Navigation Content

Susan Sarandon

Susan Sarandon

Datum rođenja: 04.10.1946

Mjesto rođenja: New York City, New York, USA

Visina: 1,70 m

Susan Abigail Tomalin se vrlo rano počela zanimati za glumu. Nakon završenog  Catholic University u Washingtonu počela je glumiti, a od 1970. do danas je ostvarila 70- tak filmskih i televizijskih uloga. Za vrijeme studija upoznaje Chrisa Sarandona koji joj 1967. postaje suprug i čije prezime zadržava nakon razvoda kao svoje umjetničko ime.

Unatoč brojnim ulogama prvu veliku zapaženu ulogu ostvarila je u 'Rocky Horror Picture Show', 1975. Za nagradu Oscar bila je nominirana čak pet puta. Prva nominacija došla je s filmom 'Atlantic City',1980. u ulozi Sally, supruge kriminalca kojeg mafija ubija zbog krađe droge, koja igrom slučaja završava kod nje. Slijedi fantastična horor komedija 'Vještice iz Eastwicka' (Witches of Eastwick), 1987. uz velikog Jacka Nicholsona te Cher, Michelle Pfeiffer i Veronicu Cartwright. Iduće godine snima 'Bull Durham', 1988. u glavnoj ulozi s Kevinom Costnerom i Timom Robbinsom, baseball priči o dvojici vještih sportaša i obožavateljici baseballa čiji je hobi zavođenje igrača. Uloga Anne donosi joj drugu nominaciju za Oscara ali i upoznavanje sadašnjeg nevjenčanog supruga Tima Robbinsa. Iste godine snima zanimljivu dramu 'Ples zaljubljenih' (Sweet Hearts Dance), 1988., te povijesnu dramu 'A Dry White Season', 1989. s Marlonom Brandom i Donaldom Sutherlandom.

1991. godine glumi u Ridley Scottovoj uzbudljivoj i hvaljenoj drami 'Thelma & Louise' s Geenom Davis,priči o dvije slučajne odmetnice, konobarici i kućanici koja ustrijeli silovatelja u baru i zato kreću u bijeg u Meksiko. Film je Oscarom nagrađen, a Susan je po treći put nominirana za glavnu žensku ulogu. Slijedeće godine snima 'Tihi spavač' (Light Sleeper), 1992. te 'Lorenzovo ulje' (Lorenzo s Oil), 1992. i 'Klijent' (The Client), 1994. i za oba biva nominirana za Oscara. Slijedi film 'Male žene' (Little Women), 1994., izuzetno uspješna adaptacija klasičnog romana Louisa Maya Alcotta koja govori o odrastanju četiriju sestara tijekom američkog građanskog rata.

Film 'Odlazak u smrt' (Dead Man Walking), 1995. napokon Susan donosi Oscara u kuću. Iz bogate filmografije i niza zapaženih uloga možemo izdvojiti kod nas popularne naslove kao što su: 'Samo tu ne' (Anywhere But Here), 1999., 'Divlje sestre' (The Banger Sisters), 2002., 'Ljubav na mjesečini' (Moonlight Mile), 2002., 'Noel', 2004., 'Alfie', 2004., 'Elizabethtown', 2005., 'Ljubav i cigarete' (Romance & Cigarettes), 2005., 'Bernard i Doris' (Bernard and Doris), 2005., 'Mr. Woodcock', 2007., 'Začarana' (Enchanted), 2007., 'The Greatest', 2009., 'Samac' (Solitary Man), 2009., 'Ljupke kosti' (The Lovely Bones), 2009., 'Peacock', 2010., 'Arbitrage', 2012.

Zanimljivosti:

Osim glume, aktivna je i  u raznim dobrotvornim organizacijama. Kao socijalni aktivist ima potporu svog sljedećeg dugogodišnjeg  partnera Tima Robbinsa, s kojim ima dva sina Jacka i Milesa, a iz prijašnje veze ima kćerku Evu.

Žestoko se protivila invaziji na Irak 2003. godine.

Osim nagrade Oscar, dobitnica je i brojnih drugih nagrada za glumačka ostvarenja kao što su  BAFTA za najbolju glumicu u  filmu 'Klijent' te Blockbuster Entertaiment Awards za najbolju glumicu u filmu 'Odlazak u smrt' i brojne druge.

Osim glumačke karijere bila je Fordov model, a čitatelji časopisa Playboy proglasili su je ženom s najboljim grudima 1981.godine.

Najavila je selidbu iz SAD-a ako na izborima pobijedi John McCain.

UNICEF-ova je ambasadorica dobre volje.Njezin socijalno aktivisticki angažman u jednom od prosvjeda protiv policije zbog afričkog imigranta, doveo je do toga da je bila uhapšena 1999.godine.

Kipić Oscara smjesten joj je u kupaonici.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...