Navigation Content

Charlotte Gainsbourg

Charlotte Gainsbourg

Datum rođenja: 21.07.1971

Mjesto rođenja: London, England, UK

Visina: 1,73 m

Charlotte je rođena 21. srpnja 1971. godine u Londonu u Engleskoj. Kći je slavnog para, britanske glumice i pjevačice Jane Birkin i francuskog šansonijera Sergea Gains­bourga.  Osim glumom Charlotte se bavi i glazbom. Nakon objavljivanja albuma s ocem, u dobi od petnaest godina, prošlo je više od dvadeset godina nego što je objavila četiri samostalna albuma 'Charlotte for Ever' koji joj je producirao otac, te 2006. drugi album '05:55' jako hvaljeni album od kritike s kojim postiže i veliki komercijalni uspjeh, dosegnuvši prvo mjesto na francuskim ljestvicama, a u Velikoj Britaniji, album je bio umjereno uspješan, dosegnuvši  78 mjesto na top ljestvici.

Filmski debi je imala u filmu 'Paroles et musique' kao  kćer Catherine Deneuve. Godine 1986., Gainsbourg je osvojila nagradu César za najperspektivnijih glumicu u filmu 'L'effrontée' i 2000. za ulogu Mille Robin u filmu 'La bûche'. Pojavljuje se u mnogim filmovima, igra glavnu ulogu u 'Jane Eyre', 1996., najpoznatijoj ekranizaciji  glasovitog viktorijanskog romana Charlotte Bronte 1944. U 'Uljezima' (The Intruder), 1999. gledamo je u ulozi djevojke Catherine koja počne doživljavati nejasne vizije u kojima joj se pričinjao lik atraktivne plavokose djevojke. 2001. Charlotte glumi u filmu 'Moja žena je glumica' (Ma femme est une actrice), u ulozi filmske zvijezde, koja za snimanja u Londonu zahtijeva od Charlotte da poljubi privlačnog partnera što u Yvanu potiče sumnju u ženinu vjernost. Pojavljuje se 2003. uz Seana Penna, Benicioa Del Toroa i Naomi Wattson u '21 gram' (21 Grams), te 2004. uz Johnnyja  Deppa u '...And They Lived Happily Ever After'.  Slijedi 'The Science of Sleep', 2006., SF drama sa Gaelom Garcíom Bernalom u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko života povučenog i kreativnog sanjara Stephanea koji se nakon očeve smrti vraća iz Mexica u rodni Pariz tražeći posao. Posao u podrumu firme koja proizvodi kalendare, zbog kojeg je došao, ispada totalna katastrofa, a dečko se zaljubljuje u susjedu Stephanie  koju muče vrlo intenzivni koji su u filmu ravnomjerno zastupljeni kao i stvarnost tako da sve izgleda kao filmski prikaz REM faze sna. Iduće godine pojavljuje se u Haynesovoj biografskoj drami 'Nema me' (I'm Not There.), 2007. o Bobu Dylanu u ulozi Claire.

2009. počinje suradnju s redateljem Larsonom von Trierom u filmu 'Antikrist' (Antichrist). Oduvijek je izbjegavala lagane uloge i zato se malo tko iznenadio čuvši da ju je Lars Von Trier izabrao za glavnu ulogu u filmu 'Antikrist' o bračnom paru koji svoje nesuglasice pokušava riješiti odlaskom u zabačenu kolibu u šumi, što na kraju dovodi do mučnoga iskustva, ispunjenog seksom i nasiljem. Film je u Cannesu podijelio publiku. Jedni misle da je odvratan, a drugi da je genijalan, ali svi su se složili da je Gainsbourg u njemu odigrala hrabru i snažnu ulogu. S tim se složio i festivalski žiri, dodijelivši joj nagradu za najbolju glumicu, čime je nakon 23 godine, koliko je prošlo otkad je s filmom 'Mala kradljivica' dobila Cezara za glumicu koja najviše obećava, napokon ispunila očekivanja, te Bodil nagradu. Charlotte Gainsbourg je u Cannes došla sa suprugom, redateljem i glumcem Yvanom Attalom , s kojim ima sina Bena i kćer Alice.

Krajem 2009., Gainsbourg je objavila svoj ​​treći studijski album 'IRM' koji je producirao Beck. Kaže da je jedan od utjecajnih čimbenika u albumu bio kreativni proces koji je doživjela snimajući 'Antikrista'. Na ime albuma utjecala je ozljeda glave koju je imala 2007. godine, te je naziv 'IRM' skraćenica za francuski prijevod 'magnetske rezonancije'.  Prilikom pregleda i skeniranja glave počela je razmišljati o glazbi kako bi pobjegla od kaotični zvuka skenera.

Iduće godine Charlotte je u ulozi majke djevojčice koja nakon smrti oca vjeruje da očev duh živi u golemu smokvinom drvetu koje se prijeteći nadvija nad njihovom kućom u filmu 'Drvo' (The Tree), 2010. Slijedi ponovna suradnja s Larsom vonom Trierom u filmu 'Melankolija' (Melancholia), 2011., psihološkom filmu katastrofe gdje uz Charlotte glumi i Kirsten Dunst u ulogama dviju sestara koje pokušavaju popraviti narušene odnose dok Zemlji prijeti apokalipsa.

Iste godine izdaje i svoj dvostruki album 'Stage Whisper', zbirka neobjavljenih pjesama iz albuma 'IRM' i live pjesama. U 2012. snima 'Confession of a Child of the Century' s Peteom Dohertyom i komediju 'Do Not Disturb'. Niti jedan film nije previše zainteresirao publiku, te 2013. dobiva opet ponudu od Larsona za njegov novi uradak u dva dijela 'Nimfomanka'. Charlotte glumi Joe, ženu nimfomanku koju pripovijeda svoje seksualne avanture starom neženji  Seligmanu kojeg tumači Stellan Skarsgard. Zanimljivo je da je Charlotte djelovala i na glazbenom polju, te objavila verziju pjesme 'Hey Joe', snimljenu s Beckom, za soundtrack za film 'Nimfomanka' u kojem je ona glavna glumica.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...