Navigation Content

Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton

Datum rođenja: 04.08.1955

Mjesto rođenja: Hot Springs, Arkansas, USA

Visina: 1,83 m

William Robert (Billy Bob) Thornton je rođen u Hot Springsu u Arkansasu, 04. kolovoza 1955. Billy Bob je počeo svoju umjetničku karijeru kao glazbenik, svira bubnjeve i pjeva u bendu Tres Hombres. Godine 1981. seli se u Los Angeles s prijateljem iz djetinjstva Tomom Eppersonom u namjeri da uspije kao glumac. Billy Bob je također tražio posao i kao pjevač i bubnjar. On i Epperson pokušavaju godinama prodavati svoje scenarije, ali im ne uspijeva. To su bile teške godine za njega i zanemario svoje zdravlje, a potom završio u bolnici sa srčanim problemima zbog pothranjenosti.

Godine 1992. Billy Bob je glumio u filmu 'Krivi potez' (One False Move), kojega je napisao u suradnji s Eppersonom. Tu je napokon primijećen jer je film postigao uspjeh u Hollywoodu. Njegova popularnost polako raste, pogotovo nakon filmova 'Mrtav čovjek' (Dead Man), 1995., te 'Oštrica zločina' (Sling Blade), 1996., koji je napisao, režirao, u kojem je glumio i osvojio Oscara. Njegov uspon se nastavlja u filmovima 'Predsjedničke boje' (Primary Colors), 1998., 'Trava' (Homegrown), 1998., 'Armageddon', 1998. Više je zapažen u ulozi kontrolora leta u filmu 'Kontrolori leta' (Pushing Tin), 1999., gdje osim s Johnom Cusackom i Cate Blanchett glumi i s Angelinom Jolie gdje započinje njihova romansa, koja 2000. prelazi u brak.

2001. u filmu braće Coen 'Čovjek kojeg nije bilo' (The Man Who Wasn't There), dobiva glavnu ulogu i potvrđuje svoj status zvijezde. Slijede filmovi s velikim filmskim imenima, film 'Banditi' (Bandits), 2001., s Bruceom Willisom i Cate Blanchett, te višestruko nagrađivani film 'Bal čudovišta' (Monster's Ball), 2001. s Halle Berry. U filmu 'Lakoća' (Levity), 2003. u ulozi je ubojice koji se želi iskupiti za počinjeno zlodjelo, a koketira i s manjom ulogom u romantičnoj komediji 'Razvedi me, zavedi me' (Intolerable Cruelty), 2003.

Billy Bob Thornton  tumači naslovnu ulogu u crnoj komediji 'Zločesti Djed Mraz', (Bad Santa), 2003., koji je korumpiran, histeričan, pije i psuje. Već slijedeće godine glumi velikog Davya Crocketta u filmu 'Alamo' (The Alamo), 2004. Slijedi inteligentan portret srednjoškolskog trenera footbala u hit filmu 'Najbolji tim' (Friday Night Lights), 2004., a godinu poslije prihvaća još jednu ulogu trenera u dječjem filmu o baseballu 'Bears zločesta ekipa' (Bad News Bears), 2005. U ilmu 'Ledena žetva' (The Ice Harvest), 2005. ponovno je kriminalac.

2006. počinje komedijom 'Škola za frajere' (School for Scoundrels), te 'Astronaut Farmer' (2006), a nakon toga 'Mr. Woodcock', 2007. gdje opet glumi trenera. U 2008. radi na nekoliko projekata među kojima su drame 'Oko sokolovo' ('Eagle Eye), 'The Informers', te 2010. komediju 'The Smell of Success'.

ZANIMLJIVOSTI

Bio je oženjen 5 puta i ima petero djece: kćer Amanda Brumfield s Melissa Lee Gatlin, sinovove Williama i Harrya, oba s Pietra Dawn Cherniak, sina Maddoxa usvojenog s Angelinom Jolie i kćer Bellu s Connie Angland.

2000. je izdao CD 'The Private Radio', solo projekt blues, country i rock pjesama.

Ima brojne tetovaže po tijelu, najmanje 6 na rukama.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...