Navigation Content

Owen Wilson

Owen Wilson

Datum rođenja: 18.11.1968

Mjesto rođenja: Dallas, Texas, USA

Visina: 1,79 m

Owen Wilson rođen je u Dallasu u državi Texas. Pohađa St. Mark's Academy ali ga zbog lošeg ponašanja izbacuju iz nje. Ipak, uspijeva upisati studij na teksaškom sveučilištu u Austinu koji 1991. napušta samo dva ispita prije diplome. Tamo je upoznao svog budućeg prijatelja i kolegu Wesa Andersona s kojim 1993. snima kratki film o pljački knjižare 'Provalnici diletanti' (Bottle Rocket), 1994. Film je bio prikazan na Sundance Film festivalu gdje zapada za oko producentici Polly Platt i scenaristu/režiseru Jamesu L. Brooksu. Uz Brooksovu pomoć, mladi dvojac taj kratki film 1996. prerađuje u istoimeni dugometražni film. Nakon toga Wilson se seli u Hollywood s obitelji. Počinje suradnja s Benom Stillerom pojavivši se u njegovoj crnoj komediji 'Nepodnošljivi gnjavator' (The Cable Guy), 1996.

Wilson u devedesetima postaje konstantna pojava na velikom platnu. 1997. se pojavljuje u trileru 'Anaconda' (1998)., u filmu katastrofe 'Armageddon', 1998., u romantičnoj drami 'Beskrajna noć' (Permanent Midnight), 1998., u drami 'The Minus Man', 1999., u hororu 'Opsjednuti' (The Haunting), 1999., te u komediji 'Doručak šampiona' (Breakfast of Champions), 1999. Pojavljuje se uz Jackieja Chana u western-komediji 'Šangajsko podne' (Shanghai Noon), 2000., gdje gotovo da svojom glumom 'nosi' cijeli film. U filmu 'Dozvola za brak' (Meet the Parents), 2000., pojavljuje se u ulozi superbogatog romantičara i tu počinje samo jedna u nizu onih uloga u kojima će se Wilson pojavljiti uz svog kolegu Bena Stillera. Sljedeći zajednički projekt bio je 'Zoolander', 2001., modna parodija u kojoj Wilson glumi Zoolanderovog (Stiller) protivnika, supermodela Hansela. I dok je zarađivao na visokobuđetnim filmovima, Wilson je nastavljao suradnju s Wesom Andersonom i zajedno pišu scenarij za neobičnu obiteljsku priču 'Obitelj čudaka' (The Royal Tenenbaums), 2000., u kojem osim Owena glume i Luke Wilson, Gene Hackman, Ben Stille i Gwyneth Paltrow. Okušavajući se u nešto ozbiljnijim ulogama, 2001. glumi u vojnoj drami 'Iza neprijateljskih linija' (Behind Enemy Lines). 2002. glumi u 'I Spy', a slijedeće godine snima nastavak 'Šangajskog podneva' naslovljen 'Shanghai Knights', 2003.

2004. godina je za Wilsona godina u kojoj radi na nekoliko velikih filmova: 'Varalice' (The Big Bounce), adaptaciji hit serije iz 70-ih 'Starsky and Hutch' uz Bena Stillera, 'Put oko svijeta za 80 dana' (Around the World in 80 Days) uz Jackie Chana i u nastavku filma 'Dozvola za brak' – 'Dozvola za Fockere' (Meet the Fockers). Slijedi romantična komedija 'Priča o Wendellu Bakeru' (The Wendell Baker Story), 2005., te u 'Lovci na djeveruše' (Wedding Crashers), 2005., komediji koju je ugledni filmski magazin Premiere proglasio jednom od 50 najboljih komedija našeg vremena. Iste godine glumi s Kate Hudson i Mattom Dillonom u komediji 'Svakog gosta tri dana dosta' (You, Me and Dupree), 2005.

Suradnja s Benom Stilerom ponavlja se i u filmu 'Noć u muzeju' (Night at the Museum), 2006, kao i u nastavku 'Noć u muzeju 2' (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian), 2009. 2007. Wes Anderson radi otkačeni film 'Darjeeling d.o.o.' (The Darjeling Limited), priči o trojici braće koja kreću na putovanje vlakom po Indiji, pokušavajući se ponovno zbližiti u kojoj su uz Wilsona i Adrien Brody i Jason Schwartzman. Slijedeći Wilsonov filme je 'Traži se bodyguard' (Drillbit Taylor), 2008., u ulozi tjelesnog čuvara trojici dječaka koje ugnjetavaju u školi. Film je u prvih mjesec dana prikazivanja u američkim kinima zaradio skoro pa trideset milijuna dolara. Iste godine snima i film snimljen po knjizi Johna Grogana, 'Marley i ja' (Marley & Me), 2008., koji se jako svidio publici jer je u dva mjeseca prikazivanja zaradio više od 142 milijuna dolara. Sličan uspjeh događa se i u tematsko sličnom filmu 'Marmaduke', 2010. o dogi Marmaduke koja je prešla iz stripa (koji je izlazio u 600 novina u preko 20 zemalja svijeta) na veliki ekran. U romantičnoj komediji 'Kako znaš' (How Do You Know), 2010. Wilson je uz Jacka Nicholsona i Reese Witherspoon, a radi i na trećem nastavku 'Dozvola za male Fockere' (Little Fockers), 2010.

2011. Owen snima rimantičnu komediju 'Pušteni s lanca' (Hall Pass), te u Woody Alenovom 'Ponoć u Parizu' (Midnight in Paris), za koji je Woody dobio Oscara za izvorni scenarij i nebrojene druge nagrade. Radi i na komediji 'The Big Year', 2011. sa Jackom Blackom i Steve Martinom.

Zanimljivosti

Wilson je poznat po svojim improvizacijskim sposobnosti i najsmješniji dijelovi u njegovim filmovima su njegove improvizacije, pogotovo u Wes Andersonovim filmovima.

On i njegov brat Luke Wilson su izvorno trebali igrati Malloy braću u 'Oceanovih jedanaest', 2001.

Nikada nije želio biti glumac, pisanje je njegova strast.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...