Navigation Content

Geoffrey Rush

Geoffrey Rush

Datum rođenja: 06.07.1951

Mjesto rođenja: Toowoomba, Queensland, Australia

Visina: 1,83 m

Rođen je 6. srpnja 1951. u Toowoombi u Australiji a odrastao je u Brisbaneu. Rani interes za kazalište doveo je do njegova debija na pozornici 1971. u predstavi 'Wrong Side of the Moon' sa kazalištem Queensland, te postiže još jedan neočekivani hit u ulozi Snoopyja u glazbenoj predstavi 'Ti si dobar čovjek, Charlie Brown' (You're a Good Man, Charlie Brown). Nekoliko godina kasnije preselio u Francusku na studij, ali se nakon dvije godine vraća u domovinu i nastavlja raditi i kao glumac i redatelj s Queensland kazalištem u predstavama 'June and the Paycock', 'Aladdin', 'Godspell', 'Present Laughter', 'The Rivals'. 1980-ih Rush postaje važan član Društva državnog kazališta Južne Australije i dokazuje se ponovno u predstavama 'Revenger's Tragedy', 'A Midsummer Night's Dream', 'Mother Courage...and Her Children', 'Blood Wedding', 'Pal Joey', 'Twelfth Night' i 'King Lear'.

Rushova filmska karijera nije tekla tako uspješno kao kazališna. Debitirao je uz Judy Davis u filmu 'The Hoodwink', 1981., imao je malu ulogu u muzičkoj komediji 'Star Struck', 1982., redateljice Gillian Armstrong. Prvu zapaženiju ulogu odigrao je u 'Twelfth Night', 1986., a prvu glavnu ulogu imao je 1995. u 'Dad and Dave - On Our Selection'. Rush je pretrpio živčani slom u 1992. zbog pretjeranog rada i tjeskobe trudeći se napredovati u filmskoj karijeri. Neko vrijeme je odmarao i vraća se na kazališnu pozornicu. Nakon nekoliko godina pojavljuje se u filmu 'Djeca revolucije' (Children of the Revolution), 1996. Napokon dobiva ulogu svog života u filmu 'Sjaj' (Shine), 1996. za koji dobiva sve nagrade koje postoje; Zlatni globus, nagradu Britanskog filmskog i Australskog filmskog instituta, te Oscara za Glavnu mušku ulogu.

Nakon 'Sjaja' Geoffrey bira tri mračne i izvanredno odigrane uloge u filmovima: 'Les Miserables', 1998., 'Elizabeth', 1998. 'Zaljubljeni Shakespeare' (Shakespeare in Love), 1998., za koju je dobio i drugu nominaciju za Oscara u kategoriji sporedne muške uloge. Nakon još dva hita 'Kuća straha' (The House on Haunted Hill), 1999. i 'Mistery Men', 1999., slijedi vrlo hvaljena uloga Marquisa de Sadea u 'Otrovnom peru Marquisa de Sadea' (Quills), 2000., zbog koje je po drugi put nominiran za Oscara u kategoriji glavne muške uloge. Portretirajući bivšeg zatvorenika koji je postao krojač u 'Krojač Paname' (The Taylor of Panama), 2001. još jednom je dokazao bogatstvo svog glumačkog umijeća. Slijede 'Frida', 2002., 'Divlje sestre' (The Banger Sisters), 2002., 'Srce pobjednika' (Swimming Upstream), 2003., 'Ned Kelly', 2003., te uloga Barbossa u sva četiri nastavka Pirata s Kariba: 'Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera' (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), 2003., 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva Škrinja' (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest), 2006., 'Pirati s Kariba: Na kraju svijeta' (Pirates of the Caribbean: At World's End), 2007. i 'Pirati s Kariba: Nepoznate plime' (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides), 2011.

U biografskom filmu 'Život i smrt Petera Sellersa' (The Life and Death of Peter Sellers), 2004. pokazao se kao izvrsan odabir producenata i Rusheva nevjerojatna svestranost se nastavlja. Za tu ulogu nagrađen je svojim drugim Zlatnim globusom 2005. za najboljeg glumca televizijskoj mini seriji ili filmu te Emmyjem u toj istoj kategoriji. Uspješnu godinu završava perfektnom ulogom u remekdjelu Stevena Spielberga - 'Munchen', 2005. gdje glumi tajnog izraelskog operativca. 2006. ga gledamo u filmu 'Candy', a godinu poslije u ulozi Sira Francisa Walsinghama, pouzdanog sluge kraljice Elizabete u Shakhar Kapurovom filmu 'Elizabeth: The Golden Age' (Zlatne godine kraljice Elizabete), 2007. Pojavljuje se u filmovima '$9.99', 2008., 'Bran Nue Dae', 2009., te u Oscarom nagrađivanom filmu 'Kraljev govor' (The King's Speech), 2010., za koji i sam dobiva Oscara za najbolju sporednu ulogu. Iste godine gledamo ga i u 'Put ratnika' (The Warrior's Way), 2010., te u drami 'The Eye of the Storm', 2011.

Zanimljivosti

Oženjen je od 1988. za glumicu Jane Menelaus i imaju dvoje djece.

Dodjeljen mu je počasni doktorat Sveučilišta u Queenslandu u Australiji.

Rush je cijelo vrijem prisutan i u kazalištu, te 2009. debitira na Broadwayu u predstavi 'Exit the King' sa partnericom Susan Sarandon, za koju dobiva i nagradu Tony.

2012. Rush je dobio nagradu Australian of the Year od australskog premijera Julia Gillard.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...