Navigation Content

Martin Freeman

Martin Freeman

Datum rođenja: 08.09.1971

Mjesto rođenja: Aldershot, Hampshire, England, UK

Visina: 1,69 m

Martin John Christopher Freeman rođen je 8. rujna 1971. godine u Aldershotu, Hampshire. Martin je najmlađi od petero djece. Pohađao je Salezijansku školu, te studirao na Brooklands College za medijske studije. S 15 godina pridružuje se kazališnoj skupini i tu započinje njegova ljubav prema glumi. Freeman se pojavio u najmanje 18 televizijskih emisija, 14 kazališnih predstava, te nekoliko radijskih produkcija. Uloga koja ga je učinila poznatim je uloga Tima Canterburyja u nagrađivanoj i poznatoj BBC-ovoj komediji 'U uredu' (The Office), 2001.-2003., za koju je dobio i brojne nominacije za najboljeg glumca. Nastavlja glumiti u serijama 'Hardware', 2003.-2004. i 'The Robinsons', 2005.

Prvu filmsku ulogu dobiva u adaptacija kultnog SF romana Douglasa Adamsa o neobičnom putovanju sasvim običnog čovjeka - 'Vodič za autostopere kroz galaksiju' (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy), 2005. Nakon toga glumi uz Judea Lawa, Juliette Binoche i Robin Wright u socijalnoj drami 'Provala' (Breaking and Entering), 2006. U filmu 'Snovi' (The Good Night), 2007. Martin tumači glavnu ulogu kao nekadašnja pop-zvijezda koja je progutala svoj ponos i sada zarađuje za život kao pisac džinglova. Iako je u ozbiljnoj vezi s dugogodišnjom djevojkom, ona mu je postala dosadna i mada je voli, često sanja o svojoj idealiziranoj savršenoj ženi. Jednog dana uživo upoznaje tu djevojku iz snova, što ga prisili da se izravno suoči sa svojim osjećajima prema svojoj djevojci.

Iste godine radi i na komedij 'Eksplozivni murjaci' (Hot Fuzz), 2007., uz Simona Pegga i Nicka Frosta, te 'Svi Zajedno' (The All Together), 2007. gdje tumači lik Chrisa, frustriranog TV-producenta koji je prisiljen ostaviti svoga nepouzdanog cimera Boba, kako bi nekolicini agenata za nekretnine pokazao kuću koju namjerava prodati. Slijedi uloga proslavljenog nizozemskog slikara Rembrandta koji doživljava promjenu od bogate i poštovane slavne ličnosti u pukog siromaha u filmu 'Noćna straža' (Nightwatching), 2007. Do slijedeće veće filmske uloge, Martin se pojavljuje u nekoliko TV filmova i serija.

Vraća se na filmska platna u Jacksonovoj adaptaciji velikog Tolkienovog hita – Hobita, fantastični spektakl koji će biti snimljen u tri dijela - 'Hobit: Neočekivano putovanje' (The Hobbit: An Unexpected Journey), 2012., 'Hobit: Smaugova pustoš' (The Hobbit: The Desolation of Smaug), 2013. i 'Hobit: Tamo i opet natrag' (The Hobbit: There and Back Again), 2014. Martin je u ulozi mladog Bilboa Bagginsa koji uz pomoć dobrog starog Gandalfa Sivog i čak trinaestorice patuljaka mora pronaći izgubljeno kraljevstvo Erebor, nad čijim zidinama bdije zastrašujući zmaj Smaug. Na svom putu susrest će se sa goblinima, trolovima, vilenjacima, a Bilbo Baggins će upoznati stvorenje koje će mu zauvijek promijeniti život - Golluma. Slijedi komedija 'Kraj svijeta' (The World's End), 2013. Paralelno Martin od 2010. pojavljuje se u ulozi Watsona u seriji 'Sherlock',2010.-2014. uz Benedicta Cumberbatcha kao Shelocka. Iako je prvi 'Hobit' zaradio milijardu dolara, Martin Freeman rekao je kako ima više fanova zbog 'Sherlocka'. To je moderna verzija priče o najslavnijem engleskom detektivu i njegovu prijatelju dr. Johnu Watsonu za koju je ulogu Martin 2011. osvojio nagradu BAFTA za najboljeg sporednog glumca, a 2012. nominaciju. 2013. za istu ulogu je nominiran za Emmya.

Martin Freeman živi u Hertfordshireu sa svojom partnericom, glumicom Amandom Abbington. Imaju dvoje djece. Vegeterijanac je i veliki fan kriketa. Osim glumačkih uspjeha, možemo ga vidjeti i u spotu poznatog banda 'Faith No More' za pjesmu 'I Started a Joke'.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...