. Danes i Dancy oženili su se 2009. u Francuskoj i krajem 2012. godine dobili sina Cyrusa Michaela Christophera.

U filmu 'Adam', 2009. Hugha gledamo kao intrigantnog mladiću koji živi otuđenim životom sve dok ne upozna novu susjedu Beth i zaljubljuje se u nju, te u još jednoj komediji 'Tajni snovi jedne šopingholičarke' (Confessions of a Shopaholic), 2009. Iduću godinu nastavlja s komedijom 'Trener' (Coach), 2010. u ulozi neodgovornog mladića koji nakon prekida s djevojkom i ostajanjem bez prijatelja koji su se uozbiljili i našli u svojim životima, postaje trener nogometne ekipe mladeži iz susjedstva. Slijede 'Martha Marcy May Marlene', 2011., 'Our Idiot Brother', 2011., te 'Histerija: Tajne ženskog orgazma' (Hysteria), 2011., histerično smiješna romantična komedija o najdubljoj ženskoj tajni - vibratoru! Kritičari su pohvalili izvedbe Hugha Dancyja, Maggie Gyllenhaal i Ruperta Everetta, a pohvaljena je i redateljica Tanya Wexler koja je osjetljivu temu režirala s ukusom što film čini romantičnim, a ne erotskim djelom.

Hugh se vraća serijama i 2011. gledamo ga u seriji 'The Big C', a 2013. u dugo očekivanoj NBC-ovoj adaptaciji romana prema kojima je nastao i film 'Kad jaganjci utihnu', seriji 'Hannibal', 2013. u ulozi FBI agenta Willa Grahama. Serija će se fokusirati na odnos agenta Willa Grahama i njegovog mentora Dr. Hannibala Lectera, kojeg će kasnije upravo agent Graham uloviti.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...