Navigation Content

Adrien Brody

Adrien Brody

Datum rođenja: 14.04.1973

Mjesto rođenja: New York City, New York, USA

Visina: 1,85 m

Adrien je rođen u Woodhavenu u Queensu u New Yorku, kao sin fotoreporterke Sylvije Plachy i Elliota Brodyja, umirovljenog profesora i slikara. Pohađao je njujoršku Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts. Roditelji su ga upisali na glumačke tečajeve kako bi ga udaljili od lošeg društva s kojim je provodio vrijeme. S trinaest godina je nastupio u manjem kazališnom komadu i televizijskom filmu na PBS-u.

Brody je lebdio na granici slave, zaradivši nominaciju za nagradu Independent Spirit za ulogu u filmu 'Restoran' (Restaurant), 1998. i kasnije pohvale za uloge u 'Ljetu kad je ubijao Sam' (Summer of Sam), 1999. Spikea Leeja i 'Tankoj crvenoj liniji' (The Thin Red Line), 1998. Terrencea Malicka. Veliku pozornost i dobre recenzije je zaradio za ulogu u filmu Romana Polanskog 'Pijanist' (The Pianist), 2002. Kako bi se pripremio za ulogu, Brody se povukao, prodao stan i auto, naučio svirati Chopina i izgubio 13 kilograma. Kako mu je baka poljakinja, kao i njegov otac, koji je izgubio članove obitelji za vrijeme holokausta, a njegova majka je pobjegla iz komunističke Mađarske kao dijete tijekom ustanka 1956. jako se unio u ulogu i nevjerojatno odglumio ulogu židovskog pijaniste u doba nacističke okupacije Varšave. Uloga mu je donijela Oscara za najboljeg glavnog glumca, čime je postao najmlađi glumac koji je ikada osvojio tu nagradu. Za izvedbu je osvojio i nagradu Cesar i tako postao jedini američki glumac kojem je to pošlo za rukom.

Nakon Pijanista, Brody se pojavljuje u filmu 'Zaselak' (The Village), 2004. kao Noah Percy, mentalno nestabilni mladić, u filmu 'Pomračenje' (The Jacket), 2005. kao istraumatizirani ratni veteran Jack Starks, te u kao pisac Jack Driscoll remakeu 'King Konga' iz 2005. Glumio je i detektiva u 'Hollywoodlandu' 2006. U otkačenoj i simpatičnoj komediji Wesa Andersona 'The Darjeeling Limited', 2007. glumi jednu od trojice braće koja kreću na putovanje vlakom po Indiji, pokušavajući se ponovno zbližiti. Slijede filmovi; 'Manolete' (A Matador's Mistress), 2008., 'Braća Bloom' (The Brothers Bloom), 2008., 'Cadillac Records', 2008., biografska priča o životu Leonarda Chessa, a u 'Splice', 2009. je u ulozi genetskog inženjera Clive Nicoli.

2010. godine pojavljuje se u priči o predatorima 'Predatori' (Predators), 2010., pod redateljskom palicom Nimroda Antala, te u remakeu njemačkog filma iz 2001. 'Eksperiment' (The Experiment), 2010. U 2011. snimio je još tri filma; 'Wrecked''Detachment', film koji je na svim festivalima pokupio nagrade i izvrsne kritike koje između ostaloga kažu i to da je Brody navodno odigrao svoju najbolju ulogu još od Pianista, te snima romantičnu komediju 'Ponoć u Parizu' (Midnight in Paris).

ZANIMLJIVOSTI

1992. je teško ozlijeđen u motociklističkoj nesreći u kojoj je odletio preko auta i udario nogama o pločnik. Proveo je mjesece oporavljajući se.

Obožava hip-hop, nastupa s bendom Beatnuts.

Bio je prijatelje s pokojnim Tupacom Shakurom, s kojim je glumio u manje popularnom filmu 'Metak' (Bullet),1996.

Bio je i u pregovorima za ulogu Spocka u Zvjezdanim stazama J.J. Abramsa, ali je ta uloga otišla Zacharyju Quintu.

Udebljao se 25 kilograma za ulogu Royca u 'Predatorima' (2010).

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...