Navigation Content

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence

Datum rođenja: 15.08.1990

Mjesto rođenja: Louisville, Kentucky, USA

Visina: 1,72 m

Glumica Jennifer Shrader Lawrence je rođena 15. kolovoza 1990. u Louisvilleu, Kentucky. Filmsku karijeru počinje sa svega 14 godina ulogama u serijama 'Monk', 2006., 'Cold Case', 2007., te glavnom ulogom Lauren u TBS-ovoj seriji 'The Bill Engvall Show', 2007. - 2009.  Jennifer je završila srednju školu dvije godine ranije s najboljim ocjenama kako bi se mogla posvetiti glumi. Seli se s obitelji u Los Angeles kako bi mogla slijediti svoj glumački san. Slijede manje poznati filmovi i proboj mlade glumice. 2008. godine snima tri filma; 'Vrtna zabava' (Garden Party), 2008., 'The Poker House', 2008. i 'Ravnica u plamenu' (The Burning Plain), 2008.

Njezin veliki proboj je došao je glavnom ulogom sedamnaestogodišnje Ree Dolly u filmu 'Zimska kost' (Winter's Bone), 2010. Ree kreće u potragu za svojim ocem nakon što je dao njihovu kuću kao jamčevinu za izlazak iz zatvora i nestao bez traga. Jennifer je za tu ulogu nominirana za Oscara i Zlatni globus za glavnu žensku ulogu, te mnoge druge i postala druga najmlađa glumica koja je bila nominirana za tu nagradu. Iduće godine snima romantičnu dramu 'Like Crazy', 2011. Film je na Sundance festivalu osvojio nagradu žirija za najbolju dramu. Film govori o američkom studentu i britanskoj studentici koji se zaljube jedno u drugo, no prisiljeni su razdvojiti se, što je svojevrstan test za njihovu vezu.  Jeninifer se pojavljuje u filmu redateljice i glumice Jodie Foster 'Da:bar' (The Beaver), 2011. Iste godine dobiva ulogu Mystique u 'X-Men: Prva generacija' (X-Men: First Class), 2011.

Jennifer ipak postaje najpoznatija po ulozi Katniss Everdeen u naučno-fantastičnom filmu 'Igre gladi' (The Hunger Games), 2012., adaptaciji prve knjige trilogije "Igre gladi" koju je napisala Suzanne Collins. Film je odlično prihvaćen kod publike i postaje prvi blokbaster 2012. godine koji je zaradio 155 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja.  Za ljubitelje knjiga i filma, drugi dio filmske trilogije 'Uhvatiti vatru' (Catching Fire) u kinima će se pojaviti u studenom 2013. godine.  Slijede trileri 'Devil You Know', 2012., te 'Kuća na kraju ulice' (House at the End of the Street), 2012.

Film 'U dobru i u zlu' (Silver Linings Playbook), 2012. je prikupio čak osam nominacija za Oscar, a Jennifer dobiva svog prvog Oscara za najbolju žensku ulogu. Film je režirao David O. Russell , to je priča o Patu kojeg glumi Bradley Cooper, čovjeku koji je izgubio sve i završi u psihijatrijskoj klinici. Osam mjeseci kasnije vraća se živjeti s roditeljima, ali nezadovoljan time odluči učiniti sve kako bi vratio svoj stvari život. Upoznaje misterioznu djevojku Tiffany - Jennifer Lawrence, koja i sama ima mnogo problema , ali mu i odluči pomoći da vrati svoj stari život ako on zauzvrat pomogne njoj. Zanimljivo je kako je Jennifer Lawrence dobila ulogu Tiffany. Redatelj David O.Russell jednom prilikom je rekao kako je za tu ulogu htio nekog starijeg i iskusnijeg od 23-godišnje Lawrence. Za ulogu su se natjecale Elizabeth Banks, Kirsten Dunst, Rooney Mara, Rachel McAdams, Olivia Wilde i druge. Jennifer se javila na audiciju putem Skypea, i to iz roditeljskog doma u Kentuckyju i ostavlja na Davida dojam starije osobe nego što zapravo jest, što se njenom glumom i dokazalo.

Jenniferina gluma i predanost ulogama je prepoznata, Rolling Stone ju je proglasio najtalentiranijom mladom glumicom u Americi. Osim toga prilikom dodjele Oscara spotaknula se, što bi za mnoge glumce bilo ravno najvećoj mogućoj katastrofi, Jen se iz te neugodne situacije izvukla tako prirodno i šarmantno da je dobila ovacije. 'Svima puno hvala. Ovo je ludo. Znam da ste sad ustali samo zato što sam pala i žao vam je zbog toga. To je bilo neugodno', rekla je Jennifer prilikom preuzimanja nagrade. Jennifer je kao dijete igrala je hokej na travi, softball i košarku. Oduvijek se bavila sportom, a zanimljivo je da je sve kaskaderske scene u 'Igrama gladi' sama odradila.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...