Navigation Content

Robin Williams

Robin Williams

Datum rođenja: 21.07.1951

Mjesto rođenja: Chicago, Illinois, USA

Datum smrti: 11.08.2014

Mjesto smrti: Tiburon, California, USA

Robin Williams McLaurin rođen je u Chicagu u Illinoisu, 21. srpnja 1951. Robin je kratko studirao političke znanosti, prije upisa na Juilliard School, gdje je bio jedan od dva prihvaćena brucoša od strane Johna Housemana. Karijera mu je počela ulogom Garrya Marshalla kao stranca Morka hit TV seriji ‘Happy Days’. Nakon što je impresionirao producenta sa svojim britkim smislom za humor i improvizacijom većeg djela svog dijaloga, postaje  toliko popularna među gledateljima da je to dovelo do spin-off hit televizijskog sitcoma ‘Mork & Mindy’, 1978-1982. Od kasnih 1970-ih i tijekom 1980-ih, Williams se počeo dokazivati svojim stand-up komedijama, uključujući i tri HBO komedije. Tada počinje i njegova velika filmska karijera, prvi film je bila komedija ‘Can I Do It 'Till I Need Glasses?’, 1977. Uloga komičara koji dobiva zaduženje da vodi vojnu radio stanicu u ratom pogođenom Vijetnamu u filmu ‘Dobro jutro, Vijetnam’ (Good Morning, Vietnam), 1987. donosi mu prvu nominaciju za Oscara. Slijedeće dvije nominacije dobiva u filmovima ‘Društvo mrtvih pjesnika’ (Dead Poets Society), 1989.u ulozi profesora punog entuzijazma koji potiče svoje učenike na samostvaranje, te u filmu ‘Kralj ribara’ (The Fisher King), 1991. za ulogu beskućnika u potrazi za ljubavlju, zdravim razumom i Svetim gralom. Iste godine u filmu ‘Kapetan Kuka’ (Hook), u ulozi je Petra Pana u suvremenom filmskom nastavku bajke o Petru Panu, dječaku koji nije želio odrasti. Ostali hvaljeni Robinovi filmovi su ‘Moskva na Hudsonu’ (Moscow on the Hudson), 1984., ‘Buđenja’ (Awakenings), 1990. Dobitnik je šest Zlatnih globusa, uključujući i onaj za životno djelo te za glavnu ulogu u nezaboravnoj komediji ‘Gospođa Doubtfire’ (Mrs. Doubtfire), 1993., u ulozi maskirane gospođu Dautfajer koja postaje dadilja.

Za ulogu psihologa Seana McGuirea u filmu ‘Dobri Will Hunting’ (Good Will Hunting), 1997., dobiva Oscara za najboljeg sporednog glumca. Slijede još zapaženih i hvaljenih filmova kao što su ‘Ja ću budan sanjati’ (What Dreams May Come), 1998., ‘Nesanica’ (Insomnia), 2002. u ulozi pisca ubojice u bijegu od policijskog detektiva Willa Dormera kojeg glumi Al Pacino, te u filmu ‘Zabranjene fotografije’ (One Hour Photo), 2002.

U 2006. godini  Williams je glumio u trileru ‘Umijeće slušanja‘ (The Night Listener), te ‘Slučajni predsjednik’ (Man Of The Year) gdje je u ulozi komičara bez dlake na jeziku stjecajem prilika postaje predsjednik SAD-a, te u trologiji ‘Noć u muzeju’ (Night At The Museum). 2009. je u komediji ‘Stari frajeri’ (Old Dogs), uz Johna Travolta, 2013. godine pojavljuje se u komediji ‘Vjenčanje godine’ (The Big Wedding), te u ‘The Butleru’. 

Ove godine, 2014., zadnji projekti na kojima je radio su ‘Boulevard‘ i ‘The Angriest Man in Brooklyn’, te nas napustio 11. kolovoza 2014. godine.

Slavni glumac ženio se tri puta, a iza sebe je ostavio troje djece – sina Zacharyja (31) kojeg je dobio u braku s Valerie Velaroli te kćer Zeldu (25) i sina Codyja (22) iz braka s Marshom Graces, dok s posljednjom suprugom, Susan Schneider, s kojom se vjenčao 2011., nije imao djece.

Pamtiti ćemo ga kao jednog od najvećih televizijskih i filmskih zvijezda.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...